Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ασάφειες και παλινωδίες

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πελαγοδρομεί στο λαβύρινθο της υπόθεσης των Σκοπίων και οι εσωτερικές πολιτικές "ανάγκες" εξακολουθούν να καθορίζουν τη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας

Ταλαντεύσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις όποιες προσπάθειες έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δημιουργούν οι αντιπαραθέσεις στο κυβερνών κόμμα και εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν βασικό παράγοντα για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση έχει αποστείλει σαφή μηνύματα για την πολιτική της βούληση να κλείσει οριστικά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στη βάση που προσφέρει μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να απαγκιστρωθεί επισήμως από τη θέση που ανέδειξε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγα του όρου. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, παρέχει το έδαφος για την αναζωογόνηση των αδιάλλακτων εθνικιστικών φωνών, οι οποίες και μέσα από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος ζητούν τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής των τελευταίων πέντε χρόνων προς τα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αύριο Πέμπτη σε κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του προέδρου της ΝΔ, αναμένεται να εκφράσει τις προθέσεις του να οδηγήσει την υπόθεση των Σκοπίων σε διέξοδο, επιδιώκοντας τη λύση της σύνθετης ονομασίας. Με τη θέση αυτή, όπως υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον να υπογραμμίσει τη διάθεση της κυβέρνησής του για να κλείσει αυτή την υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και τις ενδοκυβερνητικές τριβές γύρω από την υπόθεση αυτή. "Η Ελλάδα, είπε ο υπουργός, επιμένει και στις θέσεις της και στο θέμα του ονόματος, αλλά θα συνεχίσει σταθερά το διάλογο και θα συζητήσει με την ΠΓΔΜ, χωρίς καμία δέσμευση, τη δυνατότητα προσέγγισης και εξεύρεσης οριστικής λύσης, χωρίς να βιάζεται, χωρίς να πιέζεται ή να εκβιάζεται από οποιονδήποτε και μακράν κάθε λογικής κλεισίματος με οποιοδήποτε κόστος".

Το ασαφές σκηνικό που δημιουργούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα των Σκοπίων συμπληρώνεται με την επιβεβαίωση του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας ("Ελεύθερος Τύπος"), σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα έδωσε εντολή στη διπλωματική αποστολή της χώρας στα Σκόπια να προωθήσει "την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, που προϋποθέτει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας", όπως ανέφερε το σχετικό τηλεγράφημα του υπουργείου Εξωτερικών.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Τύπου ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί παράλληλο μηχανισμό συζήτησης των δύο χωρών. Οι συζητήσεις για το θέμα του ονόματος, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, πραγματοποιούνται στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα του Σ. Βανς.

Το θέμα των Σκοπίων, εκτός των ενδοκυβερνητικών τριγμών, εξακολουθεί να προκαλεί και εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πολιτικής Ανοιξης. Η ΝΔ, με χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Β. Μαγγίνα, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να "ομιλεί λιγότερο για το πρόβλημα των Σκοπίων, το οποίο ασφαλώς βλάπτει με την ακατάσχετη φλυαρία του", ενώ η Πολιτική Ανοιξη, με δήλωση του προέδρου της Αντ. Σαμαρά, επανέλαβε την πρότασή της για δημοψήφισμα και ανοιχτή ψηφοφορία στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ