Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Χ. Τρικούπη

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Χ. Τρικούπη

Τιμητική εκδήλωση χτες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων

Τον Χ. Τρικούπη τίμησε χτες η Βουλή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από το θάνατό του, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων. Την εκδήλωση αυτή της Βουλής άνοιξε ο πρόεδρος του Σώματος, Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του έτους και στο γεγονός ότι το 1996 θα ονομαστεί "έτος Χ. Τρικούπη", αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Τρικούπη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Δεν είναι ύβρις, όταν και όσοι τοποθετούμε τον Χ. Τρικούπη δίπλα στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αλλωστε, πολλές από τις ιδέες του ωρίμασαν, στον τολμηρό νου και τα θαρραλέα χέρια του Εθνάρχη".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μετά τον Απ. Κακλαμάνη το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης. Ο Κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε τον Χ. Τρικούπη μορφή που δέσποσε στον ελληνικό πολιτικό κόσμο το 19ο αιώνα και αναφέρθηκε, με λεπτομερή τρόπο, στην πολιτική σταδιοδρομία του. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως "η καθιέρωση του κοινοβουλευτισμού, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, οφείλεται στην πολιτική επιλογή και την πρωτοβουλία του Χ. Τρικούπη και αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και θεσμική πρόοδο". Επίσης ότι ο Χ. Τρικούπης "διετέλεσε πρότυπο κυβερνήτου, αλλά και πρότυπο αρχηγού της αντιπολιτεύσεως. Ως πρωθυπουργός - τόνισε ο Κ. Στεφανόπουλος - και ηγέτης της πλειοψηφίας επέδειξε πάντοτε σεβασμό προς τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Ως ηγέτης της αντιπολιτεύσεως, φρόντιζε να συμπληρώνει το έργο της κυβερνήσεως με συνεχή έλεγχο, περιορίζων την κριτική του εντός των ωφελούντων την πολιτεία ορίων, ιδίως δε, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής". Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε και στις πολιτικές αντιλήψεις του Τρικούπη περί ισχυρών κυβερνήσεων και εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία και κατέληξε, σημειώνοντας ότι "ο Τρικούπης εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να ευρίσκεται μεταξύ ημών".

Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε ευθύς εξαρχής τον Χ. Τρικούπη ως τον πρώτο ή έναν από τους πρώτους μεγάλους Ελληνες πολιτικούς εκσυγχρονιστές. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν κυρίως αφιερωμένη στην προσφορά του Χ. Τρικούπη για τη στερέωση του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Καταλήγοντας ο Κ. Σημίτης, αφού είπε ότι ο Χ. Τρικούπης ήταν ρεαλιστής πολιτικός με μεγάλα οράματα σημείωσε ότι τέτοιοι πολιτικοί χρειάζονται σήμερα στη χώρα, για να είναι ισχυρή.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μίλησε και ο αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Τρικούπης ήταν εκσυγχρονιστής και δημιουργός και αποτελεί σήμερα πρότυπο δημοκρατικής συνείδησης, πολιτικής σκέψης και αξιοπρέπειας. Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς που διαδέχτηκε στο βήμα τον αρχηγό της ΝΔ χαρακτήρισε τον Χ. Τρικούπη αναμορφωτή της σύγχρονης Ελλάδας, φωτεινό παράδειγμα και διδαχή προς τους σύγχρονους πολιτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ