Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
HPAKΛEIO
Δεν πληρώνει τους παραγωγούς η Ενωση Συνεταιρισμών

ΗΡΑΚΛΕΙΟ(του ανταποκριτή μας).-

Απλήρωτους αφήνει μέχρι σήμερα τους παραγωγούς που της παρέδωσαν φέτος τα οινοστάφυλά τους η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ηρακλείου, η οποία κατηγορεί για την αδυναμία πληρωμής την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ).

Συγκεκριμένα, αν και πέρασαν περίπου δύο μήνες από τότε που ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του προϊόντος, η διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου δεν έχει δώσει μία δραχμή για την πληρωμή των παραγωγών, οι οποίοι ειδικά φέτος βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας των ζημιών από τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού. Οι αγροτοσυνεταιριστές του ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που ερωτώνται, γιατί αυτή η καθυστέρηση, κατηγορούν την ΑΤΕ, λέγοντας ότι δεν τους έχει ακόμη χρηματοδοτήσει. Σύμφωνα με την ΕΑΣ Ηρακλείου, οι όροι χρηματοδότησης, που προσπαθεί να της επιβάλλει η Τράπεζα, είναι δυσβάσταχτοι. Ως εκ τούτου δε δέχεται τα χρήματα που της εγκρίνει και ζητά πρώτα την τροποποίηση των όρων χρηματοδότησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει στην Αθήνα η επιτροπή πιστώσεων της ΑΤΕ, για να πάρει τελική απόφαση, όμως άμεσα πρέπει η συνεταιριστική οργάνωση να απαντήσει σε έγγραφο που της έστειλε προχτές η διοίκηση της Τράπεζας. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, για να προχωρήσει η ΑΤΕ σε τροποποίηση των όρων, η Ενωση θα πρέπει να της προσκομίσει άμεσα:

  • Χρονοδιάγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών περιόδου 1996 - 1997 τα οποία έχουν δημιουργηθεί στον τομέα των οινοστάφυλων.
  • Αναλυτική κατάσταση των ποσοτήτων οινοστάφυλων, που έχει συγκεντρώσει, και των τιμών της αγοράς.

Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος και για χρέη άνω των 800 εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία - όπως επισημαίνεται - εξοφλούνται προς την Τράπεζα, με ενέχυρο το κρασί που εμπορεύεται η Ενωση και ως εκ τούτου, τα χρήματα αυτά δε χρειάζεται να υπολογιστούν στο νέο χρονοδιάγραμμα.

Πάντως, προεκλογικά ο υποδιοικητής της ΑΤΕ Θανάσης Παπαγεωργίου είχε περιοδεύσει στην Κρήτη και μοίραζε υποσχέσεις στα συνεταιριστικά στελέχη, για ομαλή χρηματοδότηση των οργανώσεων... Στο μεταξύ οι διαφωνίες μεταξύ της ΕΑΣ Ηρακλείου και της ΑΤΕ ως προς τους όρους χρηματοδότησης και τα χρέη της οργάνωσης δημιουργούν μια κατάσταση τέτοια που θίγει αποκλειστικά τα συμφέροντα των αγροτών, οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα να μένουν απλήρωτοι τόσους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ