Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ισχυρές πιέσεις, με μοχλό την ενταξιακή πορεία της Κύπρου

Με ξεκάθαρο τρόπο η Αγκυρα ενημέρωσε γραπτώς τους εταίρους στην ΕΕ ότι δε θα αποδεχτεί την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση πριν την επίλυση του προβλήματος

Σε επίπονη δοκιμασία υποβάλλει με τη στάση της η Αγκυρα, την πολιτική που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου συναποφάσισαν και από το 1995 ακολουθούν στο Κυπριακό. Η Αγκυρα με την τακτική που ακολουθεί, εκθέτει όσους, σε Αθήνα και Λευκωσία, διατυμπάνιζαν από το 1995 και έπειτα, πως η εξασφάλιση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα διασφαλίσει μια δίκαιη λύση και την ασφάλεια στην Κύπρο.

Η τουρκική διπλωματία φρόντισε με μεθοδικό τρόπο να διαλύσει αυτές τις ψευδαισθήσεις υπογραμμίζοντας, ακόμη και την περίοδο που με ταχύτητα εξελισσόταν η ελληνοτουρκική προσέγγιση, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Αυτές τις απόψεις επανέλαβε η Αγκυρα με μνημόνιο που απέστειλε προ μηνός στους εταίρους - πλην της Ελλάδας - της ΕΕ.

Απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό και αντιευρωπαϊκό, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας το μνημόνιο, με το οποίο η Αγκυρα απευθύνεται προς τους εταίρους, επαναλαμβάνοντας τις απειλητικές της θέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε δήλωσή του τόνισε ότι «οι κινήσεις της Αγκυρας καταγράφουν το αδιέξοδο της πολιτικής της στο Κυπριακό και ότι ουδείς μπορεί να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου που προχωρεί κανονικά».

Το τουρκικό μνημόνιο

Με βάση σχετική ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Λευκωσία, η τουρκική κυβέρνηση διαβίβασε απόρρητο γραπτό υπόμνημα προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην της Ελλάδας) ζητώντας ευθέως το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το τετρασέλιδο έγγραφο της τουρκικής διπλωματίας το οποίο επέδωσαν οι Τούρκοι πρεσβευτές στα υπουργεία Εξωτερικών των δεκατεσσάρων κρατών - μελών της ΕΕ, κωδικοποιεί την επιχειρηματολογία της Αγκυρας για αποτροπή της εισδοχής της Κύπρου στην Ενωση, ενώ επαναλαμβάνονται οι γνωστές απειλές.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί με το έγγραφο αυτό να συντηρήσει ένα κλίμα εκφοβισμού για τον τρόπο που θα αντιδράσει σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, χωρίς προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Είναι σαφές από το έγγραφο ότι οι απειλές για αποσταθεροποίηση απευθύνονται πλέον ευθέως και προς τις Βρυξέλλες. Στο έγγραφο σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Πρώτον, η ένταξη της Κύπρου πριν από τη λύση θα οδηγήσει στην προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία. Η Τουρκία, υποδεικνύεται, θα προχωρήσει παράλληλα με τη διαδικασία εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ.

Δεύτερον, η ένταξη της Κύπρου θα εξουδετερώσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Τρίτον, η ένταξη χωρίς λύση θα προκαλέσει κρίση, η οποία θα επηρεάσει τόσο τις δύο εθνότητες στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία όσο και την ΕΕ και τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Τέταρτον, η τουρκική διπλωματία επιστρατεύει νομικές θεωρίες και επιχειρεί διά του Συντάγματος που υιοθετήθηκε με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 να αποδείξει, δήθεν, ότι είναι παράνομη η αίτηση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα συνέχισε και χτες να συντηρεί υψηλούς τόνους γύρω από το Κυπριακό. Χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέρχεται στο θέμα και δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό εάν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ενώ απειλεί για «εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα» σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να έχει επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ