Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
"Γην και ύδωρ" στους εργοδότες

Το νομοσχέδιο για την απασχόληση θα εισηγηθεί σήμερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος χτες ενημέρωνε επί δυο ώρες τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, για την τελική μορφή του, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλο.

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο υπουργός χαρακτήρισε "μακρόπνοο" το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο Μάη στη Βουλή και αποκάλυψε ότι θα περιλαμβάνει άρθρο για τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, που θα εξετάσει το θέμα των αλλοδαπών εργατών.

Σύμφωνα με παλιότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και νεότερες πληροφορίες, το νομοσχέδιο χαρίζει "γην και ύδωρ" στους εργοδότες μέσα από την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων από επιχειρήσεις, αλλά και επιδοτήσεις θέσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο πιθανόν να περιλαμβάνει τη θέσπιση "κάρτας εργασίας" για τη χαρτογράφηση του εργατικού δυναμικού. Επίσης, θα προβλέπεται και κάρτα ανεργίας, η οποία θα ονομάζεται "μηνιαίο μερίδιο εργασίας" και θα αξιοποιηθείτο λεγόμενο "κουπόνι εργασίας". Δηλαδή, ο άνεργος θα μπορεί να εισπράξει το επίδομα ανεργίας ή να αναζητήσει εργασία, οπότε τα χρήματα της επιδότησης θα δίνονται στον εργοδότη. Αναμένεται, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να συστήσει ΝΠΙΔ και να συμβληθεί με τις εργολήπτριες εταιρίες των μεγάλων έργων, για να καταρτίζει εργαζόμενους που θα απορροφούνται σ' αυτά.

Προβλέπονται, επίσης, νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, για να υλοποιούν οι επιχειρήσεις προγράμματα κατάρτισης, με την υποχρέωση να απασχολούν για ορισμένους μήνες τους καταρτιζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ