Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μπλόκα" αποκάλυψης της υποκρισίας

Κάποιοι θα ήθελαν οι πολίτες αυτού του τόπου να γίνονται... πολίτες μόνο για μερικά δευτερόλεπτα κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό θα τους εξασφάλιζε απεριόριστες δυνατότητες να εξασκούν τον πολιτικαντισμό τους και να τον μετατρέπουν σε "υλική δύναμη" προώθησης των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών τους. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν οι πολίτες εννοούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αδιαφορώντας για τη ρήση "μετά την απομάκρυνση εκ της... κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται", τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Οχι για όλους. Αρχίζουν τα προβλήματα για εκείνους που, αναγκαστικά, μπροστά στις λαϊκές διεκδικήσεις και τους κοινωνικούς αγώνες, έχουν σοβαρό άγχος: Το άγχος, αφ' ενός να μετατρέψουν την υποκρισία τους σε μέσο ώστε η κοινωνία να μην τους πάρει "χαμπάρι", αλλά και αφ' ετέρου, να μην προδώσουν τα συμφέροντα των τάξεων που εκπροσωπούν. Των τάξεων που είναι εχθρικές απέναντι στα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα και τα πλούτη τους πηγάζουν από την εκμετάλλευση των άλλων.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έδειξαν ότι τέτοιες τακτικές δεν μπορεί για πολύ να επιβιώνουν. Δε γίνεται να πατάς εσαεί σε δύο βάρκες. Αργά ή γρήγορα, το "ποιος είναι με ποιον" αποκαλύπτεται. Είναι δε αποδεδειγμένο στην ιστορία των ταξικών αγώνων, ότι τα αποκαλυπτήρια των πολιτικών κομμάτων είναι αναπόφευκτα, όσο πιο κρυστάλλινη και ανυποχώρητη είναι η λαϊκή διεκδίκηση. Οσο πιο ενωτικός και ξεκάθαρος απέναντι στον στόχο και τον ένοχο που προκαλεί τα λαϊκά προβλήματα, είναι ο αγώνας, τόσο πιο γρήγορα πέφτουν οι μάσκες.

***

Καθώς λοιπόν εισερχόμαστε στην τέταρτη βδομάδα της αγροτικής εξέγερσης, ο πολιτικός χάρτης της χώρας έχει πια ξεκαθαρίσει. Στα μπλόκα των αγροτών, εκτός από την κυβερνητική αναλγησία, "μπλοκαρίστηκε" και η αλήθεια για τη στάση όλων των κομμάτων απέναντι στα προβλήματα της αγροτιάς.

  • Το ΠΑΣΟΚ, εγκλωβισμένο από τα καθήκοντα του "πρώτου βιολιού" στην ορχήστρα της ολιγαρχίας, δεν είχε περιθώρια καπηλείας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ως κυβερνητικός υπάλληλος των πολυεθνικών, υπήρξε εξαρχής ο σταθερός πολέμιος, συκοφάντης, υβριστής, εκμαυλιστής και... εισαγγελέας κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων. Το παραμύθι των "σταθερών δεσμών" του με την αγροτιά, ξέφτισε από την πρώτη στιγμή που ο Τζουμάκας - προϋπαντώντας τα αντικοινωνικά κηρύγματα του πρωθυπουργού του - αναζητούσε "υποκινητές" και κατρακυλούσε σε δηλώσεις περί "βαρυποινιτών" ενάντια στους αγρότες.
  • Η ΝΔ, η οποία επέλεξε τη γραμμή της υποκριτικής στήριξης των αγροτών ως οδό διαφυγής από τα προβλήματά της, εμπλέχτηκε σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: Να εμφανίζεται απέναντι στους αγρότες ως αρνητής της ίδιας της πολιτικής της! Οι προσπάθειες του Μ. Εβερτ να "αθωώσει" την ΕΕ και να αξιοποιήσει την αγροτική εξέγερση ως δημαγωγικό αντιπολιτευτικό χαρτί απέναντι στην κυβέρνηση, δε θα μπορούσαν να έχουν επιτυχή κατάληξη. Και αυτό γιατί ο αγώνας των αγροτών έχει σαφή στόχο τις πολιτικές που εκπορεύονται από την Κομισιόν. Η ΝΔ θα έπρεπε να αποφασίσει: Με τους αγρότες ή με την ΕΕ; Με τη λύση των προβλημάτων και την ειλικρινή συμπαράσταση στην αγροτική εξέγερση ή πρόσκαιρη καπήλευση αυτών των αγώνων, με την ελπίδα ότι η διάρκειά τους δε θα την ανάγκαζε να στραφεί ευθέως ενάντια στους ξωμάχους; Η ενότητα και διάρκεια της αγροτικής εξέγερσης εξέθεσαν τη ΝΔ. Τώρα πλέον είναι υποχρεωμένη να δώσει αναφορά στα "αφεντικά" της και ως εκ τούτου στρέφει ανοιχτά τους πολιτευτές της (Μάνος, Σουφλιάς, Κ. Καραμανλής, Ράλλης κ.ά.) ενάντια στους αγρότες. Την ίδια ώρα ασκεί - κατά το πρότυπο του ΠΑΣΟΚ - πιέσεις στα αγροτικά στελέχη της για να "πουλήσουν" τους συναδέλφους τους και να λειτουργήσουν ως "μοχλός" σπασίματος των μπλόκων. Σε αντίθετη περίπτωση ξέρει ότι "πριμοδοτεί" αγώνες που στρέφονται και εναντίον της και θα τους βρει μπροστά της.
  • Ο ρόλος του ΣΥΝ είναι αυτός που επιβάλλει η θέση του ως κερασάκι στην τούρτα της "κεντροαριστεράς". Εμφανίστηκε αρχικά ως ένθερμος "φίλος" των αγροτών. Την ίδια ώρα, υπόγεια, και ενώ ο πρόεδρός του περιδιάβαινε τα μπλόκα της οργής, τα στελέχη του που υπηρετούν τη νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, πρωτοστατούσαν σε διασπαστικές κινήσεις και αντισυσκέψεις για την υπονόμευση του αγώνα των αγροτών! Καθώς τα πράγματα άρχισαν να σφίγγουν, άρχισε να ξεφτίζει όλο και πιο γοργά το προσωπείο. Πρωτοκλασάτοι "ανανεωτές" (Δαμανάκη, Παπαδημούλης, Παπαγιαννάκης) ανακάλυψαν τα "παράθυρα" για την καταδίκη των μορφών πάλης των αγροτών και των αιτημάτων τους, που δεν μπορούν να τα αποδεχτούν όλα, αφού υπάρχει και η ΕΕ... Την ίδια ώρα η επιτροπή Αρκαδίας του ΣΥΝ, εξέδιδε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζονταν "αγροτοπατέρες" οι αγωνιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας! Ετσι εξηγείται το πώς φτάσαμε στο σήμερα. Σήμερα όπου επισήμως ο ΣΥΝ βγαίνει ανοιχτά, ως κυβερνητικός μεσάζοντας, προπαγανδίζοντας την παράδοση των αγροτών στην κυβέρνηση, το σπάσιμο των "μπλόκων" και την εφαρμογή της γραμμής της "ευελιξίας" (! ) ώστε να δεήσει ο Σημίτης να δει τους αγρότες! Οσο για το ΔΗΚΚΙ, αγνοείται η τύχη του μετά το πέρας της περιοδείας Τσοβόλα στη Θεσσαλία...

***

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να εξηγήσουν τους λόγους που οδηγούν την κυβέρνηση σε μια λυσσαλέα επίθεση κατά του ΚΚΕ, όταν καταφέρεται εναντίον των αγροτών. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι υποκριτές συνεργάτες της, ξέρουν ποιος είναι πραγματικά στο πλευρό των αγροτών. Ομως, δυστυχώς γι' αυτούς, το ξέρουν και οι αγρότες.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ