Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκπαιδευτικό Μάαστριχτ

Σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι βρίσκεται η δημόσια δωρεάν παιδεία στη χώρα μας και ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που αναγορεύουν τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μονόδρομο, προωθεί το εκπαιδευτικό Μάαστριχτ. Η τωρινή αναζωπύρωση της φιλολογίας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών ΑΕΙ είναι απλώς ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα κατεδάφισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Ο υπουργός Παιδείας δεν το έχει κρύψει - σε ανύποπτο μάλιστα χρόνο - ότι δεν έχει ιδεολογικό πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ για τη ΝΔ η ίδρυσή τους αποτελεί προγραμματική δέσμευση.

Οι κατά καιρούς κυβερνώντες, καταδικάζοντας τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε οικονομική ασφυξία, μέσω της υποχρηματοδότησης, έρχονται τώρα να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για το "κατάντημά της" και να προβάλλουν ως λύση την ιδιωτικοποίησή της. Μια ιδιωτικοποίηση, που την επιβάλλουν τα διεθνή διευθυντήρια, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία ή ο ΟΟΣΑ με το περίφημο πόρισμά του, με το οποίο πρότεινε την πλήρη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Οσο η χώρα μας θα μένει προσκολλημένη σε αυτά τα κέντρα και θα υπακούει πειθήνια στα κελεύσματά τους, τόσο η κατάσταση και στην παιδεία, αλλά και στους άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής θα χειροτερεύει συνεχώς.

Γι' αυτό το λόγο και είναι εκ του πονηρού οι προσπάθειες να χρεωθεί η επιδίωξη για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων απλώς σε κάποια ιδιοτροπία του νυν υπουργού Παιδείας. Δεν πείθουν κανέναν οι φραστικές διαφοροποιήσεις του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας του κυβερνητικού κόμματος. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι, γιατί όλοι τους στηρίζουν αυτήν την πολιτική, που είναι καταστροφική για τον τόπο. Με βάση την ιδιωτικοποίηση που προωθούν, εγκαταλείπεται η έστω και στα λόγια αρχή των ίσων ευκαιριών στην παιδεία και αναλαμβάνουν τον άμεσο έλεγχο και την ευθύνη για το εκπαιδευτικό σύστημα οι επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Η επίθεση αυτή αφορά όλους και γι' αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, χωρίς αυταπάτες, πρέπει να αντισταθούν τώρα πριν να είναι αργά. Να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ που θα λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις εις βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού. Η ελληνική νεολαία και ο λαός μας έχυσε αίμα και έκανε πολλές θυσίες για τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Η ιδιωτικοποίηση, που προωθούν, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από τη δωρεάν παιδεία. Δεν είναι αργά για αντίσταση, υπάρχει χρόνος για να σταματήσει το ξεπούλημα της παιδείας στους ιδιώτες.

Παλλαϊκή αντίσταση, κοινός συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων, της νεολαίας, των εκπαιδευτικών είναι η απάντηση. Σε όλη τη χώρα πρέπει να ξεδιπλωθεί ένας μεγάλος παλλαϊκός αγώνας που θα βάλει φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Παιδείας (2008-05-28 00:00:00.0)
«Αριστούχος» στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων (2004-09-08 00:00:00.0)
Δίδακτρα και δημόσια Παιδεία (2004-08-04 00:00:00.0)
Οχι στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης (2002-01-16 00:00:00.0)
Μας αφορά όλους! (1997-02-13 00:00:00.0)
Αντίσταση στις επιλογές διάλυσης της εκπαίδευσης (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ