Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πάλι η Ελλάδα

Απαιτεί άνοιγμα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και των ιδιωτικών σχολών μουσικής και χορού στους υπηκόους των κρατών - μελών

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση στις σχετικές αποφάσεις, όσον αφορά το "άνοιγμα" των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και των ιδιωτικών σχολών μουσικής και χορού της χώρας σε υπηκόους άλλων κρατών - μελών. Αν εντός δύο μηνών η κυβέρνηση δε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που συνεπάγεται η εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τότε πρέπει να πληρώσει βαρύ χρηματικό πρόστιμο,γιατί η χτεσινή παραπομπή είναι το τελευταίο στάδιο της όλης διαδικασίας.

Η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή με βάση το άρθρο 171 (συμμόρφωση των κρατών - μελών στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) και αφοράδύο περιπτώσεις: Η πρώτη, η πιο σοβαρή, αφορά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη χορήγηση αδειών, και η δεύτερη αφορά την αναγκαστική γραφή των πινακιδίων των φροντιστηρίων στην ελληνική γλώσσα. Οσον αφορά τις άδειες, ο αρμόδιος επίτροπος Μάριο Μπόντι, με προειδοποιητική επιστολή, που έστειλε στις 3.4.1996, πληροφορούσε την κυβέρνηση ότι η σχετική κυβερνητική ρύθμιση (Προεδρικό Διάταγμα του Αυγούστου 1994) συνεχίζει να παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Κομισιόν, διατηρείται η άνιση μεταχείριση υπηκόων άλλων κρατών - μελών στη "βάση της ιθαγένειας" και σε βάρος του δικαιώματος που τους παρέχουν τα άρθρα 48, 52 και 59 της κοινοτικής Συνθήκης να ιδρύουν, να διευθύνουν και να διδάσκουν στα φροντιστήρια και τις ιδιωτικές σχολές στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη καταδικάσει την Ελλάδα στις 15.3.1988 και, εκ νέου στις 30.1.1992 για μη εκτέλεση της απόφασης του 1988. Το Σεπτέμβρη του 1994, η κυβέρνηση κοινοποίησε στις Βρυξέλλες το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (αριθμός 211) της 10.8.1994, αλλά η Κομισιόν το έκρινε ανεπαρκές και κίνησε εκ νέου τη διαδικασία παραπομπής. Το ελληνικό διάταγμα προβλέπει ότι οι άδειες για τα φροντιστήρια χορηγούνται σε υπηκόους άλλων κοινοτικών χωρών είτε όταν διαθέτουν ελληνικό πιστοποιητικό σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε με την προσκόμιση πιστοποιητικού εκδιδομένου από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, το οποίο να βεβαιώνει "την πλήρη γνώση και την ευχερή χρήση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και τη γνώση της ελληνικής ιστορίας". Ανάλογο πιστοποιητικό είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν οι υπήκοοι των άλλων κοινοτικών χωρών, που επιθυμούν να προσληφθούν ως καθηγητές ή διευθυντές σε φροντιστήρια ή να παρέχουν κατ' οίκον διδασκαλία.Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι "η φύση των υπό εξέταση δραστηριοτήτων δε δικαιολογεί την απαίτηση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας" και ότι οι απαιτήσεις των ελληνικών αρχών "δεν αντιστοιχούν σε πρακτική ανάγκη".Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για την υποχρέωση που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία στη γραφή των πινακίδων των φροντιστηρίων στην ελληνική γλώσσα. Η Κομισιόν διαμαρτύρεται για την απαγόρευση των ξενόγλωσσων πινακίδων στη βάση του άρθρου 52 (κατάργηση περιορισμών στην εγκατάσταση) και προσφεύγει, επειδή η κυβέρνηση δεν απάντησε στη σχετική προειδοποιητική επιστολή. Η Κομισιόν και η σχετική επιτροπή, υπό την Γαλλίδα Σιμόν Βέιλ, εντάσσουν τις δύο παραπομπές στην πολιτική "δημιουργίας ενός κοινοτικού χώρου πραγματικής κινητικότητας".

Βησσαρίων ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ