Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ για δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών

Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης στην Ευρώπη και την ανάληψη κοινής δράσης ενάντια στα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης αποτέλεσε η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης που χτες το βράδυ ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα προκύπτει όχι μόνο από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης από 13 και πλέον χώρες, αλλά και από τις ίδιες αποφάσεις της διάσκεψης για συντονισμό των δραστηριοτήτων των φιλειρηνικών κινημάτων για ανάληψη κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ που απηύθυνε ο γγ Θ. Παφίλης για συντονισμό, δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών συνάντησε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Να σημειωθεί ότι η διάσκεψη αυτή, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ, είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία μετά την ανάθεση σε αυτήν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης. Οι αντιπρόσωποι αναμένεται να πάρουν μέρος στη σημερινή Μαραθώνια Πορεία, ενώ αύριο θα συνέλθει στην Αθήνα σε πρώτη συνεδρίαση η νέα εκτελεστική επιτροπή του ΠΣΕ.

Η απόκρουση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ που προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου του, αλλά και των ορίων του ήταν στο επίκεντρο του προβληματισμού και των προτάσεων των ομιλητών. Κατατέθηκαν προτάσεις για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και συντονισμό των κινημάτων ειρήνης σε αυτή την κατεύθυνση. Ενας από τους στόχους που τέθηκαν είναι η ανάπτυξη κινήματος σε κάθε χώρα, που θα απευθύνεται στο αντίστοιχο εθνικό κοινοβούλιο με αίτημα τη μη επικύρωση εισόδου νέων χωρών στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, τονίστηκε ο κίνδυνος που ανακύπτει από τη διατήρηση και ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου στην Ευρώπη. Επίσης, τονίστηκε και μια άλλη πλευρά της διεύρυνσης του ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτή που αφορά το ρόλο του ως διεθνούς κατασταλτικού μηχανισμού. Ο κίνδυνος αυτός, σημειώθηκε, δεν αφορά μόνο το φιλειρηνικό κίνημα, αλλά και το συνδικαλιστικό και γενικότερα. Το παράδειγμα της Αλβανίας και της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης είναι χαρακτηριστικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους τονίστηκε, χρειάζεται πλατιά ενημέρωση των πολιτών των συνδικαλιστικών επιστημονικών οργανώσεων, όλων των φορέων.

Θ. Παφίλης: "Υπό κηδεμονία οι λαοί"

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ αποτέλεσε το αντικείμενο της εισήγησης του γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλη.Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, όπως τόνισε ο ομιλητής, "το ΝΑΤΟ μπορεί να επεμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου το ίδιο εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη".Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. "Η ανθρωπότητα, οι διεθνείς εξελίξεις, οι χώρες και οι λαοί τίθενται υπό την "κηδεμονία" και την επιτήρηση του ΝΑΤΟ".Και ο Θ. Παφίλης συμπλήρωσε λέγοντας ότι αυτή η προοπτική προωθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και κυρίως την υποδούλωση και άλλων χωρών, τον περιορισμό της κυριαρχίας τους, την υποταγή τους τελικά στις μεγάλες δυνάμεις.

Ο αγώνας ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με βάση αυτά τα δεδομένα, σημείωσε ο Θ. Παφίλης, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης που συγκροτεί το ΝΑΤΟ σαν βασικό εργαλείο προώθησης της νέας στρατηγικής του."Στόχος, είπε, της συγκρότησής τους είναι η δημιουργία ενός πανίσχυρου στρατού στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ ο οποίος θα επιβάλει τη θέληση των μεγάλων δυνάμεων και με στρατιωτικά μέσα". Εδώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της συγκρότησης τέτοιας δύναμης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη μετατροπή των εθνικών στρατών σε μισθοφορικούς που προωθείται μεθοδικά σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Ομως, η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει και την ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο θα εξαπλωθεί και στις χώρες της Αν. Ευρώπης που θα ενταχθούν προσεχώς στο ΝΑΤΟ, αναβιώνοντας έτσι μια νέα έκδοση του πυρηνικού εφιάλτη.Στην Ευρώπη είπε, οι ΗΠΑ διαθέτουν 300 πυρηνικές βόμβες, μέρος των οποίων βρίσκονται και στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα μεταξύ των αεροσκαφών που θα αγοράσει θα περιλαμβάνεται και αριθμός τέτοιου τύπου που να μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα.

Τα θέματα αυτά, είπε ο Θ. Παφίλης, δίνουν και το περιεχόμενο του αγώνα για την ειρήνη."Στην Ευρώπη και στον κόσμο, τόνισε, με βάση τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, δεν μπορεί να αναζητηθεί λύση που να εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Αντίθετα, αυτοί είναι οι κύριοι εχθροί μιας τέτοιας προοπτικής. Επομένως, η στάση του φιλειρηνικού κινήματος και των φιλειρηνικών οργανώσεων απέναντι σ' αυτό το πρόβλημα είναι θεμελιακό θέμα και από τη Διάσκεψή μας θα πρέπει να βγει μήνυμα της αποφασιστικής καταδίκης των σχεδίων του και κινητοποίησης των λαών γι' αυτό το σκοπό".Αυτή η επισήμανση, όπως είπε, γίνεται γιατί βρισκόμαστε μπροστά στην προοπτική πιο αρνητικών εξελίξεων, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή που προετοιμάζεται σαν ένα καινούριο πεδίο εφαρμογής των σχεδίων της "νέας τάξης πραγμάτων".

Απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ τόνισε: "Η ΕΕΔΥΕ έχοντας αυτό το σημαντικό ρόλο που μας αναθέσατε, τον ρόλο του συντονιστή της Ευρώπης, σας καλεί να δυναμώσετε τον αγώνα σας, να ενημερώσετε τους λαούς των χωρών σας, ώστε στο δίλημμα της εποχής υποταγή στη βαρβαρότητα ή αντίσταση και ανατροπή της να απαντήσουν με το δυνάμωμα του φιλειρηνικού αγώνα και την αντίσταση".Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Διάσκεψης θα δημοσιευτούν στο "Ρ" της Τρίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ