Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποχές και καταλήψεις για το αίσχος στα σχολεία

Με αποχές από τα μαθήματα, καταλήψεις και με μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία την επόμενη Τρίτη, απαντούν, μαθητές και γονείς της Θεσσαλονίκης στην άκαμπτη τακτική του υπ. Παιδείας και στον εμπαιγμό τους από παράγοντες του υπουργείου. Απαντούν στις υποκριτικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας που μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωνε πως έχουν καλυφθεί όλα τα κενά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Θεσσαλονίκης και μάλιστα με τις τελευταίες πιστώσεις που έδωσε στις 21 Οκτώβρη καλύπτονταν ακόμη και οι ανάγκες για τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων.

Συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη, οι μαθητές, γονείς και δάσκαλοι των Δημοτικών Σχολείων των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν μαζική συγκέντρωση και πορεία, απαιτώντας να σταματήσει η πολιτική συμπτύξεων και να καλυφθούν άμεσα τα 100 και πλέον λειτουργικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία της περιοχής. Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των μικρών μαθητών στα σχολεία Αμπελοκήπων, Εύοσμου, Συκεών και Χορτιάτη. Στον Εύοσμο οι μαθητές και των 13 Δημοτικών Σχολείων, απείχαν από τα μαθήματα, απαιτώντας να καλυφθούν τα 19 κενά που έχουν καταγραφεί. Στις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων του Δήμου, αλλά και της αρμόδιας Δημοτικής επιτροπής Παιδείας το υπουργείο απάντησε... ζητώντας να γίνουν συμπτύξεις στα τμήματα. Ομως, ήδη τα περισσότερα τμήματα στα σχολεία του Εύοσμου έχουν 30-35 μαθητές.

Στο Χορτιάτη όπου λειτουργεί ένα Δημοτικό Σχολείο, απουσιάζουν 4 δάσκαλοι. Ετσι οι γονείς αποφάσισαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά του υπ. Παιδείας και άμεσα να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Επίσης ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα, θα προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου.

Οι κινητοποιήσεις, όμως, συνεχίζονται και στα Λύκεια της πόλης. Οι μαθητές απαιτούν να σταματήσουν οι συμπτύξεις των τμημάτων, γιατί αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο την ήδη βεβαρημένη εκπαιδευτική διαδικασία και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια κύρια στους μαθητές της Β και Γ Λυκείου. Παράλληλα, απαιτούν να τους δοθούν τα βιβλία που λείπουν και να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου - Λυκείου Καλαμαριάς που ήδη από την Τετάρτη πραγματοποιούν κατάληψη, προειδοποιούν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (δύο τμήματα χωρίς καθηγητές, έλλειψη βιβλίων, υλικοτεχνικής υποδομής) του σχολείου.

Στο μεταξύ χθες ο Πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Τ. Μηταφίδης, με αφορμή το κρούσμα μηνιγγίτιδας που εμφανίστηκε στο 4ο Λύκειο με θύμα μια μαθήτρια της Α Τάξης, κατήγγειλε το καθεστώς συστέγασης και λειτουργίας σε τρεις βάρδιες τεσσάρων σχολείων, 2 Γυμνασίων και 2 Λυκείων, στο προβληματικό κτιριακό συγκρότημα της οδού Συγγρού, στο κέντρο Θεσσαλονίκης: "Είναι η δραματική κατάληξη της πολύχρονης αδιαφορίας των Τοπικών Αρχών, απέναντι στο ζωτικό αίτημα γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών να αποσυμφορηθεί το συγκρότημα, να βγουν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων από τα ανήλιαγα υγρά υπόγεια", τόνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απίστευτες «καραμπόλες» για να καλυφθεί ένα εκπαιδευτικό κενό χωρίς πρόσληψη(2022-12-22 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων της Γ' Λυκείου(2022-11-23 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο Λαύριο(2004-12-17 00:00:00.0)
Ασφαλιστικά μέτρα κατά των συμπτύξεων(1998-11-17 00:00:00.0)
Στους δρόμους χτες και οι μαθητές Δημοτικών(1998-11-04 00:00:00.0)
Οι μαθητές διεκδικούν(1997-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ