Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς

Το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης στα Φάρσαλα

Στο ψήφισμα της χτεσινής προειδοποιητικής συγκέντρωσης στα Φάρσαλα - το οποίο διάβασε ο Θ. Τσαλόπουλος,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - αναφέρονται οι διαπιστώσεις και τα αιτήματα των αγροτών της περιοχής για τέσσερα βασικά αγροτικά προϊόντα και γίνεται αναφορά σε γενικότερα αιτήματα της αγροτιάς.

Συγκεκριμένα:

  • ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ: Διαπιστώνεται πως επιδεινώθηκε περισσότερο η κατάσταση, λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ και των αποφάσεων του ΠΟΕ, γίνονται αθρόες εισαγωγές και σταμάτησαν οι εξαγωγές, μ' αποτέλεσμα οι τιμές να είναι εξευτελιστικές και η παραγωγή να μένει απούλητη. Και τα αιτήματα είναι:

α) Να μην ισχύσουν οι ζώνες καλλιέργειας και τα άλλα νέα μέτρα.

β) Να δοθούν άμεσα οι στρεμματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς σκληρού σταριού.

γ) Να παρέμβει η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση των σιτηρών, στην τιμή των 55 δραχμών το κιλό, για τη διατήρηση της σιτοκαλλιέργειας στο νομό της Λάρισας και γενικότερα στη χώρα μας.

  • ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ: Υπογραμμίζεται ο κίνδυνος, λόγω της μεγάλης παραγωγής φέτος, να μην υπάρξει καθόλου επιστροφή από την παρακρατηθείσα συνυπευθυνότητα ή να είναι ελάχιστη και ζητείται, ενόψει της συζήτησης για τον νέο κανονισμό της ΕΕ, ν' αυξηθεί το "πλαφόν" στο ύψος των δυνατοτήτων παραγωγής της χώρας μας και να δοθεί στους παραγωγούς η ελάχιστη τιμή παρέμβασης, που καθορίστηκε στις 341 δραχμές το κιλό.
  • ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΥΤΛΑ: Επισημαίνεται ότι τη μειωμένη παραγωγή, λόγω της ξηρασίας, ακολούθησαν η μείωση της τιμής κατά 13%, στα πλαίσια της νέας στρατηγικής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ο χαμηλός ζαχαρικός τίτλος, η μειωμένη ατομική ποσόστωση στους παραγωγούς και ο καθορισμός αυξημένων ξένων υλών. Και ζητείται να μην εφαρμοστεί η ποσόστωση με "τονάζ" ανά στρέμμα, να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί στο ύψος της περσινής τιμής του προϊόντος και να μην προχωρήσει το ξεπούλημα της ΕΒΖ.
  • ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ: Τονίζεται ότι συνεχίστηκε, για πέμπτη χρονιά, το καθεστώς της εξάρτησης των ντοματοπαραγωγών από τους βιομηχάνους, με αποτέλεσμα την ίδια χαμηλή τιμή, που είναι συνάρτηση και των εκβιασμών που ασκούνται στους παραγωγούς, με την ποσόστωση. Τα αιτήματα είναι:

α) Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και μέχρι να γίνει αυτό, να περάσουν στην ευθύνη των συνεταιρισμών, για να σταματήσει η ασυδοσία των ντοματοβιομηχάνων.

β) Ν' αποδοθούν στους παραγωγούς τα χρήματα που αναγράφονται στα τιμολόγια παράδοσης του προϊόντος, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς είναι γνωστή η απάτη των πλαστών τιμών που γράφουν οι βιομηχανίες πάνω στα τιμολόγια.

γ) Να καταργηθεί το καθεστώς των Ομάδων Παραγωγών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των συνεταιρισμών, για ν' αναλάβουν το ρόλο τους στην καλλιέργεια του προϊόντος.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ: Ειδική αναφορά γίνεται, στο ψήφισμα, στο πρόβλημα των χρεών,που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να λυθεί, αλλά και στο τοκογλυφικό σύστημα της ΑΤΕ και τονίζεται πως, με βάση τις τιμές των προϊόντων και τις γενικότερες επιπτώσεις της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής στο αγροτικό εισόδημα, οι αγρότες δε θα μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στην εξόφληση των τεράστιων χρεών τους. Και αναφέρονται τα γνωστά αιτήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών που αφορούν:

α) Στη διαγραφή των τόκων υπερημερίας και των 2/3 των συμβατικών τόκων και τα υπόλοιπα των δανείων να εξοφλούνται με τη μέθοδο των μεσοπρόθεσμων δανείων.

β) Στη μείωση των επιτοκίων κάτω απ' το διπλάσιο του πληθωρισμού και στην κατάργηση των τόκων υπερημερίας για τα νέα δάνεια.

  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ: Τέλος, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, ότι οι αγρότες παραμένουν και επιμένουν στα πάγια αιτήματα των πανθεσσαλικών κινητοποιήσεων που αφορούν στον ΕΛΓΑ, στα καύσιμα, στην ασφάλιση, στο κόστος παραγωγής, στα έργα υποδομής κ. ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ