Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αρωμα» Ειρήνης στον Ασπρόπυργο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων

Ο Μάης στον Ασπρόπυργο φεύγει γεμάτος με «άρωμα» Ειρήνης. Το διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, έγινε σημείο αναφοράς στις αντιπολεμικές δραστηριότητες της πόλης, με κεντρικό θέμα «10 χρόνια Νέα Παγκόσμια Τάξη. Από το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία έως το Σιάτλ». Κεντρικός κορμός των εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη έκθεση φωτορεπορτάζ που επιμελήθηκε ο Μανώλης Πάκιας και η οποία ξεκίνησε από το Κερατσίνι και ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα για να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Την Κυριακή το βράδυ, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με προβολή βίντεο. Ενα βίντεο - χρονικό του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τις επιπτώσεις του στα Βαλκάνια. Ενα συγκλονιστικό βίντεο - ντοκουμέντο, μια άριστη δουλιά της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που κι αυτό συνοδεύοντας την έκθεση φωτορεπορτάζ θα προβληθεί σε πολλές φιλειρηνικές εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα. Αμέσως μετά τα σχόλια της δημοσιογράφου, η οποία ήταν και συντονίστρια της συζήτησης, το λόγο πήρε ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντώνης Κακαράς, μέλος της ΚΕΘΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο Αμερικανικό Πρόγραμμα της «NMD». Το νέο «πόλεμο των άστρων» και τις επιπτώσεις του, αν πραγματοποιηθεί, στους λαούς, στα κινήματα αντίστασης και αμφισβήτησης, καθώς θα υπάρχει ολοκληρωτικός έλεγχος πτήσεων από ραντάρ.

Παράλληλα, μίλησε για τους λόγους που ωθούν αυτή την περίοδο τις ΗΠΑ να καταστρατηγήσουν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες αφοπλισμού και οι οποίοι, σύμφωνα με τον Αν. Κακαρά, συνοψίζονται στους εξής τέσσερις: «Α) Να εδραιωθεί η παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής. Β) Να τονωθεί η οικονομία με ατμομηχανή τις πολεμικές βιομηχανίες. Γ) Να προστατευτούν από εχθρούς - κράτη τρομοκράτες (Κίνα, Ρωσία, Λιβύη κλπ.). Δ) Να εδραιώσουν στρατιωτικά τη Νέα Παγκόσμια Οικονομική Τάξη».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας που αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του όρου «Νέα τάξη πραγμάτων». Τόνισε ότι αυτή συνδέεται με την «παγκοσμιοποίηση», με την αποθέωση δηλαδή της αναρχίας, της οικονομίας, της αγοράς, έτσι ώστε οι πολιτικοστρατιωτικές επιδιώξεις της υπερδύναμης να βοηθήσουν την οικονομία.

Είπε, επίσης, ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εντάσσεται στα σχέδια της Νέας Τάξης στην περιοχή των Βαλκανίων. Οτι αυτός ο βρώμικος πόλεμος είναι πόλεμος «νέου τύπου», που δεν κηρύχτηκε ποτέ και βασίζεται στο βομβαρδισμό αμάχων ώστε να καμφθεί το ηθικό του λαού. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, «τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Γιατί το ΝΑΤΟ ηττήθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Γιατί οι Αμερικανοί δεν τόλμησαν να κατεβάσουν στρατό στο Κόσσοβο. Γιατί έχασαν και στην Τσετσενία. Γιατί το παιχνίδι τώρα αρχίζει. Τα πεδία είναι ξεκάθαρα. Η Αμερική από τη μια που δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο. Οι λαοί από την άλλη που αντιστέκονται. Οσο κι αν οι "σοσιαλιστές" κυβερνήτες συναινούν. Στο τέλος θα νικήσει η ελευθερία κι η αλλαγή των συσχετισμών θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα».

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις για το μισθοφορικό στρατό, για τα σχέδια στα Βαλκάνια, για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η έκθεση θα παραμείνει στο Πνευματικό Κέντρο έως και σήμερα Τρίτη για να την επισκεφθούν νέοι και μαθητές.

Η έκθεση θα... ταξιδέψει

Η έκθεση φωτορεπορτάζ θα βρίσκεται: 1, 2 και 3/6 στην Ελευσίνα. Στις 5, 6, 7, 8, 9 και 10/6 στα Γιάννενα και στους γύρω νομούς. Στις 14-15/6 στον Πειραιά (Πλατεία Κοραή). Στις 22, 23, 24/6 στην Αργυρούπολη και τέλος στις 28, 29, 30/6 στην Κομοτηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ