Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εξευτελιστική οικονομική ενίσχυση
  • Η κυβέρνηση παρακρατά θεσμοθετημένους πόρους της
  • Τη χρηματοδοτεί με ελάχιστα κονδύλια
  • Και με τη στήριξη αιρετών, που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ωθεί τους ΟΤΑ στην πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών

Σε εξευτελιστικά επίπεδα θα κυμανθεί και τον επόμενο χρόνο η χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση. Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), σχετικό με τον υπό κατάθεση κρατικό προϋπολογισμό.

Στο έγγραφο του ΓΛΚ πιστοποιείται η οικονομική ασφυξία που επιβάλλει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, γνωστοποιεί πως το 1997 αποδόθηκαν, ως "ενίσχυση" της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, 243,8 δισ. δρχ. Επίσης, εκτιμά ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν πληρωμές στους δήμους και τις κοινότητες ύψους 277,5 δισ. δρχ.

Για να γίνει κατανοητό το πόσο ελάχιστα είναι αυτά τα κονδύλια, πρέπει να σημειωθεί ότι μεταφράζονται περίπου στο 2,5% του συνόλου των δαπανών του γενικού κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή η πενιχρή χρηματοδότηση αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των ΟΤΑ, ούτε τους επιτρέπει να κάνουν έργα για τους δημότες, να παρέχουν υπηρεσίες και να παίξουν τον κοινωνικό ρόλο, όπως οφείλουν.

Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί και το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση, από το 1990 μέχρι σήμερα, παρακρατά αυθαίρετα θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ. Πόρους που σε ονομαστικές τιμές ξεπερνούν τα 1,05 τρισ. δρχ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε έργα και υπηρεσίες που πληρώθηκαν στην κεντρική διοίκηση, από τους δημότες, μέσω της άμεσης φορολογίας. Πληρώθηκαν, προκειμένου να αποδοθούν στην ΤΑ και αυτή να τα επιστρέψει στα λαϊκά στρώματα υπό μορφή έργων και υπηρεσιών. Και όμως, αυτά τα χρήματα δεν αποδίδονται στην ΤΑ και επομένως αυτά τα "πληρωμένα" έργα και υπηρεσίες δε γίνονται και δεν παρέχονται.

Επιπλέον, η πενιχρή χρηματοδότηση της ΤΑ και η αυθαίρετη παρακράτηση πόρων της συνδυάζονται με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόσθετη φορολόγηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της. Και αυτό το τρίπτυχο συμπληρώνεται, στηρίζεται και προωθείται από τους αιρετούς, που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Αιρετούς που έχουν αποδεχτεί αυτές τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και, προκειμένου να εξασφαλίσουν κονδύλια λειτουργίας των ΟΤΑ, στρέφονται στην άγρια φορολόγηση των δημοτών - μέσα από δημοτικά τέλη - και στο ξεπούλημα δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Το 1999

Σε ό,τι αφορά τον επόμενο χρόνο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προϋπολογίζει ότι θα δοθούν στην πρωτοβάθμια ΤΑ 320,6 δισ. δρχ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό το, ελαφρώς αυξημένο, ποσό δε σημαίνει απόφαση της κυβέρνησης για μεγαλύτερη, από το παρελθόν, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Είναι μια αύξηση αναμενόμενη, που στο μεγαλύτερο της μέρος προκύπτει από την απόδοση στην ΤΑ του 15% των εσόδων από το Φόρο Εισοδήματος Ειδικών Κατηγοριών. Το 20% των εσόδων αυτού του φόρου πρέπει, βάσει νόμου, να αποδίδεται στην ΤΑ. Παρακρατείται όμως εδώ και μια επταετία. Και μόνο ύστερα από τις έντονες πιέσεις και τους αγώνες των κομμουνιστών αιρετών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε και δεσμεύτηκε για την απόδοση του 15% του φόρου από το 1999 και του 20% από το 2000 και έπειτα. Ομως, τα έσοδα αυτού του φόρου δε θα οδεύσουν συνολικά στα ταμεία της ΤΑ. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ενίσχυση των νέων δήμων. Αυτών, δηλαδή, που προέκυψαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις. Επομένως, δε θα τα καρπωθούν όλοι οι ΟΤΑ.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Σχετικά με τις νομαρχίες, από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι το 1998 χρηματοδοτήθηκαν με 82,1 δισ. δρχ. Ποσό που δεν ξεπερνά το 0,70% του συνόλου των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού! Ακόμα, προβλέπεται τον επόμενο χρόνο να δοθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, 90 δισ. δρχ.

Από τα παραπάνω νούμερα, προκύπτει πως - κατά το πρότυπο της Α/βάθμιας ΤΑ - η κυβέρνηση ωθεί και τη Β/βάθμια στην επιβολή τελών στους δημότες, με την αμέριστη στήριξη των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ αιρετών. Δηλαδή, νέων πρόσθετων τελών, τα οποία θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους δημότες. Τους δημότες, που θα κληθούν να πληρώνουν για τα πάντα από δυο φορές. Μία στην κυβέρνηση, που τα εισπράττει για να τα αποδώσει στην ΤΑ, αλλά τα παρακρατά, και άλλη μία στην ΤΑ, που δε λαμβάνει τα χρήματα που δικαιούται. Και που - με ευθύνη συγκεκριμένων αιρετών - δεν τα διεκδικεί και σπεύδει να φορολογήσει εκ νέου τους δημότες, για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται. Και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νομάρχη Βοιωτίας. Αυτού που στην προηγούμενη τετραετία, με τη δικαιολογία ότι η "κακή" κυβέρνηση δεν αποδίδει στη νομαρχία όσα δικαιούται, έσπευσε να φορολογήσει άγρια τους κατοίκους του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ