Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προετοιμάζεται ο διάλογος

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με δεδομένη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας, τουλάχιστον, της Ιμιας επιδιώκει η Αγκυρα. Κάτω από το βάρος των πιέσεων της Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο που χαράζει η τουρκική διπλωματία

Η "πολιτική κατευνασμού της Αγκυρας", την οποία εμφανέστατα ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάζει τους προσανατολισμούς της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει σε διπλωματικό επίπεδο τα κέρδη που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της κρίσης στις βραχονησίδες Ιμια.

Χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, σύμφωνα με τις οποίες ο κάθε Ελληνας πολίτης μπορεί να μεταβεί στην Ιμια, είπε πως η Αγκυρα "επιθυμεί να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς και να μην γίνονται προκλητικές ενέργειες. Υπό την έννοια αυτή, συνέχισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα δε θα προβεί σε ενέργειες τέτοιου είδους, που θα άλλαζαν το καθεστώς και θα συνιστούσαν πρόκληση". Την ίδια περίπου ώρα ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ, από το Παρίσι όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης καλούσε την Ελλάδα σε διάλογο. "Πρέπει, είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, να αρχίσουμε μια διαδικασία διαλόγου, μια διαδικασία Οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης".

Πρέπει να σημειωθεί, πως αυτές οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έρχονται σαν συνέχεια των "ιδεών" που διατύπωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών αν η Αγκυρα απομακρύνει από τα μικρασιατικά παράλια τη στρατιά του Αιγαίου.

Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σκιαγραφούν με σαφή τρόπο μια πορεία που οδηγεί σε μια ελληνοτουρκική συζήτηση περί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως άλλωστε επιδιώκει και η αμερικανική διπλωματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, καθώς διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον της "αμερικανικής πρωτοβουλίας" για τη διευθέτηση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οποία δεν πρόφτασε να μεταφέρει στην περιοχή ο προηγούμενος Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρ. Χόλμπρουκ, καθώς μεσολάβησαν τα γεγονότα της Ιμιας.

Είναι προφανές ότι η Αγκυρα επιδιώκει μια συζήτηση για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με την Αθήνα, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν στο Αιγαίο καθώς μετά την τελευταία κρίση η Τουρκία ζητά συνομιλίες για το σύνολο των νησίδων, βράχων και βραχονησίδων του Αιγαίου των οποίων το καθεστώς δεν είναι ξεκαθαρισμένο, όπως ισχυρίζεται, από διεθνή κείμενα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας χτες στο Παρίσι μίλησε για την ανάγκη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αγνοώντας την υπενθύμιση του αρχηγού της ΝΔ, Μ. Εβερτ, ότι "η Ελλάδα και η Τουρκία, ο κ. Γιλμάζ και ο κ. Παπούλιας, υπέγραψαν στη Βουλιαγμένη (το 1988) συμφωνία για ΜΟΕ" την οποία, όπως είναι γνωστό η Αγκυρα ουδέποτε εφάρμοσε".

Ο αρχηγός της ΝΔ, πάντως, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη σύνοδο των ευρωπαϊκών Λαϊκών Κομμάτων, δήλωσε απόλυτα "ικανοποιημένος" και "ενθουσιασμένος" καθώς θεώρησε πως συνέβαλε στη διαμόρφωση των θέσεων της απόφασης, τις οποίες, προφανώς κρίνει ως θετικές για τα ελληνικά συμφέροντα. Θέσεις, που απλά αναφέρουν ότι "θα εργαστούμε από κοινού για την προώθηση της φιλοσοφίας μας στους τομείς που διασφαλίζουν ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Σταθερότητας και την αποτροπή κάθε ενδεχομένου αλλαγής των συνόρων της Ευρώπης με τη χρήση στρατιωτικής βίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμετακίνητη η Αγκυρα για Κυπριακό - Αιγαίο (2000-11-04 00:00:00.0)
Διάλογο για όλα ζητά η Αγκυρα (2000-09-12 00:00:00.0)
Συνέχεια στο... σίριαλ Οτσαλάν (1998-10-24 00:00:00.0)
Κλίμα "διαλόγου" (1996-05-24 00:00:00.0)
Σχέσεις "εμπιστοσύνης" (1996-04-26 00:00:00.0)
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (1996-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ