Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινή δράση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο 29ο Συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Αναχώρησε χτες για το Παρίσι ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες του 29ου Συνεδρίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ολοκληρώνει τις εργασίες του την Κυριακή.

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρεται:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του 29ου Συνεδρίου του Γαλλικού ΚΚ, δεχτείτε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των Ελλήνων κομμουνιστών και τις ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Οι κομμουνιστές στη χώρα μας εκτιμούν ιδιαίτερα τη δράση των Γάλλων κομμουνιστών στους πολύμορφους αγώνες ενάντια στις επιθέσεις στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ενάντια στη συρρίκνωση της παραγωγικής και αγροτικής βάσης της χώρας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Εκτιμούν τις πρωτοβουλίες του Γαλλικού ΚΚ για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε στη χώρα μας η συμβολή των Γάλλων κομμουνιστών στη διεξαγωγή και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενάντια στο Μάαστριχτ, στο μαχητικό κίνημα το Δεκέμβρη του 1995, όπως και οι πετυχημένοι αγώνες για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς από μεγάλες επιχειρήσεις.Οι πρωτοβουλίες αυτές συνέβαλαν στον περιορισμό της εμβέλειας του νεοσυντηρητικού δόγματος της "μιας σκέψης", που υποτάσσει τα πάντα στην εξυπηρέτηση των επιλογών των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, απέδειξαν ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι μονόδρομος, ενίσχυσαν την επιρροή του κόμματος.

Μετά την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Α. Ευρώπη και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιχειρούν να επιβάλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να ακυρώσουν ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Στον ανταγωνισμό για νέες ζώνες επιρροής, κλιμακώνουν τις ανοιχτές επεμβάσεις, υποδαυλίζουν τον εθνικισμό, προκαλούν ένοπλες συγκρούσεις με αμέτρητα θύματα και ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων.

Και σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που συνοδεύτηκαν από ένταση του ανοιχτού και συγκαλυμμένου αντικομμουνισμού, οι κομμουνιστές απέδειξαν ότι αποτελούν τον πόλο αντίστασης, πάλης και συσπείρωσης, είναι αναντικατάστατη πατριωτική και διεθνιστική δύναμη.

Εχουμε τη γνώμη ότι όλες οι σημερινές εξελίξεις, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές, αναδεικνύουν, όσο ποτέ άλλοτε, την επικαιρότητα των ιδεών, αξιών και κατακτήσεων της Κομμούνας και της επανάστασης του Οκτώβρη 1917, του κομμουνιστικού κινήματος σε όλο τον κόσμο.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Αυτήν την περίοδο, οι χώρες της ΕΕ σημαδεύονται από μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και σε ακόμα πιο αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις, στο όνομα των "κριτηρίων σύγκλισης". Οι αντιστάσεις αυτές είναι δείγμα της ριζικής αντίθεσης των εργαζομένων στην πολιτική της ΕΕ, στην ΟΝΕ, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και στα νέα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Μια πολιτική, που, όπως διαπιστώνει και το κόμμα μας, αυξάνει τα αδιέξοδα της ΕΕ, του Μάαστριχτ, οξύνει το χάσμα μεταξύ πλούτου, ανεργίας και φτώχειας, μεταξύ τεχνολογικών επιτευγμάτων και συνθηκών ζωής, μεταξύ της ανάγκης για ισότιμη συνεργασία και την περιθωριοποίηση μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εχουμε τη γνώμη ότι αν σήμερα είναι πιο μαχητικές οι διεκδικήσεις των εργαζομένων αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης και στην επίμονη προσπάθεια για συντονισμό της δράσης με στόχο ένα ευρύτερο αντι-Μάαστριχτ Μέτωπο.

Οι συναντήσεις στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, όπως και μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, συνέβαλαν θετικά στην κατεύθυνση αυτή.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο Μάαστριχτ που αναγορεύεται στο "νέο όραμα" για το λαό και τη χώρα και η νέα επίθεση στις κοινωνικές κατακτήσεις προκάλεσαν ένα πρωτοφανές σε μαζικότητα και μαχητικότητα κίνημα αντίστασης. Αυτή τη στιγμή, αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, μαθητές και φοιτητές, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, εντείνουν τις κινητοποιήσεις.

Ιδιαίτερα μαχητικές είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που για 20ή μέρα συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματος και την ίδια την ύπαρξη των νοικοκυριών τους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την ΓΚΑΤΤ. Με τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των άλλων εργαζομένων και των συναδέλφων τους στο εξωτερικό, όπως ήταν η σημαντική πρωτοβουλία της MODEF, ο αγώνας αυτός αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Τέτοια που κάνουν να πέφτουν στο κενό η συκοφάντηση, οι προσπάθειες για διάσπαση και οι απειλές για χρήση βίας από την κυβέρνηση.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η αυξημένη αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους λαούς της Ευρώπης, η συντονισμένη προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου για να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ισχύ, όπως και οι κίνδυνοι από την αναζωογόνηση της δράσης των πιο αντιδραστικών, ρατσιστικών δυνάμεων προβάλλουν επείγουσα την ανάγκη για συντονισμένες πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των αγροτών, των οργανώσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, της νεολαίας και άλλων κινημάτων.

Δημιουργούν νέες δυνατότητες, αλλά και ευθύνες για τους κομμουνιστές και τις προοδευτικές δυνάμεις. Προβάλλουν την ανάγκη για ένα ισχυρό κίνημα που για να είναι αποτελεσματικό θα αμφισβητεί συνολικά την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Θα προωθεί την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση σημαντικών δυνάμεων που υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Αυτές οι εξελίξεις κάνουν, κατά τη γνώμη μας, ακόμα πιο αναγκαίο το διάλογο και την κοινή δράση για τη στρατηγική του σημερινού αγώνα, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις πολιτικές τους, ανεξάρτητα αν εμφανίζονται με νεοφιλελεύθερο ή σοσιαλδημοκρατικό μανδύα.

Κάνουν ακόμα πιο αναγκαίο το διάλογο και την κοινή δράση για την ταυτότητα του κομμουνιστικού κινήματος και την πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού στην προοπτική του σοσιαλισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ελπίδα ότι οι εργασίες του Συνεδρίου σας θα ενισχύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και θα συμβάλουν στη σύσφιξη των σχέσεων αγωνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων των χωρών μας και των κομμάτων μας, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ