Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Καλλιέργεια σχέσεων και κλίματος

Αθήνα και Σκόπια με διαφορετική ταχτική προσεγγίζουν, κατά τα φαινόμενα, σε μια οριστική λύση για το πρόβλημα της ονομασίας

Χτες ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Αθήνα συναντήθηκε εθιμοτυπικά με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή, ο κ. Αρσόφσκι θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Οι επισκέψεις αυτές καθώς πραγματοποιούνται εν μέσω των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να απαγκιστρωθεί από παλαιότερες ανελαστικές και αδιάλλακτες θέσεις της, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση, έχει σαφώς εμφανίσει τη διάθεση να κλείσει την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη βάση που προσφέρει η λύση της σύνθετης ονομασίας. Την επιλογή αυτή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποστηρίξει σήμερα κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί σήμερα, ξεχωριστά, με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του "ΣΥΝ", Ν. Κωνσταντόπουλο. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ, δε θα πραγματοποιηθεί σήμερα καθώς η ΝΔ αναζητά τρόπους ώστε να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος της επιλογής για το κλείσιμο της υπόθεσης των Σκοπίων, έστω κι αν πολλά στελέχη του κόμματος της ΝΔ την υποστηρίζουν.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δεν έχει"απαντήσει", τουλάχιστον δημοσίως, στα ανοίγματα που πραγματοποιεί η Αθήνα για την προώθηση της λύσης της σύνθετης ονομασίας. Παρ' όλα αυτά διαπιστώνει και αυτή ότι η ενδιάμεση συμφωνία αν και λειτουργεί ικανοποιητικά δεν είναι δυνατό να οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων δίχως την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα του ονόματος. Πάντως, αν και για το θέμα αυτό τα Σκόπια ακολουθούν μια τακτική που Ελληνες διπλωμάτες ονομάζουν "διαπραγματευτική σιωπή", εκδηλώνουν με έντονο τρόπο το ενδιαφέρον τους για εγκατάσταση σχέσεων και επαφών με την ελληνική κυβέρνηση, όπως και δημόσια δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ζητώντας συνάντηση με τον Θ. Πάγκαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε επιστολή του προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, την οποία απέστειλε χτες, αναγνώρισε την ανάγκη για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ