Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνη ελπίδα το "ΟΧΙ" των εργαζομένων
  • Οταν ο λαός σηκώνει το παράστημά του, ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται περήφανος
  • Μη μας λέτε ότι δεν μπορούν να βρεθούν τα χρήματα
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Μήτσου Κωστόπουλου, γενικού εισηγητή του ΚΚΕ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στο "ΟΧΙ" του λαού και των εργαζομένων, βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και την αλλαγή της συνολικότερης κατάστασης στη χώρα.Αυτό υπογράμμισε χτες στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος. "Οταν το κίνημα, ο λαός, από κάτω, σηκώνει το ανάστημά του - υπογράμμισε ο κομμουνιστής βουλευτής - ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται περήφανος, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κυριαρχίας των καιροσκόπων, των κερδοσκόπων και των φιλοτομαριστών. Μόνο πολιτικά ασήμαντοι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το βαθύτερο νόημα αυτού του "όχι" των εργαζομένων. Δεν μπορούν να δουν, δηλαδή, ότι ο αγώνας αυτός εμπεριέχει, μαζί, την αξιοπρέπεια, την περηφάνια και τη βαθιά πατριωτική στάση απέναντι στις εξελίξεις, που άλλοι θέλουν να διαμορφώσουν για μας, χωρίς εμάς".

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι για το ΚΚΕ ήταν αναμενόμενες. Ειδικότερα, καυτηρίασε τη δημαγωγία του εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι επιχείρησε να κρατήσει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη. Αναφερόμενος, στη συνέχεια, σε όσα είπε ο εισηγητής του κυβερνητικού κόμματος και ειδικότερα στην ταύτιση που έκανε ανάμεσα στο μαρξισμό και τον ολοκληρωτισμό, ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε: "Παλιά, το ΠΑΣΟΚ δεχόταν τον μαρξισμό και απέρριπτε τον λενινισμό. Σήμερα σάρωσε και τον μαρξισμό. Η ομιλία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας ακραίος φιλελευθερισμός. Ας τα βλέπουν αυτά οι εργαζόμενοι".

Επίθεση στο εισόδημα εργαζομένων - συνταξιούχων

Αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε: "Ο προϋπολογισμός παγώνει ουσιαστικά τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων. Βρίσκεται μέσα στη γνωστή λογική του "0+0=14" ή του "3+3=11. Με το λεγόμενο νέο μισθολόγιο, θα υπάρξουν σίγουρα και νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα. Αυτός είναι, εξάλλου, ο βασικός στόχος, όπως περιγράφεται και στη "Λευκή Βίβλο".

Απορρίπτοντας όλο το σκεπτικό που διαποτίζει τον Προϋπολογισμό του Μάαστριχτ, διατυπώνουμε το δικό μας σκεπτικό για το εισόδημα των εργαζομένων:

Σήμερα το βασικό, μεικτό, μεροκάματο, όπως διαμορφώθηκε στην 1/7/1996 είναι 5.735 δρχ. Αν δεν είχε καταργηθεί η ΑΤΑ, το 1990, θα ήταν 6.558 δρχ. Δηλαδή, ο εργαζόμενος έχει καθημερινά μια απώλεια 805 δρχ.

Αν υπολογίσουμε ότι ο πληθωρισμός το 1997 θα είναι, τουλάχιστον, 6% και ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ, τουλάχιστον, 2,5%, σημαίνει ότι το βασικό μεροκάματο θα πρέπει να είναι την 1/1/1997 7.000 δρχ. και ο βασικός μισθός - δηλαδή το ελάχιστο όριο επιβίωσης - αναλογικά, 175.000 δρχ. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είχαν απώλειες το χρονικό διάστημα 1990 - 1996 περίπου 30%. Αυτές οι απώλειες πρέπει να καλυφθούν, πριν από όποια συζήτηση για το λεγόμενο νέο μισθολόγιο.

Οι συνταξιούχοι, ιδιαίτερα όσοι δικαιούνται την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται σταδιακά από το 1990. Οι μεν συντάξεις γήρατος και αναπηρίας έπεσαν από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, στα 17 και οι συντάξεις λόγω θανάτου από τα 18 στα 15,3. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ έχουν υποστεί εξίσου σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους.

Εμείς υποστηρίζουμε τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι, ακόμα και κείνοι που δεν ασχολούνται με το θέμα".

Προετοιμάζεται φοροεπιδρομή

"Ο προϋπολογισμός προετοιμάζει το έδαφος για νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.Είναι ανοιχτή πρόκληση να μας λένε ότι τα φορολογικά μέτρα θα είναι δικαιότερα, όταν παραμένουν σταθερές οι φορολογικές κλίμακες. Είναι πρόκληση να φορολογείτε, να ληστεύετε, στην ουσία, τον εργαζόμενο, που έχει ένα βαρκάκι, γιατί τάχα είναι τεκμήριο και ν' αφήνετε στο απυρόβλητο τους εφοπλιστές.

Το ΚΚΕ κατέθεσε, την περασμένη βδομάδα, πρόταση νόμου για τη φορολογία. Είναι μια πρόταση που βάζει πραγματικά χέρι στους "έχοντες και κατέχοντες"".

Να πάμε κόντρα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Στη συνέχεια, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και υπογράμμισε ότι με την πολιτική που διαμορφώνει ο νέος προϋπολογισμός οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς."Εμείς - τόνισε - πάμε κόντρα σ' αυτή τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.Υπογραμμίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας της οικονομίας, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει βασικότατο παράγοντα στην παραγωγική ανάπτυξη. Βέβαια, όταν μιλάμε για δημόσιο τομέα, δεν αναφερόμαστε στο σημερινό, ο οποίος εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί ιδιωτικά και κομματικά συμφέροντα.Χωρίς να αγνοούμε και τις συγκυριακές διακυμάνσεις, μπορούν να στηριχτούν και να μείνουν στο δημόσιο μια σειρά επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, κάνουμε λόγο για την ΑΓΕΤ, για τη ΛΑΡΚΟ και τον ανοξείδωτο χάλυβα, για τα ΕΛΣΙ, για τα ναυπηγεία, για το λευκόλιθο, για το χρυσό, για τους βωξίτες, για τη ΣΟΦΤΕΞ, για τα Λιπάσματα, για τις βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες σχετίζονται με την αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα με την επεξεργασία φρούτων και γεωργικών προϊόντων. Κάνουμε λόγο για επιχειρήσεις, όπως η "Πειραϊκή - Πατραϊκή", που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιλότο στο συγκεκριμένο χώρο. Κάνουμε λόγο για τις αμυντικές βιομηχανίες, που θα μπορούσαν να είναι μια καλή βάση για την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, και πρώτιστα μιλάμε για τις ΔΕΚΟ, που απειλούνται καθημερινά από τον οδοστρωτήρα των ιδιωτικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων κλπ., ενώ θα έπρεπε να είναι μοχλός στα χέρια του ελληνικού λαού".

Εξαφανίζονται οι κοινωνικές δαπάνες

Αναφερόμενος στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι με το νέο προϋπολογισμό οι επιχορηγήσεις προς τους κοινωνικούς οργανισμούς μειώνονται ακόμη περισσότερο και όσα λέγονται περί κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης είναι το λιγότερο ανακριβέστατα. "Με δεδομένο - είπε - ότι για μας οι δαπάνες για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια κλπ. είναι, έμμεσα, αλλά δυναμικά, παραγωγικές δαπάνες, διατυπώνουμε την πρόταση για γενναία αύξηση των κονδυλίων για όλους αυτούς του τομείς".

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την παιδεία, ο εισηγητής του ΚΚΕ υπογράμμισε την απαίτηση όλων των μαζικής φορέων και της εκπαιδευτικής κοινότητα να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού. Σχετικά δε με τις δαπάνες για τον πολιτισμό, κατήγγειλε την ενίσχυση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, των μεγαλοεπιχειρηματιών που αναπτύσσουν δραστηριότητα σ' αυτόν τον τομέα και τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη αύξηση των κονδυλίων που πάνε για τον πολιτισμό, αλλά προς εκείνη την κατεύθυνση όπου θα προωθείται πραγματική πολιτιστική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και των εργαζομένων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην κατάργηση των συντάξεων για τις πολύτεκνες μητέρες, ξεσκέπασε την υποκρισία της κυβέρνησης, που στο πρόσφατο παρελθόν υποσχόταν ότι θα λάβει νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση των πολυτέκνων και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματα των φορέων των πολυτέκνων.

Ο Μ. Κωστόπουλος δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό εμφανίζονται μειωμένα τα κονδύλια που πηγαίνουν για την ενίσχυση των αντιστασιακών, χαρακτηρίζοντας αυτή την κατάσταση απαράδεκτη. "Πάνω σ' αυτό το εθνικό, ηθικό, οικονομικό, πολιτικό ζήτημα - είπε - κάνουμε μια απλή, σαφή και λιτή πρόταση: Επειδή είναι σίγουρο ότι οι δικαιούχοι είναι περίπου άλλοι τόσοι από αυτούς που παίρνουν σήμερα το βοήθημα, θα χρειαστεί πενταπλάσιο κονδύλι από εκείνο που προβλέπει ο προϋπολογισμός.Οι αντιστασιακοί σάς κρίνουν. Να είστε βέβαιοι γι' αυτό. Κι εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το ζήτημα". Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης και στις συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στο εισόδημα των εργαζομένων.

Αμυντικές δαπάνες, αλλά για ποιον;

Σχετικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως αυτό το γεγονός έρχεται σε αντίφαση με όσα λέγονται περί προστασίας των συνόρων μας από "εταίρους" και ...συμμάχους. "Οφείλετε - τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση - να δώσετε σαφή απάντηση στο λαό: Η οι διαβόητοι εταίροι σας εγγυώνται τα σύνορα της χώρας και, άρα, δε χρειάζονται αυτές οι τεράστιες αμυντικές δαπάνες ή δεν τα εγγυώνται και, επομένως, τίθεται το ερώτημα τι σόι εταίροι είναι. Δεν μπορείτε να έχετε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη... Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η αύξηση των κονδυλίων - όπως, εξάλλου, αποκαλύφθηκε από διάφορα δημοσιεύματα - εντάσσεται στη λογική των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην προμήθεια τεχνικών μέσων για την εθνική μας άμυνα, αλλά να είναι πραγματικά για την εθνική μας άμυνα.Υποστηρίζουμε ότι η καλύτερη υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και των συνόρων μας είναι η ενότητα του λαού, ο οποίος θα ενημερώνεται σωστά και θα γνωρίζει ποιοι είναι οι φίλοι του και οι εχθροί του και δε θα προκαλείται με τις "ευχαριστίες" σας προς εκείνους που μας έχουν κάψει - κατ' επανάληψη και αποδεδειγμένα - τη γούνα".

Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν

Καταλήγοντας, ο Μ. Κωστόπουλος κατέρριψε στην κυριολεξία όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος και για να υπάρξει μια φιλολαϊκή πολιτική. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν και το γνωρίζει η κυβέρνηση.

"Οι Γερμανοί - είπε - μας οφείλουν από τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο περίπου 15 τρισ. δρχ. Δεν κάνατε ούτε κάνετε τίποτα,για να μας δοθούν αυτά τα χρήματα. Για 50 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα: Παρακολουθούμε το θέμα. Πόσο, επιτέλους, θα το παρακολουθούν;

Πρόσφατα, ρυθμίστηκαν χρέη μεγαλοεπιχειρηματιών ύψους πάνω από 1 τρισ. δρχ. Γιατί; Οταν ο κάθε απλός εργαζόμενος, ο οποίος οφείλει, αν οφείλει, πενταροδεκάρες, απειλείται με φυλάκιση; Με ποιο, επομένως, δικαίωμα χαρίσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού;

Από την κατάργηση των δασμών για προϊόντα από χώρες της ΕΕ, χάθηκε πάνω από 1 τρισ. δρχ. Η απώλεια αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η εισβολή ξένων προϊόντων εκτοπίζει τα ντόπια και, στην πραγματικότητα, αποτελεί έναν από τους λόγους που κλείνουν αρκετές επιχειρήσεις. Δεν είναι πειστικό το επιχείρημα ότι υπογράψατε συνθήκες, τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε. Οταν οι συνθήκες δεν είναι καλές, τις καταργούμε, τις αλλάζουμε, δεν τις σεβόμαστε. Με τη μέθοδο των υποτιμολογήσεων και των υπερτιμολογήσεων που κάνουν μεγαλοεπιχειρηματίες, χάνονται τεράστια ποσά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, αυτές που πιάνουν κάθε ψιλικατζή, γνωρίζουν, ή πρέπει να γνωρίζουν, πόσα χάνονται και ποιοι τα καρπώνονται.

Μεγάλο μέρος από τα χρήματα που δίνονται από την ΕΕ, χρήματα του λαού μας, λεηλατούνται από κείνους που έχουν ειδικευτεί σ' αυτό το ...σπορ, δηλαδή στην απάτη. Μέσα στην αίθουσα της Βουλής, πέρσι καταγγέλθηκε από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ η κομπίνα.

Από τις υπερβάσεις στα δημόσια έργα, διασπαθίζονται εκατοντάδες δισ. Το παράδειγμα του ΜΕΤΡΟ είναι χαρακτηριστικό. Να πείτε στον ελληνικό λαό ποιο ήταν το αρχικό τίμημα, αυτό που προέβλεπε η σύμβαση, και πού έχει φτάσει σήμερα.

Για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, αγοράζονται διάφορα οπλικά συστήματα, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Ξοδεύονται γι' αυτό το σκοπό τεράστια ποσά και, όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα είναι πολλά τρισ. για τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλα ποσά (πολλές εκατοντάδες δισ.) δαπανούνται για τις λεγόμενες κρατικές προμήθειες. Διάφορα κυκλώματα κερδίζουν τεράστια ποσά απ' αυτήν τη δουλιά, πουλώντας, στην πραγματικότητα, αέρα κοπανιστό.

Από τους αποικιακούς νόμους, με συνταγματική κατοχύρωση κιόλας, οι ξένοι επιχειρηματίες κατακλέβουν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού για δεκαετίες. Το παράδειγμα της ΠΕΣΙΝΕ είναι χαρακτηριστικό. Μην μας λέτε, λοιπόν, ότι δεν μπορούν να βρεθούν τα χρήματα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής (2006-12-19 00:00:00.0)
Η καμπάνια για το ψευδεπίγραφο 35ωρο (2000-10-15 00:00:00.0)
Στηρίζει «με όλες τις δυνάμεις της» την ΟΝΕ (1999-12-18 00:00:00.0)
Εξευτελιστική οικονομική ενίσχυση (1998-10-31 00:00:00.0)
"Κριτική" για τον προϋπολογισμό (1997-11-20 00:00:00.0)
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δίνουν το χρώμα (1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ