Κυριακή 25 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο προσκήνιο η δύναμη των λαών

Τα κινήματα ειρήνης της Ευρώπης ανοίγουν νέες προοπτικές. Φέρνουν στο προσκήνιο τη δύναμη των λαών, τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ειρήνη ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Συντονίζουν τα βήματά τους. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης,που διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ στις 16 και 17 Μάη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 13 ευρωπαϊκές χώρες, έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα κινήματα ειρήνης μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση. Να βάλουν εμπόδια στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης". Να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό.

Χαρακτηριστική η επισήμανση του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, Ευ. Μαχαίρα."Πρέπει, λοιπόν, είπε, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο.Ασφαλώς και μπορούμε. Γιατί στη σύγκρουση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και λαών, οι λαοί ελευθερώθηκαν. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οι λαοί θα βρουν τους τρόπους να την ανατρέψουν τη "νέα τάξη" και να ζήσουν ειρηνικά, με ανθρώπινους νόμους και όχι νόμους της ζούγκλας".

Υπάρχει έδαφος

Πρόσφορο έδαφος βρήκε το κάλεσμα για συντονισμό και κοινή δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του γενικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλη.Το κάλεσμα αυτό για δυνάμωμα του αγώνα και ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών συνάντησε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Η διάσκεψη αυτή ήταν η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης της ευθύνης για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα φιλειρηνικού ξεσπάσματος με τη μεγαλειώδη Μαραθώνια Πορεία και τις άλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η επιτυχία της, όπως τονίζει ο Θ. Παφίλης, "δείχνει πλέον την απόφαση των κινημάτων ειρήνης να αντιπαρατεθούν ενιαία απέναντι στην ενιαία στρατηγική που ακολουθεί σήμερα ο ιμπεριαλισμός παγκόσμια".

Εξάμηνη εκστρατεία

Κεντρική απόφαση ήταν η καμπάνια ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ,που κηρύχτηκε για το επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας εξάμηνης διάρκειας, μέχρι το τέλος του 1997, σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ και με αίτημα τη διάλυσή του.Βέβαια τα ευρωπαϊκά κινήματα ειρήνης έχουν μπει ήδη σε τροχιά ενεργοποίησης. Σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία και άλλες χώρες υπάρχει μια αυξημένη δραστηριότητα από το φιλειρηνικό κίνημα και η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη δίνει μια ώθηση.

Πρώτος μεγάλος σταθμός στις 1 - 8 Ιούλη,οπότε και προγραμματίζονται εκδηλώσεις στη Μαδρίτη,στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα συζητήσει για την επέκταση. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, που θα γίνει η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Είναι μια καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, στη νέα στρατηγική του και την επέκτασή του.Ταυτόχρονα, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Σαφείς θέσεις και στόχοι

Οπως τονίζει ο Θ. Παφίλης,οι εξελίξεις, η διαμορφούμενη συνεχώς άσχημα διεθνής πραγματικότητα, καθώς επίσης και η δράση των κινημάτων αυτό το διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα το φιλειρηνικό κίνημα με πιο σαφείς θέσεις να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους λαούς για πιο σαφείς στόχους.Απαντάει στην πρόκληση από ποιον κινδυνεύει η ειρήνη και η ασφάλεια,απαντάει στην ίδια την πραγματικότητα και τη χαρακτηρίζει ότι είναι βαρβαρότητα, ότι είναι νέα ιμπεριαλιστική τάξη. Απαντάει ποιος είναι ο αντίπαλος του φιλειρηνικού κινήματος. Και δεν απαντάει γενικά ότι είναι αντίπαλος ο πόλεμος, αλλά απαντάει πιο πρακτικά για το ποιος φέρνει τον πόλεμο και ποιος είναι ο επικίνδυνος.Και αυτοί είναι το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ. Δε σταματάει βέβαια εδώ, αλλά λέει και ποια είναι η απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Είναι ο ενιαίος αγώνας των φιλειρηνικών κινημάτων.

Αυτό που ήρθε σαν εικόνα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, είναι ότι ευρύτερες δυνάμεις ανησυχούν για αυτή την πορεία της Ευρώπης.Επίσης ήρθε έντονα το κλίμα κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ.Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν ότι οι έννοιες ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ σχεδόν ταυτίζονται. Αυτό έρχεται με πιο κατηγορηματικό τρόπο να επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι συζητιέται στη Διακυβερνητική η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Ασφάλειας, η οποία είναι ενταγμένη, και από πολιτική και από στρατιωτική άποψη, στις δομές του ΝΑΤΟ. Το αντιΝΑΤΟικό κλίμα στην Ευρώπη είναι διογκωμένο. Σημαντικός παράγοντας είναι οι θέσεις που παίρνουν τα φιλειρηνικά κινήματα ενάντια στη Συνθήκη του Ντέιτον και στην επέμβαση στην Αλβανία. Μετά τις επιφυλάξεις που είχαν αρχικά και κυρίως τις αυταπάτες.

Η απόφαση της Διάσκεψης

Η ασφάλεια και η ειρήνη, τονίζεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αντιμετωπίζονται με προγράμματα στρατιωτικοποίησης, στρατηγικής επεμβάσεων, ηγεμονισμό και επιβολή του δίκαιου του ισχυρού.

Το ΝΑΤΟ με τη νέα στρατηγική του, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εσωτερικές τους υποθέσεις, προσπαθεί να υποδουλώσει την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη στα συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών.

Γι' αυτό το σκοπό συγκροτεί τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει παντού. Γι' αυτό το σκοπό αυξάνεται η στρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη.

Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα ο φιλειρηνικός αγώνας των λαών μας μπορεί και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση.

Ως προτεραιότητες του αγώνα αυτού αναφέρονται:

- Η διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμαχιών και όχι επέκτασή τους.

- Η απομάκρυνση και καταστροφή των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

- Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών και η διάθεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οξυτάτων κοινωνικών προβλημάτων.

- Το σταμάτημα των επεμβάσεων στα Βαλκάνια και οπουδήποτε αλλού, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τις χώρες που βρίσκονται, η επίλυση των διεθνών προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και χωρίς την κηδεμονία των ισχυρών.

- Η επαναφορά των διεθνών Οργανισμών ΟΗΕ, ΟΑΣΕ στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και όχι η συνεχής μετατροπή τους σε όργανα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή Φιλειρηνική Διάσκεψη(2001-03-17 00:00:00.0)
Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ(1997-06-28 00:00:00.0)
Περιφρόνηση της απαίτησης των λαών της Ευρώπης(1997-05-30 00:00:00.0)
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού(1997-05-18 00:00:00.0)
Αποφασιστικό βήμα συντονισμού(1997-05-18 00:00:00.0)
Συντονισμένη απάντηση στη "νέα τάξη"(1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ