Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ετοιμοι για νέους αγροτικούς αγώνες

Συνεδρίασε χτες στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Συζήτησε για τα νέα προβλήματα, που προκαλεί στους αγρότες και την αγροτική οικονομία η συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και για τα μέτρα συντονισμού των αγώνων

Πιστή στο αγωνιστικό "ραντεβού" της με τους αγρότες, συνεδρίασε, χτες στη Λάρισα, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,για να συζητήσει τη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στον αγροτικό κόσμο, εξαιτίας της συνέχισης της αντιαγροτικής πολικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, να συνεκτιμήσει τις διαθέσεις των αγροτών της περιοχής και να προετοιμάσει το συντονισμό των αγώνων, εναντίον αυτής της πολιτικής, που αναμένονται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα.

Παρόντες στη συνεδρίαση τα γνωστά στελέχη του αγροτικού κινήματος, οι Β. Μπούτας,Γ. Παττάκης,Β. Αναγνωστόπουλος,Θ. Κοκκινούλης,Σπ. Τσιοτινός,Γ. Νταφούλης,Θ. Νασίκας,Δ. Σπαθής,Β. Κατής και άλλοι.Σχεδόν όλοι - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων - μαζί με τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα φέρουν τώρα και αυτή του εκλεγμένου εκπροσώπου και αγωνιστή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Β. Αναγνωστόπουλος εκλέχτηκε νομάρχης Καρδίτσας και ο Θ. Κοκκινούλης δήμαρχος Πλατυκάμπου. Οι Β. Μπούτας, Γ. Παττάκης, Β. Κατής, νομαρχιακοί σύμβουλοι. Οι Σπ. Τσιοτινός, Θ. Νασίκας δημοτικοί σύμβουλοι.

Μιλώντας στα ΜΜΕ ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στα νέα προβλήματα που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο και στην ελληνική αγροτική οικονομία, η συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι οι νέοι αγώνες της αγροτιάς θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργεί η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και η Ατζέντα 2000. Τονίζοντας δε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων των μελών της ΠΑΣΕ και γενικότερα του αγροτικού κόσμου, πως ο αγώνας είναι μονόδρομος, για να μείνουν οι αγρότες στα χωριά τους και να καλλιεργούν τα χωράφια τους,επισήμανε την πάγια θέση του αγωνιστικού, ταξικού αγροτικού κινήματος ότι δεν αποκλείει καμιά μορφή πάλης, αρκεί αυτή να έχει ωριμάσει μέσα στον κόσμο και να είναι αποτελεσματική.

"Αφουγκραζόμενοι τις θέσεις και συμβαδίζοντας με τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών - είπε - θα ξεκινήσουμε από τις πιο απλές μορφές, όπως τα υπομνήματα και τις παραστάσεις στους αρμοδίους, τις συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στις επαρχίες και στα χωριά, τις κατά τόπους κινητοποιήσεις και θα φτάσουμε, αν χρειαστεί, ως τις πιο προωθημένες μορφές αγώνα, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς". Και σ' αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι τώρα το αγροτικό κίνημα ελπίζει να έχει και την ενεργό συμπαράσταση πολλών ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα έχει την ουσιαστική βοήθεια των εκλεγμένων σ' αυτή μελών της ΠΑΣΕ κι άλλων αγροτικών στελεχών.

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Αναγνωστόπουλος και ο Θ. Κοκκινούλης - κι απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων - τόνισαν πως και από το"πόστο" της Αυτοδιοίκησης θα βρίσκονται παντού και πάντα μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες. Αλλωστε - όπως υπογράμμισαν - μ' αυτή την υπόσχεση και τη διαβεβαίωση προς τον αγροτικό κόσμο ζήτησαν την ψήφο του, την πήραν και εκλέχτηκαν. Κι όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο Θ. Κοκκινούλης "εμείς καλαμοκαβαλάρηδες δεν είμαστε, αλλά παραμένουμε τρακτεροκαβαλάρηδες".

Ως επιβεβαίωση της ενότητας της ΠΑΣΕ και της πίστης όλων στην ανάγκη συνέχισης των αγώνων της αγροτιάς για το δίκιο της, χαρακτήρισε τη χτεσινή συνεδρίαση ο Γ. Νταφούλης.

Ο Γ. Παττάκης αναφέρθηκε στα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα οι αγρότες. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα πουλήσουν φέτος από 10 μέχρι και 40 δραχμές φθηνότερα από πέρσι, οι παραγωγοί καλαμποκιού, τεύτλων, καπνού, βιομηχανικής ντομάτας πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, οι σιτοπαραγωγοί κρατούν απούλητο στις αποθήκες το προϊόν τους, οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών τα διαθέτουν για πενταροδεκάρες και βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας των παλιών κανονισμών της ΕΕ για τα ελληνικά προϊόντα και την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενώ έρχονται και τα χειρότερα με την "Ατζέντα 2000". Και ενημέρωσε ότι ήδη στη Λάρισα ξεκινούν συγκεντρώσεις στις επαρχίες και τα χωριά με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η ΠΑΣΕ θα δώσει "πίστωση χρόνου" στον νέο υπουργό Γεωργίας, ο Β. Μπούτας είπε πως οι αγώνες της αγροτιάς στρέφονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και η οποία δεν αφορά μόνο στα πρόσωπα των υπουργών Γεωργίας, αλλά στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ και συνολικά της κυβέρνησης. Και ο Θ. Κοκκινούλης είπε, με χιούμορ: "Τι είμαστε, τράπεζα για να δίνουμε πίστωση;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ