Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με τα γκάλοπ κατά της εσωστρέφειας

Από πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ
Από πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ
Τα αποτελέσματα του τελευταίου γκάλοπ χρησιμοποιεί η ηγεσία της ΝΔ για να υπερβεί, έστω προσωρινά, τη δημαρχολογία και την εσωστρέφεια. Ωστόσο, το ζήτημα της υποψηφιότητας για το Δήμο Αθηναίων συντηρείται με δηλώσεις των ίδιων των ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Η Ρηγίλλης, αν και δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γκάλοπ της «Κάπα Ρισέρτς», που την εμφανίζει να προηγείται 7 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Καραμανλή να συναγωνίζεται τον Κ. Σημίτη στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ωστόσο η «γραμμή» είναι ότι «δε θριαμβολογούμε ούτε εφησυχάζουμε». Εκεί που αποδίδει μεγάλη σημασία είναι ότι έχει αρχίσει να αποκτά προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ανεργία, Ασφαλιστικό, κοινωνικά θέματα, τα καθημερινά προβλήματα του τόπου, εγκληματικότητα). Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ χαίρεται γιατί η βαθιά αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει κατορθώσει να της δημιουργήσει... φιλολαϊκό φωτοστέφανο, που ουδέποτε είχε. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όχι μόνο στηρίζει αυτή την πολιτική, αλλά και πιέζει για να εφαρμόζεται με συνέπεια και γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργάτες του Κ. Καραμανλή τονίζουν ότι «η ΝΔ βρίσκεται σε καλό δρόμο και κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού».

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι και η δήλωση του Δ. Σιούφα, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δικαιώνεται η στρατηγική του μεσαίου χώρου και της προτεραιότητας που δίνουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εκτίμησε (στο «Μέγκα») ότι το βασικό μήνυμα που προέκυψε από τη δημοσκόπηση της «ΚΑΠΑ-Research» είναι η μείωση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού. Αναφερόμενη στη δημοτικότητα των στελεχών της ΝΔ, δήλωσε πως δεν την πείραξε το γεγονός ότι ο Γ. Σουφλιάς προηγείται της ίδιας, επισημαίνοντας πως είναι ευτύχημα για τη ΝΔ να έχει δύο στελέχη με αποδοχή άνω του 60%.

Η δημαρχολογία

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής δέχεται πιέσεις από διάφορες πλευρές για να αποσαφηνίσει τη στάση και τα κριτήρια του κόμματος για την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου στο Δήμο της Αθήνας, αλλά παραπέμπει το θέμα στο απώτερο μέλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιθώριο παρέμβασης από μια σειρά κομματικών στελεχών που έχουν «ενδιαφέρον». Ετσι, ο Μ. Εβερτ με δήλωσή του υπέδειξε να γίνουν πρώτα δημοσκοπήσεις «για να διερευνηθούν οι προσδοκίες και οι επιθυμίες των Αθηναίων», οι οποίες πρέπει να είναι και το βασικό κριτήριο για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου στην Αθήνα. Ειδικά για την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι «είναι μια καλή υποψηφιότητα, αλλά δεν είναι του παρόντος οποιαδήποτε συζήτηση». Η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη θεωρεί ότι η αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών είναι πάντα μια πολιτική μάχη, ενώ αποκάλυψε (στο «Μέγκα») ότι το θέμα της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς της για το Δήμο Αθηναίων δεν το έχει συζητήσει ακόμη με τον Κ. Καραμανλή. Ο Θ. Ρουσόπουλος, εκφράζοντας, όπως είπε (στο «Αλτερ»), την προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι η επιλογή της ΝΔ, «κομματική ή μη κομματική, πρέπει να είναι εμφανής και διακριτή». Ο γραμματέας της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι «για τη ΝΔ η μάχη των εκλογών είναι πολιτική, και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολιτικά πρόσωπα τα οποία μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν την Αυτοδιοίκηση».

Ο Γ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι το πρόσωπο που θα αναδειχτεί να ανταποκρίνεται στο ρόλο του», ενώ η Μ. Γιαννάκου επισήμανε ότι ο υποψήφιος πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Θ. Κασίμης, ενώ ο Β. Πολύδωρας επανέλαβε ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την επιλογή του «υπερκομματικού» υποψήφιου και μάλλον περιμένει την έκβαση και των παρασκηνιακών ζυμώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ