Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολοι εναντίων όλων

Ενισχύεται η πιθανότητα υποψηφιότητας Εβερτ. "Ο,τι και να γίνει θα είμαι υποψήφια" διαμηνύει η Ντ. Μπακογιάννη. Ναυάγησε η εναλλακτική πρόταση Κ. Καραμανλή. "Σφήνα" Σουφλιά και εμμονή Μάνου

"Δεν τα βρίσκει κανένας με κανέναν", είναι η έκφραση που κυριαρχούσε χτες στα στελέχη της ΝΔ σχετικά με τη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος. Το αδιέξοδο, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών, ήταν εμφανές και ενώ χτες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Γ. Σουφλιάς, όλα τα φαινόμενα δείχνουν ότι η υπόθεση της ηγεσίας θα κριθεί ανάμεσα στον Μ. Εβερτ, που κατά τα φαινόμενα θα ξαναθέσει υποψηφιότητα και την Ντ. Μπακογιάννη, που εμφανίζεται ως ο πόλος συσπείρωσης των αντιεβερτικών στελεχών της ΝΔ.

Η κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα, καθώς, όπως αρκετά στελέχη παραδέχονται, το αδιέξοδο δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικής και ιδεολογίας, την οποία τα στελέχη της ΝΔ βλέπουν να λεηλατείται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Οι διάφορες πλευρές μέσα στη ΝΔ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου όχι μόνο να αποσπάσουν την εύνοια της πλειοψηφίας των στελεχών, αλλά και να κερδίσουν τη συμπάθεια της βάσης της παράταξης, που σε καμία περίπτωση μετά το σοκ της ήττας δε θα δεχτεί και το τελειωτικό χτύπημα της διάσπασης.

"Ενωτική" κίνηση Ντόρας

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η χτεσινή κίνηση της Ντ. Μπακογιάννη.Η διεκδικήτρια της ηγεσίας της ΝΔ επισκέφθηκε χτες το σπίτι του Μ. Εβερτ και σε σύσκεψη με κορυφαία στελέχη της παράταξης πρότεινε τη μεταβατική ηγεσία του Τζ. Τζαννετάκη,προκειμένου να οδηγηθεί το κόμμα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συνέδριο για την οριστική λύση του θέματος της ηγεσίας. Από το περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη έλεγαν ότι η πρόταση αυτή ήταν η μόνη κίνηση για την υπέρβαση του αδιεξόδου και αποτέλεσε μία "πρωτοβουλία ενότητας".

Ομως, όπως ήταν αναμενόμενο, οι "βαρόνοι" του κόμματος (Βαρβιτσιώτης, Δήμας, Τσαλδάρης, Σουφλιάς, Μάνος) απέρριψαν την πρόταση με διάφορα προσχήματα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δυσκολεύει τα σχέδια ενός εκάστου εξ αυτών. Ο Σ. Δήμας σε δηλώσεις του είπε ότι η πρόταση αυτή δεν προβλέπεται από το καταστατικό, ενώ ο Στ. Μάνος,πιο επιθετικός, είπε ότι ο εμφύλιος Εβερτ - Μητσοτάκη έχει στοιχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στην παράταξη. Μάλιστα κάλεσε τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση της ηγεσίας, γιατί αλλιώς είναι ορατή η προοπτική της διάσπασης.

Σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης των "βαρόνων", οι Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Κεφαλογιάννης πρότειναν ως ενωτική λύση την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή, προοπτική όμως που απέρριψαν αμέσως οι Γ. Σουφλιάς και Στ. Μάνος, επειδή προφανώς εάν "περπατούσε" μία τέτοια πρόταση, τότε η δική τους υποψηφιότητα δε θα είχε καμία τύχη.

"Ο Εβερτ ξανά υποψήφιος"

Από την πλευρά του Μ. Εβερτ, στελέχη που είναι κοντά στον μέχρι τώρα αρχηγό έλεγαν ότι εάν "υπάρξει ισχυρή πίεση από τους εκλέκτορες προς τον Μ. Εβερτ" τότε η υποψηφιότητά του πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Βέβαια τόνιζαν ότι ο Μ. Εβερτ ήταν διατεθειμένος να στηρίξει μία υποψηφιότητα "κοινής αποδοχής" που την προσδιόριζαν στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή, την οποία όμως την απέρριψαν μετ' επαίνων οι Βαρβιτσιώτης και Σουφλιάς. Οι ίδιοι συνεργάτες του Μ. Εβερτ έλεγαν ότι δεν έχει δώσει τη στήριξη στον Γ. Σουφλιά και εκτιμούσαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε αντίστοιχη υποψηφιότητα Εβερτ δε θα εκτεθεί ως αντίπαλος και η προχτεσινή του προειδοποίηση έγινε μόνο και μόνο για να αποτρέψει την κάθοδο του Μ. Εβερτ.

Πάντως τα προσκείμενα στον μέχρι τώρα αρχηγό της ΝΔ στελέχη συνέχιζαν τη συλλογή υπογραφών βουλευτών υπέρ της υποψηφιότητας του Μ. Εβερτ και όπως διέρρεαν μέχρι χτες, είχαν εξασφαλίσει την υπογραφή 50 περίπου βουλευτών της ΝΔ.

Από την πλευρά της ετέρας υποψήφιας για την αρχηγία του κόμματος Ντ. Μπακογιάννη διαμηνύονταν προς κάθε κατεύθυνση ότι η υποψηφιότητά της είναι δεδομένη σε κάθε περίπτωση. Κύκλοι του περιβάλλοντός της έλεγαν ότι η απόρριψη από τους "βαρόνους" της "ενωτικής πρότασης Τζαννετάκη" πολώνει τα πράγματα, ενισχύει τις υποψίες για υποψηφιότητα Εβερτ και οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση Εβερτ - Μπακογιάννη.

Μάλιστα άφηναν και οι ίδιοι να εννοηθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης δε θα κατέβει τελικά ως υποψήφιος, ενώ αμφισβητούσαν την κυριαρχία του Μ. Εβερτ στο εκλεκτορικό σώμα λέγοντας ότι "όλα είναι ανοιχτά". Η κατακλείδα της τοποθέτησής τους ήταν ότι "η Ντόρα θα κατέβει ως υποψήφια ότι και εάν γίνει". Η εμμονή αυτή δεν είναι σίγουρο εάν αποτελεί μία "ανεξάρτητη" πορεία της Ντ. Μπακογιάννη έναντι του πατέρα της ή εάν είναι ένα μέρος της τακτικής που χαράσσεται σε συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη.

"Σφήνα" Σουφλιά

Ο Γ. Σουφλιάς στη χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του κατηγόρησε τόσο τον Μ. Εβερτ όσο και τον Κ. Μητσοτάκη ότι η διαμάχη τους τραυμάτισε την παράταξη την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ότι "όλα έχουν τα όριά τους" και εμφάνισε τον εαυτό του σαν τον πολιτικό που έχει τη δυνατότητα διείσδυσης στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Οπως εκτιμούσαν στελέχη του κόμματος, η υπόθεση της διαδοχής θα λήξει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς εκκρεμεί όχι μόνο η οριστικοποίηση της λίστας των βουλευτών, αλλά πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία της ανάδειξης των εκλεκτόρων. Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Αχ. Καραμανλής οι εκλογές αυτές θα αρχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα γκάλοπ κατά της εσωστρέφειας(2001-05-29 00:00:00.0)
Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά στο συνέδριο(2000-05-12 00:00:00.0)
Ο ανιψιός σε ρόλο μεσσία(1997-02-28 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις(1996-12-18 00:00:00.0)
Η ήττα έφερε την παραίτηση(1996-09-23 00:00:00.0)
Διχάζει και το Σκοπιανό(1996-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ