Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ετοιμασίες στο εσωτερικό για το συμβιβασμό

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κυβερνώντος κόμματος, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, άναψε το "πράσινο φως" στον πρωθυπουργό για την προώθηση μιας συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα των Σκοπίων

Αν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Νάιλς ακολουθεί τον κανόνα που θέλει τους Αμερικανούς πολύ καλά πληροφορημένους για τις μελλοντικές εξελίξεις, τότε θα πρέπει να περιμένουμε το κλείσιμο της υπόθεσης των Σκοπίων μέσα από ένα συμβιβασμό για το όνομα.

Ο Τ. Νάιλς, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια - Επιχειρηματική Συνεργασία", προεξόφλησε τη συμφωνία Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση μιας συμβιβαστικής - Σύνθετης Ονομασίας για την ΠΓΔΜ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις, κατ' αρχάς στο εσωκομματικό επίπεδο. Χτες κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, με την παρουσία του πρωθυπουργού, η υπόθεση των Σκοπίων αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης. Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι σχετικά με την υπόθεση των Σκοπίων θα ακολουθηθεί η πιο συμφέρουσα για τη χώρα λύση. Η διατύπωση αυτή είναι προφανές πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα απομάκρυνσης του ΠΑΣΟΚ από την ανελαστική προηγούμενη θέση του, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου.

Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είναι αποφασισμένος να μεταβεί στην Ουάσιγκτον και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, έχοντας επιβάλει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό την απόφαση για την αποδοχή του συμβιβασμού. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πράγματι την οριστική διευθέτηση της υπόθεσης, θα στρέψουν τις πιέσεις τους προς την πλευρά των Σκοπίων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλώσει δημόσια τη διάθεση να προχωρήσουν σε ένα συμβιβασμό.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν πως αν η κυβέρνηση κατορθώσει να ξεπεράσει τα προβλήματα στο εσωτερικό, τότε κατά την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, ο Μπιλ Κλίντον θα "προσφέρει" τη συμπαράστασή του, ασκώντας τις πιέσεις του προς τα Σκόπια, ώστε να αποδεχτούν το συμβιβασμό.

Πέρα από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Πολιτική Ανοιξη εμφανίζονται με διάθεση να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη στροφή της κυβέρνησης. Ο Αντ. Σαμαράς, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, υπογραμμίζει πως θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας παραμένει πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κράτος με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Ο Αντ. Σαμαράς με δήλωσή του υπογραμμίζει ότι η ψηφοφορία στη Βουλή γύρω από αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι φανερή.

Αμετακίνητη θέλει να εμφανίσει και τη ΝΔ ο πρόεδρός της Μ. Εβερτ, ο οποίος σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε πως "θα σταθούμε υπεύθυνα στις θέσεις μας" και σημείωσε ότι "προ ολίγων μόλις ημερών ο Κ. Σημίτης είχε δηλώσει ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι οι θέσεις αυτές που διαμορφώθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Σημίτη - Μπερνς (1997-12-24 00:00:00.0)
Προεόρτια για το μεγάλο φαγοπότι (1997-07-29 00:00:00.0)
Το πικρό ποτήρι της εξάρτησης (1996-09-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-28 00:00:00.0)
Το κόστος του καιροσκοπισμού (1996-03-09 00:00:00.0)
Τώρα είναι βάρος... (1996-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ