Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν καταλαβαίνει;

Αυστηρή και έντονη κριτική στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στα τεκταινόμενα στην ΕΕ και τη χώρα μας, ακούσαμε να ασκεί ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Αλ. Μητρόπουλος, σε μια χτεσινή ραδιοφωνική εκπομπή. Τι αυστηρή, δηλαδή, τα εξ αμάξης (τρόπος του λέγειν) της έσυρε και με το δίκιο του.

Οταν, όμως, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε, τι πρέπει να κάνουμε μπροστά σ' αυτήν τη χωρίς πάτο και τέλος θεομηνία, ο Αλέξης Μητρόπουλος "κατάπιε τη γλώσσα του". Την επιμήκυνση των χρονικών ορίων, για την προσέγγιση των περιβόητων δεικτών της λεγόμενης σύγκλισης, βρήκε μόνο να προτείνει και λίγο, ελάχιστο... κοινωνικό κράτος! Κατά τ' άλλα επιβεβαίωσε τους ακροατές του, ότι δεν είναι κατά της ΕΕ και ακόμη πως και αυτή η Συνθήκη του Μάαστριχτ, με κάποιες ψιλοδιορθώσεις, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαών της Ευρώπης.

Μα δεν καταλαβαίνει, άραγε, πως πέρασαν ανεπιστρεπτί οι καιροί, που μπορούσε και την πραγματικότητα να στηλιτεύει και εντελώς ανώδυνα, για την ολιγαρχία και το κατεστημένο, μέτρα να προτείνει;

Θα του προτείναμε, πάντως, να διαβάσει με προσοχή (ή να ξαναδιαβάσει αν τυχόν το έχει διαβάσει στο παρελθόν) το έργο του Λένιν, "Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού". Μπορεί να κλείνουν 80 χρόνια από τότε που γράφτηκε, αλλά θα βρει πολλές απαντήσεις για το σήμερα και ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά του μεγάλου, πολυεθνικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ