Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ρότα συνεδρίου ο Συνασπισμός

Το διάστημα 9-12 Δεκέμβρη, θα διεξαχθεί το 4ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού. Διανύοντας την προσυνεδριακή του περίοδο, η συζήτηση πάνω σε θέσεις και πολιτικές προτάσεις, που λογικά θα έπρεπε να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, έχει σε μεγάλο βαθμό επισκιαστεί από τη διαδοχολογία, η οποία, με τη σειρά της, έχει πυροδοτήσει μια σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ τάσεων και ομάδων στελεχών. Ολα δείχνουν πως αυτό το Συνέδριο διεξάγεται αποκλειστικά για την εκλογή νέου προέδρου, αν και η ηγεσία του ΣΥΝ ανακοίνωσε πως δρομολογεί μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων για ζητήματα της επικαιρότητας.

Παρόλο που οι υποψηφιότητες για την προεδρία εξακολουθούν να μονοπωλούν το εσωκομματικό ενδιαφέρον, το τοπίο είναι μάλλον ξεκαθαρισμένο και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Αν και εκκρεμούν οι υποψηφιότητες του Φ. Κουβέλη και του Τ. Κουράκη, άπαντες στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Αλαβάνος και Παπαγιαννάκης, με το «αριστερό ρεύμα» να βεβαιώνει για την τελική επικράτηση του «δικού του» υποψηφίου. Εκπλήξεις, βέβαια, δεν αποκλείονται, καθώς στην πρόσφατη ΚΠΕ η αναμέτρηση, τυπικά μόνο πάνω σε κείμενα θέσεων, έληξε με πολύ μικρή διαφορά υπέρ του κειμένου του «αριστερού ρεύματος».

Τη Δευτέρα αρχίζει, εξάλλου, η συζήτηση στις οργανώσεις του ΣΥΝ των προσυνεδριακών κειμένων, ενός πολύ μεγάλου όγκου, δεδομένου ότι η ΚΠΕ αποφάσισε να αποστέλλεται σ' αυτές κάθε κείμενο που συγκεντρώνει τις υπογραφές τουλάχιστον 30 μελών. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τα δύο βασικά κείμενα θέσεων κάθε άλλο παρά χάσμα αποτυπώνουν. Απεναντίας, έχουν τόσα πολλά κοινά σημεία, που ακόμα κι αυτός ο Μ. Παπαγιαννάκης δηλώνει πως η σύνθεση είναι απολύτως εφικτή. Η μόνη διαφορά που μοιάζει δύσκολο να γεφυρωθεί είναι η εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα λοιπά, στα ντοκουμέντα που έχουν δημοσιοποιηθεί επικροτείται η πορεία του ΣΥΝ έως σήμερα, οι αποφάσεις του προηγούμενου, προγραμματικού του συνεδρίου, ενώ δεν υπάρχει κανένα δείγμα αλλαγής πολιτικής απέναντι σε μεγάλα ζητήματα, όπως, π.χ., η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, με λιγότερες ή περισσότερες κριτικές αναφορές, εξακολουθεί να παρουσιάζεται σαν μονόδρομος απέναντι στο λαό.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ