Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον "αέρα" οι νέοι ειρηνοδίκες

Στον "αέρα" παραμένουν οι επιτυχόντες ειρηνοδίκες του τελευταίου διαγωνισμού. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκήρυξε διαγωνισμό όπου πέρασαν 310 υποψήφιοι δόκιμοι ειρηνοδίκες, τα ονόματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 22-9-1997, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" που κατέθεσε ήδη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, προχωρεί στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων, χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για την κατάσταση των επιτυχόντων στο διαγωνισμό.

Ουσιαστικά, με το πολυνομοσχέδιο του Ε. Γιαννόπουλου ακυρώνεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και ματαιώνεται η προσδοκία διορισμού των επιτυχόντων. Και αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που 661 ειρηνοδίκες προάγονται σε πρωτοδίκες, με τη μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Μονομελή Πρωτοδικεία.

Η "Κίνηση Επιτυχόντων" στο διαγωνισμό σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο "για άνιση μεταχείριση" και για μια τακτική που "παρουσιάζεται απογυμνωμένη από κοινωνικές ευαισθησίες και δικαιική αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος που η ίδια η πολιτεία δημιούργησε".

Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προστεθεί στο υπό κατάρτιση - ψήφιση σχέδιο νόμου διάταξη για σταδιακή απορρόφηση όλων των επιτυχόντων, ακόμη και μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων. Η παράταση να ισχύσει μέχρι να εξαντληθεί ο πίνακας των επιτυχόντων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού ρητά αναφερόταν ότι ο πίνακας των επιτυχόντων θα ισχύει τουλάχιστο μέχρι την 31-12-1999. Ωστόσο, η προθεσμία, όπως αναφέρει η "Κίνηση Επιτυχόντων", επίσημα μειώνεται κατά τέσσερις μήνες, γιατί στις 16 Σεπτέμβρη 1999 καταργούνται τα Ειρηνοδικεία. Τέλος, ούτε αυτή η ημερομηνία θα ισχύσει, καθώς αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή μετατρέπονται οι 661 ειρηνοδίκες σε πρωτοδίκες, με αποτέλεσμα οι επιτυχόντες να μην μπουν ποτέ στο δικαστικό κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ