Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΔ
Στο δρόμο της υποταγής και της συμμόρφωσης...

"Εκτός του ΚΚΕ όλοι συμφωνούμε με τη συμφωνία του Μάαστριχτ", τόνισε αποκαλυπτικά χτες ο Μ. Εβερτ στη συνέντευξη Τύπου για την εξωτερική πολιτική του κόμματός του

Τις άμεσες προτάσεις του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο Μ. Εβερτ, προτάσεις που κινούνται στο γνωστό πλαίσιο της συμμόρφωσης με τις επιταγές στα κελεύσματα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να υπογραμμίσει και να επιβεβαιώσει αυτό που το ΚΚΕ εδώ και αρκετό καιρό τονίζει, ότι όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούν στις βασικές επιλογές για την εξωτερική πολιτική. Είπε συγκεκριμένα: "Εκτός του ΚΚΕ όλοι συμφωνούμε με τη συμφωνία του Μάαστριχτ. Εμείς, η κυβέρνηση, η ΠΟΛ. ΑΝ., ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ συμφωνούμε στις στρατηγικές επιλογές και διαφέρουμε απλώς στην τακτική".Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο πρέσβης Ν. Μολυβιάτης,ο οποίος παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση αν όχι ταύτιση όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, για την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Ανέφερε δε ότι τόσο ο Α. Παπανδρέου όσο και ο Κ. Καραμανλής είχαν από ένα σημείο και πέρα ταυτόσημη αντίληψη για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Παραβλέποντας ο πρόεδρος της ΝΔ το ρόλο που και τώρα, αλλά και παλιότερα έπαιξαν οι Αμερικανοί στην περιοχή, ρόλος που κάθε άλλο παρά βοηθάει την Ελλάδα, έχρισε ουσιαστικά τις ΗΠΑ επιδιαιτητή στην περιοχή, λέγοντας ότι οι όποιες λύσεις υπάρξουν για το Κυπριακό θα γίνουν με "τη συμβολή των ΗΠΑ που είναι παγκόσμια δύναμη". Ομως φρόντισε να υπονοήσει ότι υπάρχουν ήδη συμφωνίες για τη λύση μετά τις αμερικανικές εκλογές, λέγοντας: "Τι κρύβετε πίσω από την επίσπευση των εκλογών και ποιες συμφωνίες έχουν γίνει;".

Ο Μ. Εβερτ αναγνώρισε ουσιαστικά πως η πολιτική της ΝΔ ταυτίζεται με αυτήν του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σημίτη "μας αντιγράφει σε πάρα πολλά θέματα". Μάλιστα λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου ο Π. Παυλόπουλος σε δήλωσή του έδωσε συνέχεια στη "διαμάχη" περί του ποιος είναι "νεοφιλελεύθερος" και απαντώντας στην ομιλία του Κ. Σημίτη στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είπε: "Η ΝΔ χαίρει που ο Κ. Σημίτης αποκηρύσσει τώρα τη μονεταριστική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Θα πρέπει όμως να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί εφάρμοσε πιστά την πολιτική αυτή ως τώρα".

Κατά τα άλλα, ο Μ. Εβερτ στις προτάσεις του επανέλαβε αυτά που κατά καιρούς έχει πει η ΝΔ για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και σύσκεψη όλων των αρχηγών κρατών των Βαλκανίων.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να υπάρχει δυστοκία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι νωρίς το απόγευμα θα δίνονταν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των υποψηφίων, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν ανακοινωθεί και απλώς παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Σε αυτό συμμετέχουν οι: Α. Τσαλδάρης, Π. Μολυβιάτης, Π. Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Τζοάνος, Π. Λουκάκος, Μ. Κωνσταντοπούλου, Δ. Πετρουνάκος, Α. Μακρυδημήτρης, Α. Παπασταύρου, Ι. Κόλλιας και Β. Κόλλια.

Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των υπόλοιπων ψηφοδελτίων - τα οποία τελικά ανακοινώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα - οφείλεται σε διαφωνίες που έχουν προκύψει σε διάφορους νομούς σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι διαφόρων πολιτευτών του κόμματος που πρόσκεινται στον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες διαμαρτυρίες σημειώθηκαν στη Βέροια, τη Λευκάδα, την Κοζάνη και αλλού.

Χτες το βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε να στηρίζει την προεκλογική πολιτική της ΝΔ, αν και φρόντισε να διαφοροποιηθεί από την τακτική της παροχολογίας, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η λήψη άμεσων σκληρών οικονομικών μέτρων, που θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις και απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν στις επιχειρήσεις που θα εκποιούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέντευξη Εβερτ με το βλέμμα στο συνέδριο (1997-01-28 00:00:00.0)
Η ήττα έφερε την παραίτηση (1996-09-23 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια στους βιομηχάνους (1996-09-11 00:00:00.0)
Διχάζει και το Σκοπιανό (1996-03-12 00:00:00.0)
Οι "υψηλοί τόνοι" του Μ. Εβερτ (1996-03-06 00:00:00.0)
Ανυπομονησία (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ