Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα κέρδη των εφοπλιστών

Σχετικό με το προηγούμενο σχόλιο είναι και το εξής: Στο πρόσφατο συμπόσιο της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» κάθονταν σ' ένα τραπέζι μια ομάδα εφοπλιστών. Την ώρα που μιλούσε ο Κ. Καραμανλής, ένας τραπεζίτης «που γνωρίζει» καλά πρόσωπα και πράγματα, έγειρε προς τον δημοσιογράφο Ν. Νικολάου και του είπε: «Ο καθένας απ' αυτούς τους εφοπλιστές κερδίζει 100.000 δολάρια το μήνα».

Το περιστατικό αφηγήθηκε ο ίδιος ο Ν. Νικολάου προχτές το πρωί στο ραδιοσταθμό «Φλας», θέλοντας να εξηγήσει τα άλματα των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και σχολίασε: «Αλλά οι εφοπλιστές δε φορολογούνται».

Ως μια άλλη αιτία για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο Ν. Νικολάου έφερε τη μετοχοποίηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ). Η μετοχοποίηση των ΕΛΠΕ, είπε, ήταν σωστή, γιατί χρειαζόταν λεφτά το κράτος, αλλά μοίρασε κέρδη στους μετόχους σε άκαιρη στιγμή.

Πάντως, και στην περίπτωση των εφοπλιστών, και στην περίπτωση των μετόχων των ΕΛΠΕ, το προστατευόμενο και πολύμορφα καλλιεργούμενο από τις κυβερνήσεις κίνητρο είναι τα κεφαλαιοκρατικά κέρδη και όχι η ζεστασιά εκείνων που υποφέρουν όλο το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ