Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eνωμένοι ενάντια στον πόλεμο

Σύνεδροι συζητούν στον προθάλαμο του Παντείου Πανεπιστημίου, λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες του Συνεδρίου
Σύνεδροι συζητούν στον προθάλαμο του Παντείου Πανεπιστημίου, λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες του Συνεδρίου
Το φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να στέκεται ενωμένο απέναντι σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση. Πρέπει να αξιοποιεί την εμπειρία και τη γνώση για τα αίτια των επεμβάσεων αυτών και το πώς μεθοδεύονται. Και πρέπει να δουλέψει συστηματικά, ώστε ο λαϊκός παράγοντας να διαμορφώσει συνείδηση δυναμικής αντίστασης σε κάθε τέτοια επέμβαση. Αυτά τονίστηκαν χτες στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης, με αντικείμενο «Στρατιωτικές επεμβάσεις και εθνική κυριαρχία ("ανθρωπιστικές επεμβάσεις")».

Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ Γ. Τσαπόγας σημείωσε πως ο ελληνικός λαός, λόγω της ιστορίας του, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα ζητήματα της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας. Παράλληλα, θύμισε το μήνυμα του Ρήγα Φεραίου περί συναδέλφωσης των λαών, υπογραμμίζοντας έτσι την παράλληλη πορεία διεθνισμού και πατριωτισμού.

Τόνισε την ανάγκη ενότητας του λαϊκού παράγοντα για την υπεράσπιση και εδραίωση της ειρήνης, συμπληρώνοντας ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων συνοδεύεται από εργαλεία εφαρμογής της: «Οι ισχυρές χώρες συγκρότησαν μια ομάδα, τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ, τη G-7, που διαμόρφωσαν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Το δόγμα τού «θα επεμβαίνουμε όπου το επιβάλλουν τα συμφέροντά μας». Η εφαρμογή του δόγματος αυτού, ξεκίνησε (με το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας) πριν ακόμα διατυπωθεί επισήμως».

Χαρακτηριστική, για το τι συνέβη στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Γερμανίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σοκ - όπως είπε - που υπέστη το γερμανικό φιλειρηνικό κίνημα με την εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Περιέγραψε την εικόνα ως εξής: «Ως κίνημα, χωριστήκαμε στα δύο, όπως και ο πληθυσμός. Η κυβέρνηση ήταν πολύ ικανή στην προπαγάνδα και έτσι πολλοί συμπατριώτες μου πείστηκαν ότι έπρεπε να συμμετάσχουμε στον πόλεμο και ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ηταν μια οδυνηρή έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πείστηκαν από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα ψέματα των ΝΑΤΟικών». Επισήμανε ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του όταν δέχεται επίθεση και πως πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του εκπροσώπου του φιλειρηνικού κινήματος των ΗΠΑ, που χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία βάρβαρους και παράνομους. Και αυτός αναφέρθηκε στους μηχανισμούς προπαγάνδας που χρησιμοποιήθηκαν για να πειστούν οι Αμερικανοί υπέρ του πολέμου: «Επικράτησε σύγχυση στο κίνημα ειρήνης των ΗΠΑ. Ετσι, οι διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο ήταν μικρές. Μίλησαν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κοσσοβάρων. Μπορείτε να φανταστείτε την Κολομβία να επιτίθεται στις ΗΠΑ, επειδή οι τελευταίες καταπιέζουν τους ιθαγενείς Ινδιάνους; Και όμως, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον της Κολομβίας, με πρόσχημα την καταπολέμηση των ναρκωτικών».

Τόνισε ότι για να πάρουμε θέση απέναντι σε οποιαδήποτε νέα επέμβαση των κυρίαρχων δυνάμεων, αρκεί πλέον να κινούμαστε με γνώμονα την ιστορική μνήμη, καθώς υπάρχει πια πλούσια εμπειρία από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην Κορέα, το Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία. Καθώς, είναι γνωστή η προπαγάνδα που χρησιμοποίησαν για να τις προετοιμάσουν, είναι γνωστά τα ψέματα των ιμπεριαλιστών, τα αίτια των επιθέσεων και τα αποτελέσματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ