Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
"Ελλειμμα δημοκρατίας και νομιμότητας"

Ο Στ. Βασιλείου, στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματοβιοτεχνών, μιλάει στο "Ρ" για την αναγκαιότητα της δημιουργίας και τις δραστηριότητες της Επιτροπής για Δημοψήφισμα

Σε λίγες μέρες, στις 29 Μάρτη, αρχίζει στο Τορίνο η Διακυβερνητική Διάσκεψη, όπου θα συζητηθεί η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι συνέπειες από την τετράχρονη εφαρμογή της Συνθήκης και τα κρίσιμα θέματα που θα συζητηθούν στη Διακυβερνητική φέρνουν στην επιφάνεια το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο "Ριζοσπάστης" αρχίζει από σήμερα τη δημοσίευση σειράς συνεντεύξεων με μέλη, ή όχι της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Σήμερα μιλάει στην εφημερίδα μας ο Στέργιος Βασιλείου, στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και μέλος της Επιτροπής.

-Ποια αναγκαιότητα εξυπηρετεί η συγκρότηση της Επιτροπής;

- Οταν επικυρωνόταν από τη Βουλή βιαστικά η Συνθήκη του Μάαστριχτ, όχι μόνο ο λαός δε γνώριζε τι ψηφίζονταν, αλλά ούτε οι βουλευτές το γνώριζαν.Οι δημόσιες ομολογίες τους, όταν άρχισαν να τους ζητούνται ευθύνες από τις αρνητικές επιπτώσεις, ήταν πολλές πάνω σ' αυτό.

Συνθήκες, που εκχωρούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερκρατικά κέντρα αποφάσεων, εσπευσμένα, χωρίς να εκφραστεί ο λαός, παρουσιάζουν, όχι μόνο έλλειμμα δημοκρατίας, αλλά και έλλειμμα νομιμότητας. Δεν έχουν τη σφραγίδα του Κύρους με "κ" κεφαλαίο, είναι δηλαδή με την πολιτική έννοια άκυρες.Η προβολή της άποψης για δημοψήφισμα αυτή την έλλειψη νομιμότητας θέλει να καλύψει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να γνωρίζουμε την τελεσίδικη απόφαση του ελληνικού λαού.

Κάποιος έπρεπε να αναδείξει την έλλειψη νομιμότητας της Συνθήκης και να επιδιώξει την εξάλειψή της μέσα από την προσφυγή στη λαϊκή θέληση.

Ετσι συγκροτήθηκε αυτή η Επιτροπή για το Δημοψήφισμα, για να υλοποιήσει τους παραπάνω στόχους.

-Θα είναι χειρότερη η συνθήκη μετά την αναθεώρησή της στη Διακυβερνητική;

- Πόσο νόμιμη θα είναι; Αυτό είναι το ένα. Τι να περιμένει κανείς από συνθήκες που συνομολογούνται μέσα σε 4 τοίχους και με τους λαούς απληροφόρητους για το τι τους μέλλεται; Αν, π.χ., αποφασίσουν την κοινή άμυνα και τα κοινά εξωτερικά σύνορα, δεν πρέπει να γνωρίζουμε αν η Τουρκία θα μιλάει για την Ιμια,το Αιγαίο και τη Θράκη απ' ευθείας με Βρυξέλλες και αν οι Βρυξέλλες θα τα διαπραγματεύονται, με τον ελληνικό λαό στη γωνία; Κάπως έτσι δεν έχει γίνει, ήδη, με την οικονομική πολιτική; Μας ρώτησε κανείς αν θέλουμε πατάτες από την Τουρκία και παπούτσια από την Ταϊβάν, κι όμως μας τα φέρνουν, καταστρέφοντας τη δική μας παραγωγή. Για να είναι μια συνθήκη καλή, πρέπει να τη διαμορφώσει ο ίδιος ο λαός.

Εξάλλου, κανείς δεν τολμά να διαπραγματευτεί ανεύθυνα παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, αν ξέρει ότι πίσω του τον περιμένει ένας λαός με δημοψήφισμα. Τότε οι παραχωρήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

- Η επιτροπή σας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρ ή κατά της Συνθήκης;

- Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατά τη γνώμη μας, είναι πάνω από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, υπέρ ή κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και σ' αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Οσο πιο διευρυμένα είναι τα δημοκρατικά δικαιώματα, όμως, τόσο ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια λαθών και άνισων συνθηκών. Αυτοί, λοιπόν, που αρνούνται το δημοψήφισμα φοβούνται τα δημοκρατικά αυτά δικαιώματα, φοβούνται την κρίση για τις πράξεις τους. Νιώθουν σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι.

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα της επιτροπής;

- Να μαζέψει χιλιάδες και χιλιάδες υπογραφές. Να απλωθεί οργανωτικά σ' όλη τη χώρα με τοπικές επιτροπές. Να ενημερώσει τους πολίτες. Να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στο δημοψήφισμα. Στις 20 Μάρτη διοργανώνουμε μια ημερίδα για το Δημοψήφισμα. Εκεί θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις, που θα δώσουν νέα ώθηση στο αίτημα του λαού για δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ