Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ανεπιθύμητη" μια 4χρονη Φιλιππινέζα!

Μια εξωφρενική περίπτωση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, που αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο το "κράτος της Σένγκεν"...

Ενα κοριτσάκι τεσσάρων χρονών από τις Φιλιππίνες κρατούσαν χτες για πολλές ώρες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού οι αστυνομικές αρχές, γιατί του απαγόρευαν την είσοδο στη χώρα μας! Οι γονείς του ζουν στην Ελλάδα πάνω από 10 χρόνια, αλλά η είσοδος του παιδιού "κόλλησε" στη γνωστή συμφωνία του Σένγκεν, που κλείνει τα σύνορα σε όλους τους "ανεπιθύμητους" Ασιάτες και χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να υπογραφεί τελικά αργά το βράδυ η άδεια εισόδου.

Το εξωφρενικό σ' αυτήν την ιστορία είναι ότι οι γονείς του παιδιού έχουν υποβάλει κανονικά τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την ελεύθερη διαμονή στη χώρα μας. Μάλιστα έχουν ήδη αποκτήσει τη Λευκή Κάρτα και επειδή πίστεψαν ότι είναι θέμα χρόνου και η απόκτηση της Πράσινης Κάρτας θέλησαν - τι πιο φυσιολογικό - να έχουν κοντά και την κόρη τους. Για το λόγο αυτό ο πατέρας του παιδιού ταξίδεψε στις Φιλιππίνες και επέστρεψε χτες μαζί της. Στο αεροδρόμιο όμως τον περίμενε η ψυχρολουσία της απαγόρευσης. Με το πρόσχημα ότι το παιδί δεν είχε βίζα αρνήθηκαν στον πατέρα του να το πάρει μαζί του και επιδίωξαν να το στείλουν αυθημερόν στις Φιλιππίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά ο αξιωματικός υπηρεσίας προσφέρθηκε να δώσει βίζα στο παιδί, στα πλαίσια που του παρέχει ο νόμος 1975/91, αλλά στη συνέχεια, όταν ενημερώθηκαν τα ανώτερα κλιμάκια, αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο το κράτος της Σένγκεν. Ο πατέρας του παιδιού επικοινώνησε με τη σύζυγό του, η οποία μέσω της δικηγόρου τους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,ο οποίος όμως, όταν επικοινώνησε με τον αρμόδιο για θέματα Κρατικής Ασφάλειας αστυνομικό διευθυντή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, βρέθηκε και εκείνος με τη σειρά του αντιμέτωπος με τις αιτιάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων περί... πιστής εφαρμογής του νόμου. Το γεγονός ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών να ζουν με τους γονείς τους ήταν ψιλά γράμματα για τους χειριστές της υπόθεσης αυτής...

Μετά από νέα παρέμβαση του βουλευτή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ι. Παπαδογιαννάκης, εμφανίστηκε διαλλακτικότερος από τους αστυνομικούς και έδωσε την υπόσχεσή του ότι "θα δει το θέμα με συμπάθεια".

Σημειώνεται ότι οι γονείς του παιδιού εργάζονταν χρόνια στη βιομηχανία ενδυμάτων "Αλεξάντερ Φέισον" στην Κω και είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση σωματείου για την προστασία των αλλοδαπών εργαζόμενων. Μάλιστα είχαν κάνει και καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των Φιλιππίνων, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ