Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού το ΝΑΤΟ

Η συζήτηση με θέμα τη νέα τάξη της ειρήνης και της ασφάλειας

Την αναγκαιότητα, το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης να ανοίξει μέτωπο ανατροπής της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού, τόνισε ο γγ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Συνεδρίου του ΠΣΕ, με θέμα «Για μια νέα τάξη πραγμάτων, ειρήνης και ασφάλειας. Διδάγματα από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και από άλλες επεμβάσεις».

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί, τόνισε ο Θ. Παφίλης, είναι τι θα κάνει το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης για να κινητοποιήσει τους λαούς, ώστε να ανατρέψουν τη νέα τάξη. Πρέπει να θέσουμε αυτό το βασικό πρόβλημα και να το μεταθέσουμε σε όλα τα κινήματα. Το βασικό είναι να βγούμε ανοιχτά και να θέσουμε ζήτημα ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Και πρόσθεσε: Θα έπρεπε κανείς να ήταν τυφλός, ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί παγκόσμια απειλή, είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού. Το κεντρικό πρόβλημα, λοιπόν, όλων των κινημάτων ειρήνης είναι η πάλη κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην τακτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επισήμανε το γεγονός ότι αυτές προσπαθούν να διασφαλίσουν την υπεροχή τους με τη συναίνεση και των άλλων χωρών. Για το λόγο αυτό, διευρύνουν τα όρια του ΝΑΤΟ και δημιουργούν νέους εχθρούς και κινδύνους, όπως η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η διεθνής τρομοκρατία, ο κίνδυνος διακοπής των δρόμων των ζωτικής σημασίας πόρων.

Στην αναφορά του για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι αυτό υπογράφηκε πέρσι τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον με το αίμα του γιουγκοσλαβικού λαού. Επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς όλο τον κόσμο, με πρώτο βήμα τη διεύρυνση προς την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, τη δημιουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, με προοπτική την επέκταση στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, αλλά ακόμα και στη Λατινική Αμερική, με την Αργεντινή να προορίζεται να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο.

Μιλώντας ιδιαίτερα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τόνισε ότι αποτελεί το πιο σημαντικό ντοκουμέντο των τελευταίων χρόνων. Είναι το μοντέλο υποδούλωσης και εξανδραποδισμού της ανθρωπότητας από τη νέα τάξη. Καταργεί και τυπικά τον ΟΗΕ. Δημιουργεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της ανθρωπότητας, μια ωμή δικτατορία του ιμπεριαλισμού.

Καταλήγοντας, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα τάξη της ειρήνης και της δικαιοσύνης, αν δεν ανατραπεί η νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί, είπε, δε θα προσκυνήσουν. Και κάλεσε τους εκπροσώπους των κινημάτων ειρήνης να πουν την αλήθεια στους λαούς τους, να τους καθοδηγήσουν στον αγώνα αυτό και να καθοδηγηθούν από την αποφασιστικότητα των λαών.

Η Ρίνα Μπατατσίνι, από το κίνημα ειρήνης της Αργεντινής, τόνισε ότι η στρατηγική κυριαρχίας και εκμετάλλευσης των λαών και των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι μια παλιά υπόθεση. Οι λαοί των χωρών αυτών πληρώνουν με το αίμα των καλύτερων παιδιών τους. Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική, με πρόσχημα την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Αν όμως, είπε, πραγματικά ήθελαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το ίδιο τους το σπίτι, από τις ΗΠΑ. Και πρότεινε προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης να οργανώσει αποστολή στην Κολομβία.

Ο Ζορζ Σπριτ από το Βέλγιο αναφέρθηκε στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ βρήκε έτσι την ευκαιρία για να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική του. Επισήμανε ακόμα μια διαπίστωση, ότι η στρατηγική των επεμβάσεων για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους γίνεται αποδεκτή και από μερίδα των λαών. Εδώ, σημείωσε, το ειρηνιστικό κίνημα πρέπει να αναλάβει ρόλο να αλλάξει τα πράγματα και ν' αποκαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης είπε ότι τα κινήματα ειρήνης πρέπει να αντισταθούν στη στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής.

Ο Χιρόσι Σούντα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Ιαπωνίας, αναφέρθηκε και αυτός στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος, είπε, ήταν ένας προμελετημένος από τις ΗΠΑ. Για να προσθέσει ότι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αποτελεί επικίνδυνη στροφή, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να ξεκινήσουν πόλεμο από τη στιγμή που κρίνουν ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ, συνέχισε, είναι μια προσπάθεια να υπονομευτεί η παγκόσμια τάξη ειρήνης και να αντικατασταθεί από την αμερικανική ηγεμονία. Αυτή είναι η απειλή για τον 21ο αιώνα. Το βασικό καθήκον του κινήματος ειρήνης είναι να αντιταχθεί στην αμερικανική επέμβαση.

Η συζήτηση έκλεισε με το χαιρετισμό που απηύθυνε ο εκπρόσωπος της γιουγκοσλαβικής οργάνωσης για την ειρήνη και την ανεξαρτησία Στ. Λαζάρεβιτς, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού της χώρας του προς τα φιλειρηνικά κινήματα που αντιτάχθηκαν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ αποτελεί το οπλισμένο χέρι της επιβολής της «νέας τάξης» (2002-12-14 00:00:00.0)
Επιτακτική η κινητοποίηση των λαϊκών κινημάτων (2002-03-02 00:00:00.0)
Μόνος δρόμος η αντίσταση στην ιμπεριαλιστική τάξη (1998-03-15 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η δύναμη των λαών (1997-05-25 00:00:00.0)
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού (1997-05-18 00:00:00.0)
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού (1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ