Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσοβόλας εναντίον κυβέρνησης και δικαστών

Επίθεση στην κυβέρνηση και προφορική μήνυση κατά του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασ. Κόκκινου, και άλλων εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, έκανε χτες ο Δημ. Τσοβόλας, στη διάρκεια της δίκης του στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας. "Θλίβομαι για το κατάντημα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ", είπε."Δε βρήκαν να πουν μια λέξη για τη νέα πολιτική δίωξή μου, επειδή είναι ένοχοι και βρίσκονται πίσω απ' αυτήν". Κατάγγειλε, επίσης, ότι "το ίδιο δικαστικό κατεστημένο (δηλαδή, του Ειδικού Δικαστηρίου) διατηρείται και σήμερα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αφού τα βρήκαν ΠΑΣΟΚ, Κόκκινος και λοιποί" και εξέφρασε τη "θλίψη" του για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλο, "που επιμένει να μην έρχεται στο δικαστήριο να καταθέσει αυτά που, ως λαλίστατος που είναι, έλεγε το '89 και το '91". Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο Δημ. Τσοβόλας "δεν είναι αντίπαλος ούτε αντίδικός του", τον αντιμετωπίζει δε "με αισθήματα φιλίας" και τον τιμά. "Νομίζω - πρόσθεσε - ότι αδικεί και τον εαυτό του και την κυβέρνηση και μένα προσωπικά".

Η μήνυση Τσοβόλα εναντίον του προέδρου του Αρείου Πάγου, του γραμματέα του Ειδικού Δικαστηρίου, Σπ. Ανδρικόπουλου, και των εισαγγελέων Εφετών, Ν. Σίγουρα, και Πρωτοδικών, Ολγας Σμυρλή, αφορά την ποινική του δίωξη για "διατάραξη συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου", ενώ, όπως ισχυρίζεται, αρχικά, σε δύο σημεία των πρακτικών εκείνης της δίκης είχε πιθανολογηθεί εις βάρος του η στοιχειοθέτηση του αδικήματος της "περιύβρισης δικαστικής αρχής". Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ χαρακτήρισε "αλχημεία" τη μετατροπή του κατηγορητηρίου και την απέδωσε στο γεγονός ότι, στο μεταξύ, καταργήθηκε με νόμο το αξιόποινο της πράξης της "περιύβρισης αρχής". Κατηγόρησε, ταυτόχρονα, τους παραπάνω για "παραποίηση των πρακτικών του Ειδικού Δικαστηρίου" και "εξαπάτηση του Τριμελούς Εφετείου", προσκόμισε δε ο ίδιος στο δικαστήριο αντίγραφα των πρακτικών που έλειπαν από τη δικογραφία, ζητώντας τη δίωξη και του εισαγγελέα της έδρας, Βασ. Δερβέντζα, γιατί δε μερίμνησε για το θέμα αυτό.

"Στη δίκη σήμερα γελοιοποιούνται οι θεσμοί και τα πρόσωπα που τους εκφράζουν, τα πρόσωπα που πληρώνονται από τον ελληνικό λαό για να εφαρμόζουν τους νόμους και όχι να τους παραβιάζουν στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων", κατέληξε ο Δημ. Τσοβόλας.

Η δίκη διακόπηκε για την ερχόμενη Πέμπτη. Μέχρι τώρα δεν έχει εξεταστεί κανένας μάρτυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ