Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΛΕΚΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Το στρατόπεδο να γίνει πάρκο

- Τι θα σημάνει για το Χαϊδάρι τυχόν εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για οικοπεδοποίηση μέρους του στρατοπέδου, με το πρόσχημα της απόσβεσης του κόστους μετεγκατάστασης;

- Η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" (ΔΕΚ) και η πλειοψηφία των Χαϊδαριωτών είμαστε αντίθετοι στην απόφαση των υπουργών Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ να δοθεί ένα μέρος των στρατοπέδων για οικοπεδοποίηση, με "αντάλλαγμα" τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου. Η οικοπεδοποίηση του 20 - 30% του στρατοπέδου, που θα εκμεταλλευτούν κατασκευαστικές εταιρίες και εργολάβοι, θα σημάνει την καταστροφή ενός σημαντικού πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους, όχι μόνο του Χαϊδαρίου, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου και τη δημιουργία μιας νέας τσιμεντούπολης στους πρόποδες του Ποικίλου Ορους.

Εχουν αρχίσει αποσπασματικά να δίνουν διάφορα τμήματα του στρατοπέδου εδώ και κάποια χρόνια, χωρίς να υπάρχει μια μελέτη που να αναδεικνύει τις ανάγκες των δήμων για κοινωφελείς υπηρεσίες σ' αυτούς τους χώρους, όπως αναψυχή, αθλητισμός, παιδεία. Με σκοπό τον τεμαχισμό του στρατοπέδου και την ανάπτυξη διαφόρων χρήσεων περιφερειακά, που προοπτικά θα αποκόπτουν το χώρο του στρατοπέδου σαν χώρο αναψυχής και πράσινου από τους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι το Ποικίλο Ορος είναι αποψιλωμένο και μέχρι τώρα τα νερά της βροχής συγκρατούνται από το πράσινο του στρατοπέδου. Πιθανή καταστροφή του θα δημιουργήσει πλημμύρες.

- Ποια είναι η πρόταση της ΔΕΚ;

- Εμείς παλεύουμε χρόνια για την απομάκρυνση του στρατοπέδου από την πόλη. Σε καμία περίπτωση όμως, δε θέλουμε να συνοδευτεί η απομάκρυνσή του με τα σχέδια της κυβέρνησης για οικοπεδοποίηση μεγάλου μέρους του. Το κράτος παίζει το ρόλο "κτηματομεσίτη", εξυπηρετώντας τεράστια ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για πράσινο και ελεύθερους χώρους. Δεν μπορούν τα πάντα να υποτάσσονται στη λογική του κόστους. Με την ίδια λογική, να δοθεί ένα μέρος ...του εθνικού κήπου για να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης; Εμείς προτείνουμε την απομάκρυνση του στρατοπέδου και την ταυτόχρονη απόδοση του χώρου των 3.600 στρεμμάτων στους δήμους και τους κατοίκους της περιοχής. Για να λειτουργήσει σαν χώρος πράσινου, μια ανάσα ζωής που θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στο Θριάσιο και τη νεφόπληκτη Αθήνα, χώρος αναψυχής και ξεκούρασης. Ενα μεγάλο αστικό πάρκο.

- Πώς θα αντιδράσετε στα σχέδια της κυβέρνησης;

- Ο κόσμος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πυρκαγιές. Με αγωνία και αγανάκτηση, παρακολουθεί την προκλητική κυβερνητική πρόταση, που έγινε λίγο πριν τις εκλογές. Είναι μια καλά μελετημένη κίνηση, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Ομως, δημιουργείται, ήδη, ένα κίνημα ενάντια στην οικοπεδοποίηση του στρατοπέδου. Σε πρώτη φάση, αυτή η αντίδραση θα εκφραστεί στο αυριανό συμβούλιο της Πέμπτης, όπου το θέμα τίθεται με δική μας πρωτοβουλία. Θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το συντονισμό και τις μορφές αγώνα που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα. Σ' αυτήν την προσπάθεια, καλούμε το δήμο, τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για να αποτραπούν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

Γρ. Τρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην οικοπεδοποιηθεί το στρατόπεδο Χαϊδαρίου (2004-11-17 00:00:00.0)
Οχι στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου (2004-11-09 00:00:00.0)
Διαδήλωση ενάντια στην εγκατάσταση (2004-05-14 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο σχέδιο ξεπουλήματος (1999-08-29 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου! (1998-10-31 00:00:00.0)
Μπροστά στη μεγάλη απόφαση (1998-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ