Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
"Τσιμέντο" και με "κακώς εκδοθείσα" άδεια!
  • Την ανάκλησή της ζητεί, με ομόφωνη απόφασή του, το Συμβούλιο του 7ου Διαμερίσματος
  • Κινητοποιήσεις προγραμματίζει η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής Αμπελοκήπων

Παρανομεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο εργολάβος Μπ. Βωβός, με την ανοικοδόμηση κτιριακού συγκροτήματος στα τέσσερα από τα οχτώ συνολικά στρέμματα του λεγόμενου κτήματος Θων στους Αμπελόκηπους και αν οι παρανομίες - που σήμερα διαπιστώνονται - βεβαιωθούν, η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων θα πρέπει να δικαιολογήσει τη διάτρητη οικοδομική άδεια, που φαίνεται πως παραχώρησε στον εργολάβο!

Ηδη, στην τελευταία συνεδρίασή του - τη Δευτέρα - το Συμβούλιο του 7ου Διαμερίσματος αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων να ανακαλέσει την άδεια οικοδομικών εργασιών στο εν λόγω οικόπεδο ως "κακώς εκδοθείσα", στηριζόμενο στην έκθεση που συνέταξε ο πολεοδόμος Φ. Παπαθεοδώρου,μετά από τη διερεύνηση του σχετικού φακέλου και όσων στοιχείων τέθηκαν στη διάθεσή του.

Η ιστορία του κτήματος και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι, έτσι κι αλλιώς, σκοτεινά - "τιμάριο" των τσιφλικάδων της περιοχής άλλοτε επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί για την ανέγερση ξενοδοχείου στα χρόνια της χούντας του '67 - αλλά, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωσή του, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων,οι Φίλοι των Αμπελοκήπων,Σύλλογοι Γονέων και τοπικοίΑθλητικοί Σύλλογοι,προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, με αίτημα την άμεση αναστολή των εργασιών στο χώρο του οικοπέδου, την ανάκληση της οικοδομικής άδειας και την απαλλοτρίωση του χώρου, ώστε να αποδοθεί το σύνολο του κτήματος στην περιοχή ως κοινόχρηστο πράσινο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα σχετική προσφυγή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ετσι, όπως προκύπτει από την έκθεση του Φ. Παπαθεοδώρου, το "ελλιπές και εσφαλμένο" τοπογραφικό διάγραμμα και το "παράνομο" γκαράζ που περιγράφονται στην άδεια 283/95, όπως αυτή αναθεωρήθηκε από την 288/98, αποτελούν λόγους ακυρότητάς της.

Συγκεκριμένα, "δεν παρουσιάζεται η πραγματικότητα ως προς το φυσικό έδαφος, με αποτέλεσμα στο μελλοντικό κτίριο να γίνεται υπέρβαση ύψους και μπαζώματα που δεν επιτρέπονται και το συγκρότημα να φτάνει έτσι τα 35 μέτρα, όταν το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή είναι 32 μέτρα".

Επίσης παρανομία διαπιστώνεται και στην κατασκευή του υπόγειου τετραώροφου γκαράζ, αφού ο εργολάβος δε φαίνεται "να έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις για τη δημιουργία τέτοιας υποδομής στάθμευσης, αν και αυτές αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας". Πρόκειται για τις συμβολαιογραφικές πράξεις, που απαιτούνται για ορισμένες θέσεις στάθμευσης, όσες προβλέπονται για την κάλυψη των αναγκών του κτιρίου και ακόμα για την κυκλοφοριακή μελέτη και την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που επίσης προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Στο σχετικό φάκελο περιλαμβάνονται μόνον ορισμένες συμβολαιογραφικές πράξεις, που καλύπτουν τις μισές από τις προβλεπόμενες θέσεις.

Τέλος, ως "ιδιαίτερα αρνητικές" χαρακτηρίζονται οι επιπτώσεις σε σχέση με το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, το οποίο τείνει, αν οι εργασίες προχωρήσουν, να μετατραπεί σε ...παρακολούθημα του εμπορικού συγκροτήματος. Για να μην πούμε για τα 58 (!) αγάλματα, που υπήρχαν κάποτε στην έπαυλη του κτήματος και, όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής χτες, "Κύριος οίδε, αν και πού στοιβάζονται όλα αυτά τα χρόνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ