Σάββατο 19 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπάρχει πλαίσιο επίλυσης για το Κυπριακό

Συνάντηση χτες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γ. Βασιλείου

Στην επισήμανση ότι σήμερα υπάρχει πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στα πλαίσια του ΟΗΕ, επικέντρωσε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μετά από συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου.Εξέφρασε, επίσης, τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη σύσταση επιτροπής Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων. Η συνάντηση έγινε στις 9 το πρωί στα γραφεία του ΚΚΕ, στη Βουλή.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: "Για άλλη μια φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι για μας υπάρχει πλαίσιο ρεαλιστικής και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Είναι αυτό που έχει διαμορφωθεί μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ.Πιστεύουμε ότι αποτελεί βάση για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, όμως εδώ και αρκετό καιρό το Κόμμα μας προβάλλει τη θέση ότι δυστυχώς έχει εκπονηθεί ένα γενικότερο, που αγκαλιάζει Βαλκάνια, Αιγαίο, Κυπριακό. Η έμπνευση είναι κυρίως των ΗΠΑ και εκτρέφεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για σχέδιο που δεν προοιωνίζεται καλή εξέλιξη για το Κυπριακό, για το Αιγαίο και για τα Βαλκάνια.

Επειδή πάντα θέλουμε να προβάλλουμε και τη θετική επίλυση και την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, νομίζουμε ότι εφόσον υπάρξει μια γενικότερη λαϊκή παρέμβαση και καταδίκη των όποιων κινδύνων συνεπάγονται η διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, μπορούμε τουλάχιστον ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί να αναβάλλουμε και να δυσκολέψουμε την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Προϋποτίθεται και θα συμφωνήσω εδώ με τον κ. Βασιλείου, ότι η επικοινωνία των δύο λαών, του ελληνικού, του τουρκικού και όλων των γειτονικών λαών, πρέπει να είναι στενή και η καταδίκη του σοβινισμού και του εθνικισμού πρέπει να γίνεται με την πιο μεγάλη συνέπεια και σταθερότητα".

Αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: "Το ΚΚΕ πάντα υποστήριζε τη θέση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι αυτός ο διάλογος, ο οποίος εξαγγέλλεται, ξεκινάει από καλή βάση. Μια βάση για να ξεκινήσει διάλογος πρέπει να είναι πέρα από την αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο χωρών, το θέμα δηλαδή των συνόρων.Κι αν υπογραμμίζουμε αυτό το ζήτημα, δεν είναι μόνο γιατί είχαμε την κρίση στα Ιμια, αλλά γιατί ζούμε σε μια περίοδο όπου δε γίνονται σεβαστά τα σύνορα. Κι αυτό όχι επειδή έχουμε μια πραγματική συνένωση λαών και χωρών, αλλά επειδή με την κατάργηση των συνόρων έχουμε μια σειρά κατακτητικούς θα έλεγα, ακήρυχτους ή κηρυγμένους πολέμους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ