Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Τώρα είναι βάρος...

Να κλείσει το θέμα των Σκοπίων επιθυμεί η κυβέρνηση και προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος του πολιτικού καιροσκοπισμού, στον οποίο πρωταγωνίστησε επί 4 χρόνια σε αυτή την υπόθεση, μέσα από μια νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Αποφασισμένος, να φτάσει στις ΗΠΑ και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον δίχως το βάρος του προβλήματος των Σκοπίων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, και η κυβέρνηση ήδη καλλιεργεί το κλίμα και μετρά τις αντιδράσεις και το κόστος ενός συμβιβασμού στην υπόθεση της ονομασίας του νέου κράτους.

Σήμερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών θα επισκεφτούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βασικό αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι οι επόμενες κινήσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση μιας συμβιβαστικής ονομασίας.

Ηδη, στο διπλωματικό επίπεδο οι συζητήσεις στη Ν. Υόρκη που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Σ. Βανς έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε μια προσπάθειά του να εκβιάσει όσους επιμένουν σε αδιάλλακτες απόψεις, εμφάνισε εκ νέου το δίλημμα πως, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε υπάρχει ο κίνδυνος τα Σκόπια να αναγνωριστούν οριστικά στον ΟΗΕ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Το δίλημμα αυτό θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως βασικό επιχείρημα, για να δικαιολογήσει προς τον ελληνικό λαό την επιλογή της να κλείσει το θέμα των Σκοπίων, έστω κι αν ακόμη και μέχρι σήμερα θέση της είναι - όπως άλλωστε της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης - πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου.

Τα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις γύρω από αυτή την υπόθεση, ξεκινούν, λοιπόν, από σήμερα με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Εκεί θα εξεταστούν οι δυνατότητες και τα οφέλη μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσουν, τις προσεχείς μέρες κατ' ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια εξασφάλισης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης θα ολοκληρωθεί με συζήτηση επί του θέματος στη Βουλή.

Ηδη, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει κάνει τις πρώτες κρούσεις, ζητώντας συναντήσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ, Μ. Εβερτ, και τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαρά. Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Ανοιξη έχει αποδεχτεί την πρόσκληση και η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.

Η προθυμία της Πολιτικής Ανοιξης, με την οποία προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις, είναι προφανής, καθώς οι αδιάλλακτες θέσεις της επί του θέματος των Σκοπίων είναι και ο λόγος της ύπαρξής της. Αντίθετα η ΝΔ, αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση ζητά, πλέον, από την αξιωματική αντιπολίτευση να μοιραστούν το κόστος του πολιτικού καιροσκοπισμού, που, επί 4 χρόνια, από κοινού εκδήλωναν οδηγώντας τη χώρα στο αδιέξοδο. Για το λόγο αυτό, ίσως, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ με αφορμή την πρόσκληση για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ. Εβερτ, είναι αρκετά ασαφής και δε φανερώνει και μεγάλη προθυμία.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ, αφού αναφέρεται πως ζητήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού να οριστεί την επόμενη βδομάδα συνάντηση πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των Σκοπίων, ενόψει του ταξιδιού του κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον", καταλήγει: "Το Γραφείο του πρωθυπουργού ενημερώθηκε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απουσιάσει εκτός Αθηνών από την προσεχή Δευτέρα, λόγω των ταξιδιών του στη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι και ότι εν πάση περιπτώσει μετά την επάνοδό του στην Αθήνα θα γίνει συνεννόηση, για να οριστεί η ημερομηνία της συνάντησης πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ. Αλλωστε, συνεχίζει η ανακοίνωση, μια συνάντηση 25 - 30 ημέρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού δεν είναι δυνατό να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τόσο στο θέμα των Σκοπίων, όσο και στα λοιπά εθνικά θέματα, που πρέπει να συζητηθούν στη συνάντηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης", γιατί, κατά τη ΝΔ, μπορεί να υπάρχουν νέα δεδομένα.

Παρ' όλα αυτά κύκλοι της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τις συνθήκες "ωριμότατες" για την προώθηση μιας συμβιβαστικής λύσης, και υπογραμμίζουν την απόφασή της να δηλώσει ότι προτίθεται να αποδεχτεί σύνθετη ονομασία, ακόμη και αν δεν εξασφαλίσει τη συναίνεση, την οποία αναμένει από τη ΝΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η προώθηση ή όχι της συμβιβαστικής λύσης εξαρτάται, τελικά, από τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, οι οποίες αν είναι ανυπέρβλητες θα οδηγήσουν σε νέα σκλήρυνση την ελληνική στάση, όπως άλλωστε έχει κατ' επανάληψη συμβεί στο παρελθόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακαρπη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες (2015-06-12 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση των πολιτικών ηγετών τον Ιούνη (2015-05-27 00:00:00.0)
Στη Μάλτα ο Κάρολος Παπούλιας (2014-02-13 00:00:00.0)
Καλλιέργεια σχέσεων και κλίματος (1996-03-14 00:00:00.0)
Ασάφειες και παλινωδίες (1996-03-13 00:00:00.0)
Το κόστος του καιροσκοπισμού (1996-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ