Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται...

Οσο και αν η άρχουσα τάξη το επιδιώκει, ο ελληνικός λαός και μνήμη διαθέτει και κρίση έχει. Ο αγώνας της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του λαού μας

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στη Βουλή. Στο βήμα ο Φ. Τσέκερης
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στη Βουλή. Στο βήμα ο Φ. Τσέκερης
Το πραγματικό μήνυμα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους χιτλερικούς κατακτητές δε θα σβήσει, ούτε θα αλλοιωθεί από τους παραχαράκτες της Ιστορίας. Η παραπάνω διαπίστωση δεν είναι μια υπόσχεση, αλλά στόχος πάλης και αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, για την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη 1944, στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στη Βουλή. Σκοπός της εκδήλωσης, 60 χρόνια από την Απελευθέρωση, να τιμήσει αυτούς που πραγματικά έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά του σκλαβωμένου ελληνικού λαού. Τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ. Τους κομμουνιστές. Αυτούς δηλαδή, που οργάνωσαν τον αγώνα του ελληνικού λαού και, μαζί με άλλους αγωνιστές, τον έσωσαν από την πείνα και τον εξανδραποδισμό.

Και το μήνυμα, σαφές: Οι αγώνες της Αντίστασης του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αποσιωπηθούν. Οσο και αν η άρχουσα τάξη το επιχειρεί, είτε μέσα από εκδηλώσεις τύπου ...Μπακογιάννη - που δεν ανέφερε ούτε μια λέξη για την ηρωική αντίσταση του λαού - είτε από την ουσιαστική διαστρέβλωση και απόκρυψη του χαρακτήρα της Αντίστασης, που διεξάγεται μέσα στις σχολικές αίθουσες, δε θα καταφέρει να αναποδογυρίσει την Ιστορία. Οσα εμπόδια και αν βάλουν, όσες απαγορεύσεις και αν αναρτήσουν, ο ελληνικός λαός και μνήμη έχει και κρίση διαθέτει. Θα τα σπάσει στην πράξη. Αλλωστε, ο αγώνας της Εθνικής Αντίστασης δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων...

Δε θα κρύψουν το πραγματικό μήνυμα

Ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Πόλης της ΚΟΑ, στην ομιλία του αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στις προσπάθειες που γίνονται από την άρχουσα τάξη της χώρας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της να «θάψουν» την περήφανη Εθνική μας Αντίσταση, είτε αποσιωπώντας είτε διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα, πλαστογραφώντας το πραγματικό νόημα και το περιεχόμενο της Αντίστασης του ελληνικού λαού. Αποσιωπούν και διαστρεβλώνουν, ανάλογα, τα οράματα και τα ιδανικά εκείνου του μεγαλειώδη αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως τους συμφέρει.

Οι απόντες και ριψάσπιδες αυτού του αγώνα προσπαθούν να κρύψουν το ρόλο του ΕΑΜ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ, θα πει χαρακτηριστικά ο ομιλητής, για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως η ιστορία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, όπως και ο ηρωικός ρόλος του ΚΚΕ - που είναι περήφανο γιατί πρωτοστάτησε, πρωταγωνίστησε, οργάνωσε και καθοδήγησε τον τιτάνιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ο οποίος μόνο με το έπος του 1821 μπορεί να συγκριθεί - έχει χαραχτεί μέσα στην καρδιά των ανθρώπων του μόχθου. Του απλού εργαζόμενου και των λαϊκών στρωμάτων, ως ακριβή παρακαταθήκη που θα φωτίζει το μέλλον της νεολαίας και τους σύγχρονους και μελλούμενους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, για το σύγχρονο ΕΑΜ, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο για το σοσιαλισμό.

Οσο κι αν προσπαθούν, συνέχισε ο Π. Σοφός, οι υποτακτικοί της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης να κρύψουν το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης από το λαό για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες που δίνουν γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να επεμβαίνουν και ματοκυλάνε τους λαούς, δε θα τα καταφέρουν. Και κατέληξε πως οι εργαζόμενοι της χώρας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ δε θα παραιτηθούν ποτέ, μέχρι να δικαιωθούν τα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ.

«Η απαγόρευση δε θα περάσει»

«Τους προειδοποιούμε πως δε θα περάσει η απαγόρευση! Είμαστε απ' αυτούς που για να 'ρθει αυτή η μέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας και ολόκληρης της χώρας, ματώσαμε πολύ, δώσαμε εκατόμβες θύματα για την πατρίδα. Και θα τιμάμε τους ήρωες νεκρούς μας και την Απελευθέρωση, είτε το θέλουν είτε όχι. Ας το πάρουν απόφαση και ο κ. Σγουρός και το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, πως δεν μπορεί να συμπεριφέρονται έτσι στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, στην ΠΕΑΕΑ και το τιμημένο ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στην Αντίσταση».

Την περήφανη αυτή απάντηση έδωσε ο Φοίβος Τσέκερης, ΓΓ της ΠΕΑΕΑ, στη σύντομη ομιλία του, υπενθυμίζοντας πως πέρυσι στις 12 Οκτώβρη συντελέστηκε μια αθλιότητα σε βάρος της ΠΕΑΕΑ και του ΚΚΕ, με την απαγόρευση να καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ετσι, υποχρεώθηκαν να αποθέσουν τα στεφάνια στο έδαφος. Φέτος, για να μη συμπέσει ο γιορτασμός, αποφασίστηκε ξεχωριστή εκδήλωση. «Ομως, πριν δύο μέρες μας ενημέρωσαν ότι ο νομάρχης μάς απαγορεύει την εκδήλωση!», σημείωσε ο Φ. Τσέκερης και τόνισε πως μετά την έντονη διαμαρτυρία, της ΠΕΑΕΑ και του ΚΚΕ, είπαν ότι, τελικά, «φέτος μπορούμε να οργανώσουμε την εκδήλωσή μας, αλλά μας... προειδοποίησαν αυστηρά, ο νομάρχης κ. Σγουρός, πως, από του χρόνου, δε θα μας ξαναεπιτρέψουν»!

Αναφερόμενος στην ουσία της χτεσινής εκδήλωσης ο Φ. Τσέκερης τόνισε επίσης: «Η κυβέρνηση, ο Δήμος της Αθήνας, οι άλλες οργανώσεις και τα κόμματα μαζεύτηκαν στην Ακρόπολη και ύψωσαν τη σημαία, όπως έκαναν, τότε, οι Αγγλοι με τον Σκόμπι και ο Γ. Παπανδρέου μετά την Απελευθέρωση. Αλλά, εμείς, σήμερα εδώ, γιορτάζουμε την Απελευθέρωση της Αθήνας και ο δικός μας γιορτασμός έχει άλλο νόημα και περιεχόμενο».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Καλύβας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ακολούθως οι παραβρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόπουλος και ο πρόεδρος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Ν. Καραντηνός. Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών οι αντιστασιακοί έψαλαν τον Εθνικό Υμνο, τραγούδησαν τον Υμνο του ΕΛΑΣ και άλλα αντιστασιακά τραγούδια και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ, την ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ και άλλους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ