Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ "ΣΥΝ"
Καθρέφτης της "λειτουργικής αδυναμίας"
  • Σε μάζωξη 39 ατόμων εκφυλίστηκε η τελευταία συνεδρίαση πριν το συνέδριο
  • Γενική αδιαφορία για τις προσυνεδριακές διαδικασίες, καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται στη διαμόρφωση συσχετισμών

Σε κλίμα χαλάρωσης, που σε καμιά περίπτωση δε συνάδει με τις διακηρύξεις περί ανοδικής πορείας του κόμματος, συνεδρίασε (;) η ΚΠΕ του "ΣΥΝ" το περασμένο Σάββατο. Ελάχιστοι μπορούν να ισχυριστούν πως η σαββατιάτικη μάζωξη 39 μελών της ΚΠΕ (σε σύνολο 111) ήταν συνεδρίαση του απερχόμενου οργάνου του κόμματος, 5 μόλις μέρες πριν το συνέδριό του. Οταν άρχισε η συνεδρίαση (μιάμιση ώρα μετά την προκαθορισμένη) οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που κάλυπταν το γεγονός υπερτερούσαν, αριθμητικά των μελών, τα οποία ως το τέλος της συνεδρίασης μετά βίας έφτασαν τα 50. Η έλλειψη απαρτίας, αλλά και η γκρίνια των παρευρισκομένων ήταν ενδείξεις του κλίματος που επικράτησε το Σάββατο στην Κουμουνδούρου. Αποτύπωνε σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη ενδιαφέροντος και συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες, όπου πρυτάνευσε η λογική διαμόρφωσης συσχετισμών.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος,στη γενικόλογη εισήγησή του - που περιστράφηκε γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις - εξέφρασε την ευχή να αποτελέσει το συνέδριο πολιτικό γεγονός, πετυχαίνοντας "να συγκεντρώσει δυνάμεις, που σήμερα με την οργανωτική και λειτουργική μας αδυναμία δεν μπορούν να διασταυρωθούν και να συνυπάρξουν στις δραστηριότητες του ΣΥΝ". Ομως, αυτή η ευχή φαίνεται πως απέχει αρκετά από την πραγματικότητα, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ν. Χουντής.Σύμφωνα με αυτά, η συμμετοχή στις προσυνεδριακές συνελεύσεις ελάχιστα ξεπέρασε το 50%, ενώ η συμμετοχή στις ψηφοφορίες άγγιξε το 70% (γεγονός που πιστοποιεί πως το ενδιαφέρον περιστράφηκε στη μάχη των συσχετισμών παρά στη συζήτηση). Ενδεικτική ήταν η αδιαφορία των οργανώσεων να συζητήσουν τροποποιήσεις στο καταστατικό του "ΣΥΝ", κάτι που ανάγκασε την Οργανωτική Γραμματεία να προτείνει να μην ασχοληθεί το συνέδριο με το καταστατικό, αναθέτοντας αυτό το καθήκον στη νέα ΚΠΕ. Σύμφωνα πάντα με τον Ν. Χουντή, η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη "μεγαλύτερης σαφήνειας στην πολιτική και τις θέσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και του τόπου". Επισημάνθηκε επίσης αναντιστοιχία μεταξύ της απήχησης του κόμματος με την "ενεργό συμμετοχή στη λειτουργία των οργανώσεων", η οποία "κινείται σε χαμηλά επίπεδα". Καταγράφηκαν, ακόμα, αδυναμίες στη δράση της ΚΠΕ και της ΠΓ, η οποία "δεν κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα του αναγκαίου και επιθυμητού".

Με γκρίνια και "λειτουργικές αδυναμίες" αρχίζει την Πέμπτη το 2ο Συνέδριο του "ΣΥΝ", το οποίο ενδέχεται να διαμορφώσει νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αλλά - όπως δείχνουν το πράγματα - δεν πρόκειται να κλείσει κανένα από τα θέματα που υποτίθεται πως καλείται να αποσαφηνίσει.

Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγκωνισμοί και στην κομματική νεολαία (2010-03-24 00:00:00.0)
Στην ΚΠΕ μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση (2009-07-11 00:00:00.0)
Συνέδριο στα μέσα Μάρτη (2007-02-22 00:00:00.0)
Η... ανανέωση (2004-12-04 00:00:00.0)
Σε ρότα συνεδρίου ο Συνασπισμός (2004-10-17 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικές οι ενέργειες του Δ. Τσοβόλα (2004-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ