Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σκόπιμος θόρυβος περί «διαφθοράς»

Στη σκιά του η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει το πακέτο των αντιυπαλληλικών μέτρων με πρώτα την απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών και τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας.

Τεχνητό θόρυβο γύρω από την ύπαρξη διαφθοράς στο δημόσιο και διεφθαρμένων υπαλλήλων δημιουργεί και συντηρεί συστηματικά και παρατεταμένα η κυβέρνηση, ώστε στη σκιά του να επιβάλει τα αντιυπαλληλικά μέτρα που έχει αποφασίσει με πρώτο βήμα την απογευματινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με «σπαστό ωράριο».

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, θεώρησε σκόπιμο να στείλει, και ταυτόχρονα να διοχετεύσει προς τα ΜΜΕ, επιστολή προς τους άλλους υπουργούς με θέμα τις πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων, οι οποίες χρονολογούνται κάμποσα χρόνια(!) και για τις οποίες έχει στείλει «αναρίθμητες» παρόμοιες επιστολές τον τελευταίο χρόνο. Δημοσιοποίησε επίσης και τη γνωστή λίστα, στην οποία εμφανίζεται ότι οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις στις 13 Ιούνη 1999 (!) έφταναν τις 859 και από τότε ολοκληρώθηκαν 150 και από αυτούς αθωώθηκαν 52 και επιβλήθηκαν ποινές σε 91. Οι περισσότερες ποινές αφορούσαν επίπληξη και πρόστιμο, ενώ οριστική παύση επιβλήθηκε σε 6 υπαλλήλους και οριστική σε 20. Στην επιστολή της η υπουργός αναφέρει ότι «τα θέματα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα ήταν και είναι άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση αλλά και ένα διαρκές αίτημα των πολιτών». Δεν εξηγεί όμως γιατί ένα θέμα που άπτεται της λειτουργίας των διορισμένων υπηρεσιακών συμβουλίων παύει να είναι υπηρεσιακό και το αναγορεύει σε «μείζον πολιτικό ζήτημα». Η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επείγεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του πακέτου των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων, με αιχμή τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας. Τα θέματα αυτά θα τεθούν στο πλαίσιο των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για να αποσπάσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ στις αντιυπαλληλικές επιδιώξεις της. Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι ότι αποφεύγει συστηματικά να αποκαλύψει ποιο θα είναι το ωράριο των υπαλλήλων που θα εργάζονται και τις απογευματινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προετοιμάζει λύσεις με βάση το απάνθρωπο «σπαστό ωράριο», εργασία ορισμένες ώρες το πρωί και τις υπόλοιπες το απόγευμα, μέχρι να συμπληρωθεί το 8ωρο! Η συντήρηση του θέματος περί «διαφθοράς» έχει στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των υπαλλήλων στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί «απαίτηση των πολιτών»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ