Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναζωπυρώνονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις

Σε νέα φάση όξυνσης - που πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο - εισέρχεται η ΝΔ με αφορμή τον τρόπο διεύρυνσης του επικείμενου συνεδρίου και τη νέα παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός, που έλειψε στο εξωτερικό το προηγούμενο διάστημα, παρενέβη εκ νέου στα εσωκομματικά και με συνέντευξή του στο περιοδικό ΚΡΑΣ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δε θα πάει στο συνέδριο "αν δεν είναι τίμιο και αντιπροσωπευτικό". Μάλιστα υπογράμμισε ότι εάν δεν ψηφίσει η κομματική βάση, τότε η ΝΔ οδηγείται σε "αυτοκτονία".

Η δήλωση Μητσοτάκη έρχεται σε μία περίοδο που σε στελέχη της κίνησης των "τριών" συζητιέται η ιδέα της αποχής από ένα "στημένο" συνέδριο, ενδεχόμενο που πρακτικά σημαίνει διάσπαση του κόμματος πριν από το συνέδριο. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γ. Σουφλιάς είναι διστακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η δήλωση Μητσοτάκη ερμηνευόταν ως πίεση προς το διεκδικητή της ηγεσίας.

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ φαίνεται αποφασισμένος να μην υιοθετήσει τις προτάσεις Σουφλιά (για εκλογή συνέδρων από τη βάση) και - σύμφωνα με πληροφορίες - θα συγκαλέσει την προπαραμονή των Χριστουγέννων την Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ (που ελέγχεται από τον ίδιο) και θα δρομολογήσει τις εξελίξεις του συνεδρίου με βάση την πρόταση Βαρβιτσιώτη (ορισμός των επιπλέον συνέδρων). Στην κίνηση αυτή αντέδρασε έντονα ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ζήτησε να προηγηθεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή και του ίδιου. Συνεργάτες του έκαναν λόγο για "μεθοδεύσεις που οδηγούν σε ένα αμφισβητούμενο συνέδριο που δεν εκφράζει τη βούληση της βάσης και κινδυνεύει να πλήξει το κόμμα ανεπανόρθωτα". Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα στελέχη της ομάδας των "τριών" θα ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης τις αμέσως επόμενες μέρες και ειδικά μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε παλιότερη δήλωσή του είπε πως στηρίζει την υποψηφιότητα του Γ. Σουφλιά, στη συνέντευξη του αναφέρεται και στην κόρη του τονίζοντας ότι η Ντ. Μπακογιάννη είναι μέσα στους τρεις νέους πολιτικούς "που μπορούν να φτάσουν ψηλά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ