Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά στο συνέδριο
  • Χωρίς επιτυχία η προσπάθεια της ηγεσίας να εκτονώσει την κρίση
  • Στοχοπροσήλωση στη συναίνεση με την κυβερνητική πολιτική
  •  Παρεμβάσεις Εβερτ,  Σουφλιά

Από πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ της Ν.Δ.
Από πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ της Ν.Δ.
Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να κουκουλωθεί προσωρινά η κρίση που ανέδειξε η εκλογική ήττα και η αποπομπή του Γ. Καρατζαφέρη, καταβάλλει χωρίς επιτυχία η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιχειρεί ταυτόχρονα να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στην «αντιπολιτευτική» τακτική. Ωστόσο την ίδια στιγμή, τα εσωκομματικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και τροφοδοτούνται από αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών και η «μετωπική» αναμέτρηση μεταφέρεται στο έκτακτο συνέδριο τον επόμενο μήνα. Ως λύση εκτόνωσης υποδεικνύεται από πολλές πλευρές η απομάκρυνση του εκπροσώπου Τύπου Αρ. Σπηλιωτόπουλου, η οποία όμως δε θεωρείται πιθανή το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς θα ερμηνευόταν ως κίνηση αδυναμίας και ήττα του ίδιου του Κ. Καραμανλή και θα πυροδοτούσε ένα κλίμα αμφισβήτησης των επιλογών του.

Η κρίση που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες στη ΝΔ δεν απασχόλησε τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή. Το θέμα έχει κλείσει για μας, επανέλαβε μετά τη συνεδρίαση ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Το αντικείμενο της συνεδρίασης, όπως είπε αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, ήταν «η οργάνωση της αντιπολιτευτικής μας παρουσίας». Στην εισήγησή του ο Κ. Καραμανλής επαναβεβαίωσε τη στοχοπροσήλωσή του στη συναινετική τακτική, λέγοντας ότι «θα είμαστε πιεστικοί προς την κυβέρνηση αλλά, βεβαίως, πάντα στην κατεύθυνση της δημιουργικής κριτικής». Προκειμένου να μη αφήσει αμφιβολία για το τι εννοεί, ανέφερε ότι αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής το επόμενο διάστημα θα είναι η διοργάνωση του Ολυμπιακών Αγώνων και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις της ΝΔ για την αναδιάρθρωση της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και για το διορισμό της Γ. Αγγελοπούλου. Με βάση την αποτελεσματικότερη «αντιπολιτευτική παρουσία» προσδιορίστηκαν και οι αρμοδιότητες των τομεαρχών.

Δεύτερο θέμα στη συνεδρίαση ήταν η προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινούν οι νομαρχιακές συνελεύσεις. Η Ντ. Μπακογιάννη παρενέβη και έθεσε το θέμα της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης του μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου στο συνέδριο, που έθιξαν άλλα στελέχη (Τσιτουρίδης, Αλογοσκούφης), αλλά τελικά ο Κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι θα συζητηθούν καταστατικές διατάξεις στο έκτακτο συνέδριο. Το πλαίσιο και τους στόχους του έκτακτου συνεδρίου περιγράφει σε άρθρο του στη χτεσινή «Απογευματινή» ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη για νέα οργανωτική και λειτουργική δομή του κόμματος και στην κατεύθυνση αυτή αναφέρει την «επιστράτευση των μάνατζερ σε συγκεκριμένους τομείς».

Εβερτ - Σουφλιάς

Χτες ήταν η σειρά του Μ. Εβερτ να παρέμβει στις εξελίξεις και άλλη μια φορά στήριξε τον Κ.Καραμανλή με το βλέμμα στις κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη. Σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την απόφαση του Κ. Καραμανλή, γιατί οι δηλώσεις του Καρατζαφέρη «είναι απαράδεκτες, προκάλεσαν ζημιά στη ΝΔ και έθιξαν αυτήν και τον κόσμο της». Ταυτόχρονα όμως, στρέφεται έμμεσα πλην σαφώς κατά του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και των «βαρόνων» του Πειθαρχικού, τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου περιεχομένου δηλώσεις θίγει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια όλων μας». Τέλος, ζητεί η ΝΔ να ασχοληθεί στο εξής με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει «το έθνος και ο πολίτης» και επισείει το επιχείρημα ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ επιδιώκουν να υπάρχει εσωστρέφεια.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς σε χτεσινή του δήλωση τονίζει ότι επιβεβαιώνεται η θέση του πως «η ιδιοκτησιακή αντίληψη ήταν και είναι το μεγάλο πρόβλημα στη ΝΔ. Αυτή εμποδίζει τη σύνθεση και την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και αυτή είναι που προσωποποιεί τα θέματα». Τη σκυτάλη πήρε ο Π. Τατούλης, ο οποίος είπε (στο «Σκάι») ότι χρειάζεται θεσμοθέτηση των τάσεων στη ΝΔ, ακύρωση του έκτακτου συνεδρίου και πραγματοποίηση κανονικού καταστατικού συνεδρίου.

Η Ντ. Μπακογιάννη είχε χτες το πρωί συνάντηση με τον Γ. Βαρβιτσιώτη - (προηγήθηκε την προηγούμενη μέρα συνάντηση με τον Μ. Εβερτ) - με την ιδιότητά της ως υπεύθυνη των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Ωστόσο, στη χτεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι οι διαγραφές δεν αποτελούν λύση και πρέπει να υπάρξει εκτόνωση του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ. Την ίδια στιγμή, στελέχη που υποστηρίζουν τον Κ. Καραμανλή (Αλογοσκούφης, Καλός, Νάκος, κ.ά.) είχαν προχτές το βράδυ σύσκεψη για να συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει του συνεδρίου και να αναδείξουν τα θέματα που εκτιμούν. Ορισμένοι από αυτούς ανοιχτά πλέον επικρίνουν τα μέλη του Πειθαρχικού που αρνήθηκαν να διαγράψουν τον Γ. Καρατζαφέρη. Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε στο «Φλας» ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση το Πειθαρχικό αυτοκαταργήθηκε». Επιπλέον, έδωσε στην εσωκομματική κρίση διάσταση «μάχης γενεών»!

Αργά χτες το βράδυ ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Απ. Ανδρεουλάκο στη Ρηγίλλης, σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα ανοιχτό μέτωπο με τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της ακροδεξιάς πτέρυγας. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν. Εξερχόμενος ο Απ. Ανδρεουλάκος περιορίστηκε να πει ότι είχε «μια φιλική, εποικοδομητική και εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον πρόεδρο για το καλό της παράταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ