Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΑΡΚΟ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Σχεδιασμοί για χοντρή κερδοσκοπία

Δημοσιεύτηκε χτες η πλήρης προκήρυξη του διαγωνισμού ιδεών, με τον οποίο η κυβέρνηση αναζητεί τις καλύτερες προτάσεις προκειμένου να θέσει ταφόπλακα στο «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και να το μετατρέψει σε πάρκο ασύδοτης επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και σε οικόπεδα!

Οπως είναι γνωστό, τους σχεδιασμούς αυτούς της κυβέρνησης - που εναρμονίζονται με τις περιβόητες «προτάσεις Σπράου», ενώ βρίσκουν σύμφωνο και το κόμμα της ΝΔ, αφού ταυτίζονται με παρόμοια προγραμματική θέση της Ντ. Μπακογιάννη για τη διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας - είχε αποκαλύψει ο «Ρ» κατ' αποκλειστικότητα στις 22 Νοέμβρη.

Σύμφωνα, λοιπόν, και με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού ιδεών, 1.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση του «πάρκου» οδηγούνται στην οικοπεδοποίηση, ενώ σε άλλα μεγάλα τμήματα προβλέπεται να «φυτευτούν» πλήθος άλλων εγκαταστάσεων, όπως αθλητικών, ξενοδοχειακών, νοσηλευτικών, συνεδριακά κέντρα κ.ά.

Συνολικά, στα 1.000 στρέμματα που θα οικοπεδοποιηθούν προβλέπεται ρητά να κατασκευαστούν 1.000.000 τ.μ. κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων εμπορικών και άλλων χρήσεων, δηλαδή να «φυτευτεί», αντί για πράσινο, μια ολόκληρη πόλη τουλάχιστον 15.000 κατοίκων που θα αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής. Σύμφωνα μάλιστα με τις κατευθύνσεις που δίνει η ίδια η προκήρυξη, η οικοπεδοποίηση αυτή θα αναπτυχθεί σε τέσσερα σημεία της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Στο Βορειοανατολικό τμήμα (Λεωφ. Βουλιαγμένης) προβλέπεται να κατασκευαστούν κτίρια γραφείων και καταστημάτων υψηλού επιπέδου. Στο Νότιο τμήμα (δίπλα στο Γκολφ Γλυφάδας), που θεωρείται και το ακριβότερο τμήμα, προβλέπεται να κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες. Στο Ανατολικό τμήμα προβλέπεται να κατασκευαστεί τεράστιο πολυθεματικό κέντρο (πολυκινηματογράφος και αίθουσες ποικίλων εκδηλώσεων). Στο Βορειοδυτικό τμήμα (Αλίμου και Ποσειδώνος) προβλέπεται να αναπτυχθούν συγκροτήματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών (ιδιωτικές κλινικές), επιχειρηματικό πάρκο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Και στην υπόλοιπη, όμως έκταση των 4.300 στρεμμάτων που απομένει, προβλέπεται να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις τουλάχιστον 325.000 τ.μ. Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η μετατροπή του πρώην κεντρικού αεροσταθμού 71.000 τ.μ. σε Συνεδριακό Κέντρο, ενώ δίπλα του θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο πέντε αστέρων 50.000 τ.μ., με όλες φυσικά τις συνοδευτικές τους εγκαταστάσεις.

Φυσικά όλες τις εγκαταστάσεις, αλλά και τις πολυτελείς κατοικίες θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες - θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιδιωτικό γκέτο. Οπως επισημαίνεται μάλιστα στην ίδια την προκήρυξη, φιλοδοξία είναι να προσελκυστούν και να αγοράσουν σπίτια εκεί κυρίως οι βορειοευρωπαίοι κατά τα πρότυπα της... Φλόριντα των ΗΠΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ