Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Σχέσεις "εμπιστοσύνης"

Τις γνωστές ιδέες της Ουάσιγκτον για Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κόμισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κόρνμπλουμ

Οι ιδέες της Ουάσιγκτον για Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνηςμεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, επανήλθαν χτες στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια των επαφών του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τζ. Κόρνμπλουμ, στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την προώθηση μιας συνολικής λύσης των ελληνοτουρκικών "προβλημάτων", επιχειρεί με την επίσκεψή του σε Αγκυρα (προχτές) και Αθήνα να δημιουργήσει τη γέφυρα, η οποία οδηγεί τις δύο χώρες στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου, ο οποίος, φυσικά, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε πως μια συζήτηση στο πλαίσιο του ΜΑΤΟ για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αποτελεί ένα "ασφαλές πλαίσιο" για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός επανέφερε προς συζήτηση συγκεκριμένα μέτρα, που και στο παρελθόν έχει προτείνει η Ουάσιγκτον, και τα οποία έχει απορρίψει ως απαράδεκτα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Η ουσία των αμερικανικών προτάσεων, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, αποσκοπεί στη δημιουργία "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι "αμφισβητούμενες (από την Τουρκία) περιοχές".

Στις επίσημες δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψής του, τονίζοντας πως "ήρθα για να μάθω για τα σημαντικά θέματα της περιοχής την άποψη της ελληνικής πλευράς και να διερευνήσω τρόπους για την προώθηση αυτών των θεμάτων". Ο Τζ. Κόρνμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, υποστήριξε πως δεν έφερε συγκεκριμένη πρόταση για Μέτρα Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. "Βλέπουμε, είπε ο Αμερικανός υπουργός, τον εαυτό μας ως μέσο διευκόλυνσης, δεν έχω έρθει μεταφέροντας τις όποιες κατευθύνσεις ή τις όποιες προτάσεις". Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, παρεμβαίνοντας θέλησε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση και θύμισε "ότι υπάρχει η συμφωνία Παπούλια -Γιλμάζ (η οποία περιέχει την ιδέα των Μέτρων Εμπιστοσύνης). Τίποτε δεν αποκλείει, συνέχισε ο Ελληνας υπουργός, αυτή η συμφωνία να διευρυνθεί και να πλουτιστεί, υπό τον όρο βέβαια να βγούμε από το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της Ιμιας και την τουρκική εδαφική διεκδίκηση που παρουσιάστηκε τότε. Οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, έχουν διακοπεί με τουρκική ευθύνη και εμείς είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να τις ξανααρχίσουμε".

Οπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο αμερικανικός παράγοντας έχει βοηθήσει στη δημιουργία του κλίματος που επιτρέπει την πραγματοποίηση της πρώτης επαφής σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η επαφή αυτή, όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Παρευξείνια Συνεργασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βουκουρέστι, πιθανότατα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και την άρση του ελληνικού "βέτο" για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει η Ουάσιγκτον στην ελληνική κυβέρνηση, η Αθήνα αναμένει σύντομα την έκφραση μιας δήλωσης των τουρκικών προθέσεων για την παραπομπή του "προβλήματος" της Ιμιας στη Χάγη. Οπως είναι γνωστό, από τις δημόσιες τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η δήλωση των τουρκικών προθέσεων αποτελεί ικανή προϋπόθεση για την Αθήνα ώστε να άρει τις αντιρρήσεις της για την προώθηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο συζητήσεων κατ' αρχάς για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ