Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διχάζει και το Σκοπιανό
  • Εκτακτη εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος τον Ιούνη
  • Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντιέται σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Στην έκτακτη Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, που θα γίνει τον Ιούνη, προσδοκά ο Μ. Εβερτ να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο από τα διαφωνούντα στελέχη που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη. Τη σύγκληση της Συνδιάσκεψης εξήγγειλε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ με την επισήμανση ότι αυτή θα γίνει "παρά το γεγονός ότι το καταστατικό δεν το προβλέπει". Πάντως, η αντιπαράθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να πάρει νέα έκταση, με αφορμή την υπόθεση της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ενώ η ηγεσία της ΝΔ εμμένει στη θέση ότι για το θέμα ισχύει η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για ονομασία που δε θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αρκετά στελέχη υιοθετούν διαφορετική θέση. Ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης,που συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία και μάλιστα σήμερα συναντιέται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο,προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις του, τόσο στο Σκοπιανό, όσο και στα άλλα εκκρεμή θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θέσεις παρόμοιες με αυτές του πρώην πρωθυπουργού στο Σκοπιανό έχουν εκφράσει επίσης και οι Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Ντ. Μπακογιάννη κ.ά.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές στις οργανώσεις της ΝΔ, στις οποίες σύμφωνα με τη Γραμματεία Οργανωτικού πήραν μέρος 323.000 μέλη. Την αισιόδοξη αυτή εικόνα ως προς τη συμμετοχή δε συμμερίστηκε ο Σ. Κούβελας,που σε δηλώσεις του χτες στο ραδιοσταθμό "9.84" είπε ότι "δεν είχαμε τη συμμετοχή την οποία θα επιθυμούσα" και εκτίμησε ότι η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκλογές. Μάλιστα, ο βουλευτής είπε ότι κάποιοι μηχανισμοί της ηγεσίας του κόμματος δεν αξιοποιούν όλα τα στελέχη της ΝΔ.

Η εσωκομματική κριτική συνεχίστηκε, όμως, και με συνεντεύξεις στελεχών το Σαββατοκύριακο. Η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στην "Απογευματινή", είπε ότι ο Μ. Εβερτ "έπρεπε να είχε εμπνεύσει τη βάση της ΝΔ και να είχε επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της φιλελεύθερης παράταξης". Από την πλευρά του, ο Γ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι δε συγκαλεί τα συλλογικά όργανα του κόμματος, ενώ άσκησε κριτική και στον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν επιβεβαίωσε το ρόλο του ως εγγυητής της ενότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κεφαλογιάννης έχει υποβάλει την παραίτησή του από υπεύθυνος της ΟΚΕ Εσωτερικών.

Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ είναι και το κύριο άρθρο του "Ελεύθερου Τύπου" της Κυριακής - στο ΔΣ του οποίου συμμετέχει και ο Μ. Εβερτ - το οποίο τιτλοφορείται "Σε αδιέξοδη πορεία ο Κ. Μητσοτάκης" και στο οποίο κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός ότι προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση Σημίτη.

Γ. Φωτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση ρήξης από τον Κ. Καραμανλή (1998-02-04 00:00:00.0)
Προσωρινή ανακωχή στο "παραπέντε" (1996-11-08 00:00:00.0)
Ολοι εναντίων όλων (1996-09-26 00:00:00.0)
Χαμηλοί τόνοι αλλά εμφανείς οι διαφορές (1996-06-22 00:00:00.0)
Παίρνει αποστάσεις και ο Γ. Βαρβιτσιώτης (1996-03-09 00:00:00.0)
Εξέπνευσε η "ομοφωνία" (1995-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ