Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο που ανοίγουν η Ουάσιγκτον και η Αγκυρα προς το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Τα δεδομένα που δημιούργησε στο Αιγαίο η τουρκική διπλωματία με την κρίση της Ιμιας και οι εντονότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε αναθεώρηση της πολιτικής της απέναντι στην Αγκυρα. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εγκαταλείπει βαθμιαία την πολιτική της αποτροπής και υιοθετεί μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση, την οποία παγίως επιδίωκε τόσο η Αγκυρα όσο και η αμερικανική διπλωματία.

Χαρακτηριστικό αυτής της κατευναστικής πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τρόπο ώστε να απαγκιστρωθεί από την "απειλή" του "βέτο" για την προώθηση της Τελωνειακής Σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας απλώς να διασώσει τα προσχήματα, απλώς ζητά μια δήλωση προθέσεων από την Τουρκία για παραπομπή του θέματος της Ιμιας στη Χάγη, έστω κι αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά η τουρκική κυβέρνηση, έχοντας καταγράψει διεθνώς τις απόψεις της και επιβάλλοντας διά της βίας καθεστώς ουδέτερης ζώνης γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια, εμφανίζεται σήμερα διατεθειμένη για την πραγματοποίηση ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Στο διάλογο αυτό προφανής επιδίωξη της Αγκυρας είναι να τοποθετηθούν τα "προβλήματα" στο Αιγαίο υπό το πρίσμα που δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως για την Τουρκία δεν είναι ασαφές μόνο το καθεστώς που αφορά στην Ιμια, αλλά όπως έχει διατυπώσει η Αγκυρα με ρηματική της διακοίνωση τις μέρες της κρίσης "το καθεστώς των νησιών, νησίδων και βράχων του Αιγαίου, που δεν είναι ξεκαθαρισμένο από Διεθνή Κείμενα, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο (νέας) συμφωνίας".

Η νέα τουρκική κυβέρνηση, με τις πρώτες της κινήσεις, φροντίζει να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στο Αιγαίο και την πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η Αθήνα, προκειμένου να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ηδη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, μίλησε για την ανάγκη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου κατ' αρχάς για την κατάρτιση της ατζέντας των διαφορών. Ταυτόχρονα, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας με δήλωσή του, που δημοσιεύουν οι τουρκικές εφημερίδες, πραγματοποίησε ένα ακόμη βήμα προς τη συζήτηση για Μέτρα Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, λέγοντας πως "η στρατιά του Αιγαίου δεν έχει για την Τουρκία σημασία από την οποία δεν μπορεί να παραιτηθεί".

Σχολιάζοντας αυτές τις τοποθετήσεις της Αγκυρας κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζουν πως ήδη ξεκινά μια ελληνοτουρκική συζήτηση περί Οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να επανεμφανιστούν στο προσκήνιο οι αμερικανικές ιδέες γύρω από αυτό το θέμα. Ηδη έχει γίνει γνωστό πως οι συζητήσεις αυτές, που αναμένεται να ξεκινήσουν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, θα συνεχιστούν στις 15 και 16 του Μάη από τους υφυπουργούς Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και της Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ