Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόκειται για νέο κατήφορο

Ορισμένοι πρώτοι σχολιασμοί της Αλ. Παπαρήγα, για το νέο μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ

Εξετάσεις στις Βρυξέλλες και το Πεντάγωνο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ικανότερο να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να τρομοκρατήσει το λαό και να κάνει συνένοχο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση υποταγής και συναίνεσης του ελληνικού λαού.

Στην εκτίμηση αυτή συμπυκνώνεται το πρώτο σχόλιο που έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή το νέο μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνητικού κόμματος. ""Εκσυγχρονισμός, τομές και μεταρρύθμιση", είπε η Αλ. Παπαρήγα, δεν είναι τίποτ' άλλο παρά πιο άγριος καπιταλισμός, πιο άγρια επίθεση, πιο βαριά λιτότητα, μεγαλύτερη ανεργία και όλα αυτά στο όνομα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού".

Οι αναλυτικότερες κρίσεις και θέσεις του ΚΚΕ για θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, ανακοίνωσε η Αλ. Παπαρήγα, θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο, Πέμπτη, με τη συνέντευξη που θα δοθεί στο Ζάππειο Μέγαρο.

"Ο κύριος Σημίτης, είπε η Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, απευθύνθηκε κατ' αρχήν στον ελληνικό λαό και προσπάθησε να τον τρομοκρατήσει, κυριολεκτικά, λέγοντάς του ότι αν συνεχίσει να έχει διεκδικήσεις απέναντι στην κυβέρνηση, τότε είναι "συντηρητικός", "παρασιτικός" και "οπισθοδρομικός" και τον κάλεσε σε πλήρη υποταγή. Ζήτησε μάλιστα από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά να πρωτοστατήσει ούτως ώστε η πολιτική της κυβέρνησης - που θα περάσει αν ο ίδιος είναι πρωθυπουργός - να περάσει διά πυρός και σιδήρου και να πρωταγωνιστήσει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στην υποταγή και συναίνεση του ελληνικού λαού.

Ο κ. Σημίτης καθαρά, πάρα πολύ καθαρά, απευθύνθηκε στις Βρυξέλλες και στο Πεντάγωνο και τους είπε το εξής: Ο ΠΑΣΟΚικός νεοφιλελευθερισμός μπορεί με τη μέθοδο "αλά Σημίτη" να περάσει πιο εύκολα στην Ελλάδα, παρά ο νεοδημοκρατικός νεοφιλελευθερισμός. Και απ' ό,τι φαίνεται ζητά καινούρια στήριξη ως τις εκλογές.

Μου έκανε εντύπωση, συνέχισε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, ότι ο κ. Σημίτης δεν έκανε σχολιασμό για τη νέα "καταιγίδα της ερήμου". Φαίνεται ότι περιμένει να του ψιθυρίσει στο αυτί ο κ. Κλίντον τα επιχειρήματα με τα οποία δικαιολογεί τη νέα δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση. Η, περιμένει τους φίλους του, του ΝΑΤΟ, να του δώσουν προσχήματα. Βεβαίως, εμείς δεν είμαστε οι προστάτες, ούτε οι υπερασπιστές του Σαντάμ Χουσεϊν και του καθεστώτος που υπάρχει στο Ιράκ. Ξέρουμε, όμως, πολύ καλά ότι αυτή η νέα δολοφονική επίθεση έγινε για να τρομοκρατήσει τους λαούς και για να εδραιώσει την αμερικάνικη κυριαρχία ακόμα πιο αποφασιστικά στο θέμα των πετρελαίων και γενικότερα στην περιοχή. Ο "σοσιαλιστής" - όπως λέει - πρωθυπουργός της "νέας εποχής", δεν τόλμησε να ψελλίσει καμία κουβέντα!"Επικίνδυνος δρόμος

Σχολιάζοντας ορισμένα βασικά ζητήματα που έθεσε με τη χτεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Ο πρωθυπουργός είπε πως στις σημερινές συνθήκες που δεν υπάρχει η Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό σύστημα, αναβαθμίστηκε η θέση κάθε χώρας, κάθε λαού, όπου κάθε χώρα μπορεί να διεκδικεί μία θέση στον ήλιο της παγκοσμιότητας.

Κι εμείς τον ρωτάμε καθαρά και απερίφραστα: Γιατί, π. χ., αυτόματα η Ελλάδα δε βρήκε το δίκιο της απέναντι στις σοβινιστικές βλέψεις της Τουρκίας, γιατί αυτόματα οι λεγόμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας δεν καταδίκασαν τις αποδεδειγμένα άδικες θέσεις της Τουρκίας για αλλαγή συνόρων; Γιατί το Κυπριακό δε λύθηκε αυτόματα τώρα; Μήπως δεν είναι καθαρό πρόβλημα εισβολής - κατοχής, μήπως δεν υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ που μιλούν για το δίκιο της κυπριακής υπόθεσης; Δε μας είπε ο κ. Σημίτης: Το δίκιο των λαών, η φωνή των μικρών χωρών ακούστηκε κατά τη συμφωνία του Οσλο, όταν δεν έγινε γνωστό το πάγιο αίτημα που υποστήριζε και το ΠΑΣΟΚ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος; Η, μήπως η συμφωνία του Ντέιτον ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Βαλκανικής; Ο κ. Σημίτης ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο για τον οποίο, βεβαίως, δεν πρόκειται να τον ψέξει ο κ. Εβερτ. Τον επικίνδυνο δρόμο να αποκοιμήσει το λαό μας και συμφωνίες υποτέλειας να τις εμφανίσει σαν σύγχρονες συμφωνίες που δικαιώνουν τους μικρούς λαούς και τις μικρότερες χώρες. Πρόκειται, λοιπόν, για κατήφορο, νέο κατήφορο της "νέας εποχής" του κ. Σημίτη".

Ποιον κοροϊδεύει;

"Είπε ο κ. Σημίτης ότι η μεγάλη πρόκληση είναι ο εκσυγχρονισμός και μάλιστα ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, είναι η προσαρμογή της Ελλάδας στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες. Κι εμείς τον ρωτάμε: Ποιος κάνει κουμάντο στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό; Και είναι φανερό ότι το κουμάντο το κάνουν οι μεγάλες και οι πιο ισχυρές πολυεθνικές που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να πετούν εργάτες και εργάτριες στους δρόμους, για να κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για να οδηγούν την αγροτιά στο περιθώριο και την απραξία. Δηλαδή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας μπορεί τώρα να έχει τις ίδιες δυνατότητες με μία μεγάλη πολυεθνική; Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Σημίτης;

Είναι δυνατόν ο Ελληνας αγρότης να εκσυγχρονιστεί όταν απαγορεύεται, με βάση τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα να έχει την εθνική της λιπασματοβιομηχανία και να χορηγεί φτηνά λιπάσματα στην αγροτιά; Είναι δυνατόν ο αγρότης να εκσυγχρονιστεί, όταν τα γεωργικά μηχανήματα εισάγονται απ' έξω, και κυρίως πώς να εκσυγχρονιστεί ο Ελληνας αγρότης όταν τις σημαντικές συναλλαγματοφόρες καλλιέργειες υποχρεώνεται να σταματήσει να τις παράγει. Εκτός αν εκσυγχρονισμός για τον κ. Σημίτη είναι να φυτέψει χλόη ο αγρότης σε όλη την Ελλάδα, να έχει ωραίο περιβάλλον. Μόνο, ξέρετε, η χλόη δεν τρώγεται, δε γεμίζει το στομάχι"...

Υπέκυψε αμέσως

"Ρωτάμε ακόμη τον κ. Σημίτη να μας απαντήσει για τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, αλλά και την προστασία της εθνικής της ασφάλειας. Ποιο μοχλό ανάπτυξης κράτησε η ελληνική κυβέρνηση στα χέρια της και με τη συναίνεση, δυστυχώς, των άλλων κομμάτων; Μήπως τον ΟΤΕ, όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι η τελευταία κρίση που δημιουργήθηκε στο χώρο του ΟΤΕ έχει σχέση με την παρέμβαση των Αμερικανών επιχειρηματιών και του Πενταγώνου να δημιουργήσουν δίκτυο τηλεπικοινωνιακό στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με τα άλλα βαλκανικά κράτη ως τις παρευξείνειες χώρες; Αυτή είναι η ανάπτυξη για τον κ. Σημίτη; Οταν μπήκαν οι Αμερικάνοι πια στις προμήθειες του ΟΤΕ, σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις ή δεν ξέρω με ποιον άλλο θεό; Ομως, ο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή θα καταντήσει ο φτωχός συγγενής της περιοχής των Βαλκανίων. Ετσι καταλαβαίνει ο κ. Σημίτης τη δράση της Ελλάδα για βαλκανική συνεργασία; Με την πρώτη πίεση υπέκυψε!".

Κοροϊδία

"Μίλησε ο κ. Σημίτης για την άμυνα της χώρας και τα οπλικά συστήματα. Κατ' αρχήν κάθε τρία χρόνια κάνουμε και μία "αγορά του αιώνα" και ποτέ δε μας φτάνει για να υπερασπίσουμε - όπως λέει η κυβέρνηση - την άμυνα της χώρας. Κι εμείς ρωτάμε: Αν π. χ. οι Αμερικάνοι φίλοι του κ. Σημίτη, ή, οι Γερμανοί, ήθελαν την ειρήνη στην περιοχή, θα μπορούσαν να κάνουν το πολύ απλό: Να μην πουλάνε οπλικά συστήματα ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία και να μιλήσουν για αφοπλισμό. Στο κάτω κάτω αφού οι δύο χώρες έχουν διαφορές μεταξύ τους και η μία υποτίθεται ότι απειλεί την άλλη. Μήπως έχει ξεχάσει ο κ. Σημίτης πως από τη βάση της Σούδας, που ελέγχουν οι Αμερικάνοι, μπορούν να στέλνουν τα αεροπλάνα τα ελληνικά στην Αίγυπτο και από τη βάση της Σμύρνης μπορούν να στέλνουν τα τούρκικα αεροπλάνα στη Μάλτα; Γιατί κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό περί ισχυρής Ελλάδας και ισχυρής άμυνας;".

Παίρνει βραβείο ρουσφετιών

"Μίλησε, τέλος, ο κ. Σημίτης για το χτύπημα της ρουσφετολογίας. Κατ' αρχήν, για αυτό το θέμα πραγματικά στο ΠΑΣΟΚ ανήκει βραβείο Νόμπελ! Υπήρχε η ρουσφετολογία και προ ΠΑΣΟΚ και επί ΕΡΕ και επί προηγουμένων κυβερνήσεων. Αλλά το ΠΑΣΟΚ πραγματικά παίρνει βραβείο. Για το πώς άσκησε ρουσφετολογική πολιτική, τρομοκρατική ταυτόχρονα, γιατί το ρουσφέτι με την τρομοκρατία πάνε μαζί. Σήμερα, δεν κάνουν ίσως οι βουλευτές τόσα πολλά ρουσφέτια που μπορούσαν να κάνουν παλιότερα, υπάρχει, όμως, ένας ολόκληρος μηχανισμός στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου παραμονές των εκλογών τάζει λαγούς με πετραχήλια, προσωπικό βόλεμα. Μια θέση την τάζουν σε 200! Ας αφήσει, λοιπόν, ο κ. Σημίτης τα κομψά λόγια κι αν θέλει, ας ψάξει στους μηχανισμούς του, να δει τι εκτεταμένη ρουσφετολογία γίνεται. Πιο εκτεταμένη απ' ό,τι στην προηγούμενη εκλογική μάχη, γιατί η ανεργία είναι μεγάλη, άρα τα θύματα του ρουσφετιού είναι πολύ περισσότερα και τα μέσα εκβιασμού πολύ πιο αποφασιστικά και οδυνηρά.

Αυτά είναι τα πρώτα μας σχόλια για το νέο μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ κι ελπίζω ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ, και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας να ξέρουν να διαβάζουν καλά. "Εκσυγχρονισμός, τομές και μεταρρύθμιση" δεν είναι τίποτ' άλλο παρά πιο άγριος καπιταλισμός, πιο άγρια επίθεση, πιο βαριά λιτότητα, μεγαλύτερη ανεργία και όλα αυτά στο όνομα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ