Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να προχωρήσει η συμφωνία, χωρίς αμερικανική επιδιαιτησία

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Το ΚΚΕ θα στηρίξει οριστική λύση σύνθετης ονομασίας, τάσσεται ενάντια στη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και υπέρ της συζήτησης στη Βουλή

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της ενδιάμεσης συμφωνίας και της πλήρους αποκατάστασης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας και με τη γειτονική χώρα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), χωρίς την επιδιαιτησία των Αμερικανών, τόνισε, κατά τη χτεσινή της συνάντηση, που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,η οποία, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει μια σωστή κυβερνητική απόφαση.

"Για άλλη μια φορά, είπε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα, με συγκεκριμένο τρόπο εκθέσαμε στον πρωθυπουργό τις απόψεις μας για την πορεία των σχέσεων με την ΠΓΔΜ. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στις δύο χώρες να προχωρήσει. Να μην πισωγυρίσουμε. Θα είναι πολύ μεγάλη ζημιά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν πιο ουσιαστικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το όνομα που θα πάρει η γειτονική χώρα". Και πρόσθεσε: "Για μας, ο όρος "Μακεδονία", "Μακεδονικός" έχει γεωγραφικό περιεχόμενο και εφόσον έχει συμφωνηθεί ο σεβασμός των συνόρων μπορεί να προχωρήσουν οι σχέσεις. Βεβαίως, και οι δύο κυβερνήσεις και η γειτονική χώρα πρέπει να δίνουν έμπρακτα δείγματα καταδίκης των εθνικιστικών απόψεων και τάσεων, που τυχόν υπάρχουν μέσα στην κοινωνία και καλλιεργούνται από εθνικιστικούς κύκλους".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο ρόλο των ΗΠΑ και την επιδίωξή τους για συνολικότερη λύση - πακέτο στην περιοχή, επισήμανε: "Εκφράσαμε στον πρωθυπουργό τη θέση ότι η συζήτηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να γίνεται χωρίς επιδιαιτησίες και χωρίς την επιβολή αξιώσεων από τις ΗΠΑ να λυθούν όλα τα προβλήματα πακέτο. Το πρόβλημα είναι ξεχωριστό, αυτοτελές, διμερές. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ρόλο και καμία θέση".

Οσον αφορά τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση, αν κλείσει το θέμα με σύνθετη ονομασία, τόνισε: "Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς δεν είμαστε τυχοδιώκτες. Εχουμε μια θέση πάγια και σταθερή και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην στηρίξουμε μια σωστή κυβερνητική απόφαση σ' αυτό το ζήτημα. Για μας, σημασία έχει η σωστή θέση, απ' όπου κι αν προέρχεται. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες, ούτε κόμμα ευκαιριακής πολιτικής".

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς τοποθετείται το ΚΚΕ στο ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Δε νομίζω ότι έχει να προσφέρει τίποτα το συμβούλιο αρχηγών. Είναι γνωστές οι θέσεις όλων των κομμάτων. Η κυβέρνηση πρέπει, για άλλη μια φορά, να τις ακούσει και από κει και πέρα να πάρει η ίδια την ευθύνη. Την ευθύνη της απόφασης την έχει η κυβέρνηση. Ολα τα κόμματα έχουν πάρει συγκεκριμένη θέση. Εκείνο το κόμμα, που κατά τη γνώμη μου "πότε κλαίει πότε γελάει" είναι η ΝΔ. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Και οποιοδήποτε κόμμα θελήσει να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο "σκοπιανό" για εσωτερική κατανάλωση, αυτό το κόμμα πρέπει διπλά να τιμωρηθεί".

Αντίθετα, για το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος στη Βουλή, τόνισε: "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Ναι, να γίνει". Ωστόσο, επισήμανε: "Ολη αυτή η ιστορία της ονομαστικής ψηφοφορίας χρησιμοποιείται τρομοκρατικά. Οποιος ψηφίσει "ναι" στις σχέσεις είναι προδότης, όποιος ψηφίσει "όχι" είναι πατριώτης. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς έχουμε μια σαφή θέση από την αρχή, καθόλου καιροσκοπική και, επιτέλους, και σ' αυτό το ζήτημα να σταματήσει η πατριδοκαπηλία, από κόμματα που σκύβουν το κεφάλι και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και σε όλους τους δυτικούς επιθετικούς στρατιωτικούς οργανισμούς".

Η Αλ. Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε για το αν βρίσκουν οι προτάσεις του ΚΚΕ πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση, είπε: "Αυτό δεν το ξέρω ακριβώς. Θα φανεί από τους χειρισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση. Αυτό θα φανεί στο αποτέλεσμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετατρέπουν τους λαούς των Βαλκανίων σε κλοτσοσκούφι των ιμπεριαλιστών (2008-03-13 00:00:00.0)
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή (2004-11-09 00:00:00.0)
Να εμποδίσουμε τα δολοφονικά τους σχέδια (2001-08-24 00:00:00.0)
Για να μην ξεχνιόμαστε (2001-02-14 00:00:00.0)
Υπάρχει πλαίσιο επίλυσης για το Κυπριακό (1997-04-19 00:00:00.0)
"Ν' αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών" (1996-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ