Τρίτη 12 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Ν' αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών"

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ

Εκτενή αναφορά, στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενη στον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ, σχετικά με το ποιες είναι οι προτεραιότητες στις σχέσεις των δύο κρατών: " Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανεξάρτητα από το όνομα που τελικά θα πάρει η γειτονική χώρα. Γιατί θεωρούμε ότι η λέξη "Μακεδονία", "Μακεδονικός" ή ένα σύνθετο όνομα με αυτό τον όρο μέσα, δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο. Εχει καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο. Με αυτή την έννοια λέμε ότι το όνομα δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο. Πιο αποφασιστικά να αναπτυχθούν οι σχέσεις. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την επίπλαστη θα έλεγα αδιαλλαξία του για το όνομα, των προηγούμενων χρόνων".

Σχετικά με τον όρο "συμβιβασμός" που αποδίδουν κάποιοι στην προοπτική της ύπαρξης τελικής συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: "Με μια καλή ενημέρωση ο λαός πιστεύω ότι θα προσανατολιστεί σωστά και δε θα συμφωνήσω στον όρο συμβιβαστική λύση. Τι θα πει συμβιβαστική λύση; Δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Αλλού ο λαός θα πρέπει να ανησυχήσει για τους συμβιβασμούς που γίνονται".

Αναφορικά με το θέμα των συνόρων των δύο κρατών, η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τις συνολικότερες ανησυχίες του ΚΚΕ: "Νομίζω ότι η συμφωνία που έχει γίνει ως τώρα, κατοχυρώνει τα σύνορα. Γιατί παίρνουμε υπόψη ότι έχει ξεκινήσει, έχει γίνει μια συμφωνία. Επόμενα αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζει αμοιβαία. Αυτό που εμάς μας ανησυχεί πάρα πολύ σαν κόμμα, είναι η αμφισβήτηση των συνόρων που κερδίζει έδαφος, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Από αυτό πρέπει να προφυλαχθούμε".

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο της επιλογής του ονόματος "Σλαβομακεδονία", η Αλέκα Παπαρήγα είχε σοβαρές επιφυλάξεις: "Πρέπει να πάρουμε υπόψη το εξής: Ενώ αυτό το όνομα φαίνεται να εξυπηρετεί την Ελλάδα, όμως αυτό δεν αντανακλά τη σύνθεση του γειτονικού κράτους διότι δεν είναι όλοι Σλάβοι. Εδώ θα δημιουργούσε προβλήματα εθνικιστικού τύπου οπότε πάλι τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο. Αν το όνομα δεν ικανοποιεί και τον γειτονικό λαό - δε μιλάω για τους εθνικιστές γιατί οι εθνικιστές δεν ικανοποιούνται με τίποτα - πιθανόν οι εθνικιστικοί κύκλοι που υπάρχουν στη γειτονική χώρα να το αξιοποιήσουν και τότε πραγματικά να πισωγυρίσουμε σε μια εχθρότητα που δεν έχει λόγο να υπάρχει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ