Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ο πρωτοπόρος μαραθωνοδρόμος της ειρήνης

Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μάη, δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς

Σήμερα πορευόμαστε στα ίδια τα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, που την Πέμπτη 22 Μάη συμπληρώνονται 34 χρόνια από τη δολοφονία του στις 22 Μάη 1963 από τους παρακρατικούς τραμπούκους στη Θεσσαλονίκη. Ενα μήνα πριν τη δολοφονία του, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στις 21 Απρίλη 1963,είχε πραγματοποιήσει κάτω από συνθήκες τρομοκρατίας την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.Ο φιλειρηνικός αυτός θεσμός, που σημαδεύτηκε με το αίμα του εμπνευστή του, ακολούθησε από τα πρώτα του βήματα ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο που φτάνει μέχρι σήμερα.

Στις 21 Απρίλη 1963, πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία.Ολος ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να εμποδίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συρρέουν από όλη τη χώρα. Ο λαός περιφρονεί την απαγόρευση. Το αποτέλεσμα είναι 2.000 συλλήψεις και 300 τραυματισμοί.Η πορεία, όμως, πραγματοποιείται από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, με συνοδοιπόρους τους Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Ενα μήνα μετά, στις 22 Μάη 1963,πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εκδήλωση για την ειρήνη, με κεντρικό ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη. Το κράτος και το παρακράτος βάζουν σε εφαρμογή τα φονικά τους σχέδια για κατάπνιξη κάθε φιλειρηνικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, δολοφονούν τον μαραθωνοδρόμο της ειρήνης και τραυματίζουν βαριά τον βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά.

Την επόμενη χρονιά, στις 14 Μάη 1964, πραγματοποιείται, στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, η δεύτερη Μαραθώνια Πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Πεδίον του Αρεως με τη συμμετοχή αμέτρητων χιλιάδων φίλων της ειρήνης. Η πρωτοφανής επιτυχία της πορείας αυτής αποτέλεσε σταθμό και έδωσε νέα ώθηση στο φιλειρηνικό κίνημα. Την πέμπτη Μαραθώνια Πορεία την προλαβαίνει η επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967.

Οι Μαραθώνιες Πορείες καθιερώνονται ως κορυφαίες εκδηλώσεις του προδικτατορικού, αλλά και του μετέπειτα φιλειρηνικού κινήματος. Η εξέλιξη των Μαραθώνιων Πορειών Ειρήνης φτάνει μέχρι σήμερα και βλέπει μακριά προς το μέλλον. Η σημερινή Μαραθώνια Πορεία βαδίζει πάνω στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και πρόοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ