Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ"
ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου!

Προτείνει το συντονισμό δήμου - μαζικών φορέων και κατοίκων ενάντια στην τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου

Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συντονισμό του αγώνα ενάντια στην οικοπεδοποίηση του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου, ζητά η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου" (ΔΕΚΧ) με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Σώματος.

Η ΔΕΚΧ προτείνει να κληθούν και να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του παραπάνω ΔΣ οι δημότες, οι μαζικοί φορείς και εκπρόσωποι της "Πρωτοβουλίας πολιτών για την απομάκρυνση του στρατοπέδου και ενάντια στην οικοπεδοποίησή του".

Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι στις 9/10/98, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, σε κοινή τους συνέντευξη, ανακοίνωσαν "την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα"... οικοπεδοποιώντας το 20 - 30% της έκτασης του κάθε στρατοπέδου για να καλυφθεί το κόστος μετεγκατάστασης!

"Αυτό σημαίνει ότι μια τεράστια έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων του στρατοπέδου Χαϊδαρίου θα κατατμηθεί σε οικόπεδα που θα τσιμεντοποιηθούν, με αποτέλεσμα την καταστροφή και των ελάχιστων ελεύθερων χώρων, που έχουν απομείνει στην Αθήνα, και την επιβάρυνση ακόμη περισσότερο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης", τονίζει η ΔΕΚΧ. Και υπογραμμίζει: "Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας πρέπει να αντιδράσει άμεσα σ' αυτή την απόφαση - πρόκληση, πρέπει να μην επιτρέψει την καταστροφή και την οικοπεδοποίηση του στρατοπέδου Χαϊδαρίου".

Η αίτηση της ΔΕΚΧ έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή και το θέμα εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του ΔΣ.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της, η "Πρωτοβουλία πολιτών για την απομάκρυνση του στρατοπέδου Χαϊδαρίου" τονίζει ότι σε περίπτωση εφαρμογής αυτών των κυβερνητικών σχεδίων, η καταστροφή δε θα αφορά μόνο την περιοχή της Δυτικής Αθήνας αλλά ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί η "Πρωτοβουλία", το στρατόπεδο καταλαμβάνει μια έκταση 3.328 στρεμμάτων στους πρόποδες του Ποικίλου Ορους και στους Δήμους Χαϊδαρίου και Περιστερίου, με πανοραμική θέα προς την Αθήνα και τον Πειραιά, δηλαδή αποτελεί μια εν δυνάμει "όαση" για την ευρύτερη περιοχή της υποβαθμισμένης Δυτ. Αθήνας. Ηδη, εντός του στρατοπέδου υπάρχουν πολλά πεύκα και πολλοί και μεγάλοι ελεύθεροι χώροι για ενίσχυση του πράσινου και δραστηριοτήτων προς όφελος των κατοίκων.

Σε περίπτωση, όμως, που εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου... διά της οικοπεδοποίησης, τότε, μια τεράστια έκταση 660 - 1.000 στρεμμάτων - "αρχικά", σύμφωνα με την "Πρωτοβουλία" - "θα κατατμηθεί σε "οικόπεδα με θέα" και στη συνέχεια θα μετατραπεί σε μάζα από μπετόν και άσφαλτο, με κτίρια και πολυκατοικίες που θα "κρύβουν τη θέα"".

Η "Πρωτοβουλία" τονίζει ότι "το πρόβλημα της οικοπεδοποίησης του στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι υπερτοπικό και αφορά όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας", η οποία διαθέτει μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πράσινου και 5 τ.μ. ελεύθερων χώρων ανά κάτοικο, όταν οι διεθνείς προδιαγραφές επιτάσσουν τουλάχιστον 15 τ.μ. πράσινου και 25 τ.μ. ελεύθερων χώρων ανά κάτοικο...

Η "Πρωτοβουλία πολιτών" επισημαίνει πως, παρότι ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε διαφορετικές προτάσεις όσον αφορά στην αξιοποίηση του στρατοπέδου, τώρα σιωπά, δεν ενημερώνει τον κόσμο, ούτε έχει πάρει κάποια άλλη πρωτοβουλία, τη στιγμή που το σχετικό νομοσχέδιο "βρίσκεται στις νομικές υπηρεσίες της κυβέρνησης, με προοπτική να κατατεθεί για ψήφιση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων".

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην οικοπεδοποιηθεί το στρατόπεδο Χαϊδαρίου(2004-11-17 00:00:00.0)
Οχι στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου(2004-11-09 00:00:00.0)
Στοχεύουν στην οικοδόμηση 17.000 στρεμμάτων(2004-01-28 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί για χοντρή κερδοσκοπία(2004-01-15 00:00:00.0)
Ανακύκλωση "οικολογικών" προτάσεων...(1998-12-17 00:00:00.0)
Το στρατόπεδο να γίνει πάρκο(1998-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ